Jump to content

Recommended Posts

Posted

wczoraj 210kg/ha saletry, a zimy to już nie będzie może w nocy powieje chłodem ale to wszystko, na polach sucho więc nie czekaj, co roku sieję w pierwszym tygodniu marca i jest ok, nawet w roku co później spadł śnieg tak siałem i nic się nie wydarzyło złego

Posted

ja widziałem u siebie facet po łące kosem rozsiewał nawóz a później wapnował pole po za siewem widziałęm jak niektórzy rolnicy orzą pola . ja z nawozem wybieram się koło wtorku to wązki kawałek i rozsieje sobie go ręcznie a co do zimy to mam nadzieje że nie wróci bo nie lubie zimy a teraz takie fajne temperatury można coś w końcu na podwórku porobić a zimą sie w domu siedziało i do pieca dokładało co chwile bo było zimno . 

Posted

W bieżącym tygodniu wybieram się siać nawóz na pszenżyto w dawce 250kg nawozu na hektar .Obornik wywieziony i podorany pod ziemniaki i kuku :) .U mnie na polach jest zupa i ciężko jest wjechać ,a szkoda narobić transzeje .Pozdrawiam .

Posted

U mnie na razie cisza nikt jeszcze nawozem nie siał tylko na rzepaki,ja liczę jak tylko za zieleni się pszenica to w przyszłym tygodniu posypie azotem bo na razie jest żółta i nawet brązowa tak spalona od wiatru i mrozu

Posted
Zapisałem się do serwisu agrometeo i wysyłają powiadomienia sms-em o terminach agrotechnicznych, chorobach i szkodnikach. Właśnie dziś dostałem 2 sms-y o optymalnym terminie zasilenia ozimin tylko u mnie na polach o północnym skłonie 20 cm śniegu.
Posted

Nie nawoziłem jeszcze, planuję to zrobić na końcu tego tygodnia ew. na początku przyszłego wszystko zależy od tego jak szybko na polu obeschnie, bo gdy w sobotę byłem na polu było jeszcze dość mokro. Nie chcę naciąć kolein kołami ciągnika. Jeśli obecna pogoda się utrzyma to myślę że piątek/sobota będę mógł spokojnie wjechać. Pozdrawiam :)

Posted

Ja saletrzak na pszenicę ozimą siałem 23 lutego w dawce 300 kg/ha. Dlaczego tak wcześnie ano dlatego, że nawóz ten rozkłada się dość wolno co innego saletra. Po drugie pole mam dość wilgotne wiosna i wykorzystałem moment jak był przymrozek to nie zrobiłem żadnego śladu na polu C-330 nie złamał skorupki jaka wytworzył ten mrozek. W ubiegłym roku siałem 3 marca ale ten rok wydaje mi się, że wegetacja ruszy wcześniej. Pod facelie, którą będę siał ok. 10-go kwietnia tez w lutym rozsiałem lubofoskę i wymieszałem z glebą kultywatorem na zimowej orce. Pod pszenżyto i jęczmień wsieje mocznik ale to tuz przed siewem na początku kwietnia. Pod owies, który planuję wysiać po 20-stym marca nie będę dawał żadnego nawozu bo dość obficie nawoziłem jesienią obornikiem.

Posted

ja posiałem nawóz na jęczmień zimowy i pszenżyto zostało mi jeszcze zasiać pod pszenice i mieszanke . w okolicy ciągniki też ruszyły narazie akcja obornik jeden gość siał zboże ale nie wiem jakie 

Posted

Chciałbym w sobotę posiać saletrzak na żyto. Zastanawiam się też nad dawką wiosenną polifoski (bo licho było na jesieni). Czy w ogóle te nawozy można mieszać przy sianiu?

Posted

Zapisałem się do serwisu agrometeo i wysyłają powiadomienia sms-em o terminach agrotechnicznych, chorobach i szkodnikach. Właśnie dziś dostałem 2 sms-y o optymalnym terminie zasilenia ozimin tylko u mnie na polach o północnym skłonie 20 cm śniegu.

Kolego byłem na tym serwisie agrometeo. Wpisałem swoją gminę i pokazuję mi pogodę na 7.07.2014 !!! Czy tam są aktualizację czy strona jest nieaktywna ??? pozdrawiam

Posted

serwis agrometeo do którego zapisałem się jest stworzony przez firmę wia-lan która zajmuje się zaopatrzeniem rolnictwa.

Serwis został stworzony dla klijentów firmy i jest płatny. Komunikaty wysyłane są na telefon w postaci wiadomości tekstowych.

Firma zaopatruje południowo wschodnią polskę i w kilku punktach ma stacje meteorologiczne i punkty lustracji. Co pozwala na rzetelne przedstawienie sytuacji do terenu. Szczególnie przydatne są komunikaty dotyczące inwazji szkodników i chorób grzybowych.

Kolego nie wiem co znalazłeś w necie.....

Posted

witam mam takie pytanko odnośnie naworzenia zbóż ozimych i wiosennych na  swoje zboża siałem głównie saletrzak salmag i saletre amonową . Po opryskach chciałbym jeszcze dać po worku jakiegoś nawozzu jaki polecacie na dalszą fazę rozwojową ? 

Posted

mocznik jest nawozem długo działającym, saletra tylko na start i ukrzewienie. Generalnie policz ile dałeś składników i zachowaj odpowiedni stosunek między nimi pod konkretną roślinę. Nie daje się nawozu dla samego dania, wszystkie zabiegi mają określony cel.

Generalnie tyle się nawozi ile chce się otrzymać plonu uwzględniając przebieg pogody z upływem czasu.

Posted

kolego ja to chciałbym gdzieś tak mniejwięcej koło 20 kwietnia rozsiać ten mocznik tylko czy on nie zaszkodzi jak bd np 20 stopni i bd go siać w południe ? lepiej było by rano albo wieczorem przelecieć siewnikiem . a saletra ? mogła by też być ? 

• 11 months later...