Jump to content

Recommended Posts

Posted

witam,ostatnio wymieniałem olej w pompie wtryskowej i wyleciało około litra płynu,tak jakby olej  zmieszany z ropą,posiadam ten ciągnik od pół roku i postanowiłem powymieniać wszystkie oleje i płyny,i tu moje pytanie skąd wzięła się tam ropa,czy poprzedni właściciel dolał tam ropy zamiast oleju?dodam że ciągnik równo pracuje i dobrze odpala.

Posted
Do pompy leje się ten sam olej co do silnika, wchodzi go nie dużo z boku jest kontrolka z bagnetem, a pewnie sekcje puszczają i stad ta ropa, pozostaje zalać czystym olejem i za jakiś czas sprawdzić co się będzie działo.
Posted

Jak w pompie jest ropa to żadna norma:-( u mnie na starej pompie co uciekała ropa ta rurka z tyłu pompy, a w środku był olej.

albo pompa puszcza albo ktoś nalał ropy:-( w sumie nic jej nie będzie, ale powinien być olej a nie mieszanka.

Posted
wiem kolego, że to nie powinno mieć miejsca, ale tak się dzieje i nie świadczy to o zużyciu pompy i konieczności jej naprawy, norma czytaj -użytkuj dalej dopuki pali. Ja w ruskich experymentowałem i w mtz po 50 mth już była praktycznie sama ropa, a po 20 mth mieszanka z olejem. Obecnie mam wszystkie pompy na centralnym smarowaniu.
Posted

Fizycznie jest niemożliwe żeby w 60-ce przelewem z tyłu pompy leciała ropa a pompa zalana była jeszcze olejem. 

Sekcje w 60-ce są jakie są coś tam paliwa puszczają. Nie ma ty wpływu na pracę i trwałość pompy specjalnie. Jeździj i niczym się nie przejmuj. 

Jesli zauważysz że przelewem faktycznie za dużo tego paliwa wycieka przyjrzyj się wpierw pompce zasilającej.

Posted

w mojej pompie jest ropa od 20-tu lat i nic się nie dzieje ,ostatnio za dużo tą rurką przelewało się i żeby nikt się nie doczepiał o zatruwanie środowiska to przywiązałem butelkę plastykową i co jakiś czas wylewam z butelki do zbiornika 0,5 litra litra ropy  i to jest mój czysty zysk-pozdrawiam