Jump to content

Recommended Posts

Posted

Saletra  przyjdzie na pszenżyto dopiero 15 marca w dawce 200 kg/ha. Później początkiem kwietnia mocznik w dawce 150 kg/ha. Przewidywana dawka czystego azotu wyniesie około 130 kg/ha. Jak się ociepli trzeba będzie prysnąć fungicydem i siarczanem 3-4 razy około 20 kg/ha jednorazowo.

Posted

A ja kupiłem dziś Baltic Grade I Extra - nawóz wapniowy z magnezem dla poratowania mojego jęczmienia ozimego który 'przeżył' i zaczepiłem amazonke na poniedziałek ale patrzę na prognozę pogody na 2 tyg. to jeszcze do i 25 marca będzie max. 11 stopni w dzień a nocami po max. 2 stopnie na plusie - a więc bez szału, a wiadomo nawóz potrzebuję też odpowiedniej temperatury, tak naprawdę wegetacja nie ruszyła, średnia temp. dobowa jest zbyt niska....

Posted
jak da rady wjechać to już można siać nawozy, a nie jak niektórzy miesiąc temu. Ja sie nie przymierzam narazie, zamokro, a pszenicy nawet nie oglądałem . Żyto ładnie przezimowało na kilku polach, a reszty nie widziałem.
Posted

vade w moich okolica wegetacja wystartowała trawa się zieleni pszenice mi się poprawiły dostały saletry zobaczymy co dalej będzie... mają być dwa dni teraz pogody wiec zabieram się za siew owsa ... miałem się brać za to dziś ale niestety biało było ale do wieczora śnieg zginą ...

Posted
ja wczoraj wszedłem w moją pszenice , nawet nie ma tragedi z przezimowaniem, ale miałem problem wyrwać gumowce by wyjść z pola, a dziś biało i mocny wiatr sie zerwał, tylko gwiżdże. Ja troche poczekam by wjechać w pole,
  • 11 months later...
Posted

Jak tam panowie i panie, ruszyło się u was coś z pracami w polu ?

Dziś jadąc na trasie Sokołów Podlaski -Mińsk Mazowiecki (70km) widziałem tylko jednego rolnika co siał nawóz ręką

a tak to jeden ciągnik co stał w polach i tyle

Posted

dziś poleciała saletra na pszenicy 200kg/ha  , a i zdążyłem zasiać owies aż 0,5ha - będzie dla królików

spotkał się ktoś , albo stosuje wałowanie ozimin???

Posted

Ja wałowałem żyto, równiej wschodzi i lepiej o niego lepiej się kosi czy to rotacyjna czy kombajnem

dodam że robiłem to na lekkiej ziemi a raz na cięższej i byłem zadowolony , niestety nie mam swojego wału a ten co pożyczałem był za wąski i dużo trzeba jeździć.