eustachy Posted March 1, 2015 Report Posted March 1, 2015 Hej mam pytanie! Czym karmicie swoje krowy? Ja już czasami nie mam pomysłu. Siano kiszonka, kiszonka z kukurydzy, teraz zastanawiam się jeszcze nad dodaniem młóta. Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły jak można wpłynąć na produkcję mleka w zimie? Quote
ania1983 Posted March 1, 2015 Report Posted March 1, 2015 nie mam krów, ale na wsi wszyscy co mają krowy dają im buraki pastewne, są mlekopędne. nie wiem ile tych buraków...moja ciotka daje dodatkowo otręby pszenne moczone w wodzie, też mlekopędne... Quote
Vademecum Posted March 1, 2015 Report Posted March 1, 2015 można dodać młuta, ale otręby pszenne są klasyką na mleczność. Najważniejsze są warunki środowiskowe i niezbędne dodatki paszowe, a na końcu pasza objętościowa. Quote
pablos Posted March 1, 2015 Report Posted March 1, 2015 Najważniejszą sprawą w żywieniu krów jest prawidłowe zbilansowanie pasz energetycznych i wysokobiałkowych dawanie samych otrąb jest błędem ponieważ dobra kiszonka jest paszą o dużej zawartości białka do otrąb dobrze jest dodać zmieloną kuku dodatkowo działa jako buforlub np wysłodki suszone melasowane . Quote
Recommended Posts