Usunięte Posted March 3, 2015 Report Posted March 3, 2015 Który mtz jest lepszy do lasu z kabiną starszego typu czy tą nowszą?Ogólnie jakie macie opinie na temat tych ciągników? Quote
Robert ;-) Posted March 3, 2015 Report Posted March 3, 2015 Do lasu to lepsza kabina z konstrukcją z rur, profila, ważne aby bezpieczna była ta starego typu to na solidną nie wygląda, kolega ma polska kabinę dedykowana do mtz to wygląda dość dobrze. Quote
Vademecum Posted March 3, 2015 Report Posted March 3, 2015 Kolego każdy ma inne doświadczenia. Ja poleciłbym Tobie kabinę starego typu małą. Ta nowego typu jest obszerna i szybko ją uszkodzisz. M T Z jest dużo wyższy od ursusów i będziesz musiał zwracać uwagę by gdzieś nie zaczepić o gałąź. Jeszcze większy problem jest na górzystym terenie, nie piszesz jak jest u Ciebie, ja jadę nieraz metr od drzewa i grzeję kabiną o nie. Quote
massay1 Posted March 3, 2015 Report Posted March 3, 2015 No kabina wysoka faktycznie ale ze środkiem ciężkości problemu nie ma. To co jest wysoko to kabina a ona jest lekka jakoś strasznie środka ciężkości w górę nie przesuwa wbrew pozorom. Jeśli drogi macie szerokie ciągnik poszerzyć. Opony wystające za błotniki chronią kabinę gdy przytulisz się do drzewa a żeby go wykopyrtać trzeba się postarać. Kabinę zmasakrujesz prędzej czy później każdą. Taki urok pracy w lesie. Quote
Robert ;-) Posted March 3, 2015 Report Posted March 3, 2015 No ta ale wywrotka w blaszance nie będzie taka jak w kabinie z rury czy profila chodzi mi o bezpieczeństwo w razie wywrotki. Quote
Usunięte Posted March 11, 2015 Author Report Posted March 11, 2015 A co sądzicie o ciągnikach Fortschritt i jak jest u nich ze spalaniem? Quote
massay1 Posted March 11, 2015 Report Posted March 11, 2015 Klamot okropny i do lasu na pewno się nie nadaje. Potrzebuje lotnisko do zawrócenia. Quote
Recommended Posts