Andrzej92xp Posted March 6, 2015 Posted March 6, 2015 Witam serdecznie mam takie pytanie. Na jesieni zaorałem ugór. Ziemia 3-4 klasy nie była obrabiana jakieś 6-8 lat. Myślę żeby posiać tam jęczmień. Tylko zastanawia mnie czy ,,urośnie". Morze macie Państwo jakieś rady lub wskazówki. Pozdrawiam Quote
lottomito Posted March 9, 2015 Posted March 9, 2015 Ja bym spróbował z owsem Jest mniej wymagający a do tego wyczyści pole z zielska. Quote
Vademecum Posted March 9, 2015 Posted March 9, 2015 nie siej jęczmienia na ugorze. Owies a w następnym roku jęczmień i nie siej jęczmienia po jęczmieniu Quote
VoYtek8 Posted March 9, 2015 Posted March 9, 2015 Również radzę zasiać raczej owies. Powinien urosnąć, bo pole po leżeniu odłogiem jest "wypoczęte", jednak o nawożeniu też trzeba pamiętać. Wszak owies jest nazywany "lekarzem gleb", (w tym przypadku ta cecha tego zboża się nie jest istotna) oraz dobrze znosi dość wysokie zakwaszenie gleby, nie ma zbyt dużych wymagań, więc na tej swojej III/IV klasie powinieneś swoje ukosić. Z rad to tyle: masz na pewno tam mnóstwo najróżniejszego ziela na tym polu. Jeśli jest tam również perz w dużej ilości to nie polecam teraz na wiosnę używać talerzówki, ponieważ to tylko rozmnoży perz, poza tym rozejrzyj się za naprawdę dobrym herbicydem do stosowania w zbożach, bo po takim czasie leżenia pola ugorem na pewno jest tam mnóstwo nasion chwastów które będą wschodzić i robić Ci bałagan. Pozdrawiam Quote
Agro-Ok Posted March 29, 2015 Posted March 29, 2015 jeśli to był ugór to podstawą jest wapno!!! Jęczmień jest najbardziej wrażliwy na odczyn Ph gleby...zasiej lepiej żyto lub owies. Quote
Vademecum Posted March 30, 2015 Posted March 30, 2015 Nawet żyto będzie marne..... owies albo kukurydza później ziemniaki albo motylkowate i ziamia wraca do produkcji. Wapnowanie bezwzględne Quote
Recommended Posts