Jump to content

Recommended Posts

Posted

Proszę o wypowiedzenie się w kwestii koncentratu białkowego dla drobiu. Mam na myśli ten sam składnik, który jest składową granulowanej śruty którą kupuje się kurczętom. Nigdy tym sobie głowy nie zawracałem, bo stawiałem na naturalność odchowu jednak śrutę granulowaną zawsze podawałem pisklętom i trochę podrośniętym kurczętom, a dowiedziałem się właśnie, że można kupić taki środek i mieszać go z własnoręcznie przygotowaną paszą (zboża różnego rodzaju). Podobno preparat tego typu, który podaje się maciorom można również podawać kurom, bez konieczności mieszania wówczas mieszanki preparatu i śruty z olejem. Poproszę o jakieś odnośniki do sprawdzonych produktów, jeśli takowe posiadacie, bo na przykład ktoś taki preparat kupował choćby na pw,  - ogłoszenia najlepiej z opcją wysyłki. I co najważniejsze poproszę od razu o informację, bo chciałbym wiedzieć jak ma się ilość takiego preparatu przypadająca na ilość śruty. Dziękuję. :)

Ps. Jeśli taki wątek został założony wcześniej, poproszę o podrzucenie linku. :)

Posted

Gdzieś ten temat był poruszany i jak pojechałem po witaminy to zapytałem o ten koncentrat paszowy bo tak to się chyba fachowo nazywa. Kupiłem za 80 PLN worek 25% jednak dodawałem go mniej do śruty niż zaleca producent.Oprócz śruty sojowej zawiera węglany wapnia i bakterie kwasu mlekowego według metki. Specjalnych fajerwerków nie było jednak tej zimy nie brakło mi jajek dla klientów więc chyba podziałał. Teraz jak kury buszują po podwórku to chyba zrezygnuje z tego

Posted

Dziękuję za wypowiedzenie się. Chwilowo nie znalazłem niczego co by mi odpowiadało. W zasadzie to w okolicy niczego nie znalazłem, więc jeśli się uda na dzień dzisiejszy kupię śrutę granulowaną, bo chciałbym żeby młode kurki dostały to co najlepsze i najbardziej zbilansowane. Nigdy niosącym się kurom nie podawałem żadnych preparatów w postaci gotowych granulowanych pasz lub koncentratów i w tym roku będzie identycznie. Ale młodym kurkom nim zaczną się nieść, a do tego jeszcze 2 miesiące ponad, podam granulat jeśli go dostanę w okolicy.

Z ostatniej chwili. Jednak nie dostanę. Dopiero po 16 marca będzie dostępna pasza dla kurcząt. Wyprzedziłem w tym roku punkty sprzedaży paszy swoimi młodymi nioskami. :)

Posted

Marcin, Ty wyprzedziłeś? a co ja mam powiedzieć jak indyczęta mam od 6 lutego, a paszy dla indycząt w sklepach ciągle jeszcze nie ma :P za to dla kurczaków u nas można kupić praktycznie cały rok. tak samo dla kaczek i gęsi w ofercie sklep ma paszę od stycznia, a dla indyczat nie :P