mirek79 Posted March 8, 2015 Report Posted March 8, 2015 witam,ostatnio wymieniałem olej w pompie wtryskowej i wyleciało około litra płynu,tak jakby olej zmieszany z ropą,posiadam ten ciągnik od pół roku i postanowiłem powymieniać wszystkie oleje i płyny,i tu moje pytanie skąd wzięła się tam ropa,czy poprzedni właściciel dolał tam ropy zamiast oleju?dodam że ciągnik równo pracuje i dobrze odpala. Quote
Robert ;-) Posted March 9, 2015 Report Posted March 9, 2015 Do pompy leje się ten sam olej co do silnika, wchodzi go nie dużo z boku jest kontrolka z bagnetem, a pewnie sekcje puszczają i stad ta ropa, pozostaje zalać czystym olejem i za jakiś czas sprawdzić co się będzie działo. Quote
Vademecum Posted March 9, 2015 Report Posted March 9, 2015 Wszystko w normie, tylko nie lej ponad stan. Quote
Robert ;-) Posted March 9, 2015 Report Posted March 9, 2015 Jak w pompie jest ropa to żadna norma:-( u mnie na starej pompie co uciekała ropa ta rurka z tyłu pompy, a w środku był olej.albo pompa puszcza albo ktoś nalał ropy:-( w sumie nic jej nie będzie, ale powinien być olej a nie mieszanka. Quote
Vademecum Posted March 9, 2015 Report Posted March 9, 2015 wiem kolego, że to nie powinno mieć miejsca, ale tak się dzieje i nie świadczy to o zużyciu pompy i konieczności jej naprawy, norma czytaj -użytkuj dalej dopuki pali. Ja w ruskich experymentowałem i w mtz po 50 mth już była praktycznie sama ropa, a po 20 mth mieszanka z olejem. Obecnie mam wszystkie pompy na centralnym smarowaniu. Quote
massay1 Posted March 9, 2015 Report Posted March 9, 2015 Fizycznie jest niemożliwe żeby w 60-ce przelewem z tyłu pompy leciała ropa a pompa zalana była jeszcze olejem. Sekcje w 60-ce są jakie są coś tam paliwa puszczają. Nie ma ty wpływu na pracę i trwałość pompy specjalnie. Jeździj i niczym się nie przejmuj. Jesli zauważysz że przelewem faktycznie za dużo tego paliwa wycieka przyjrzyj się wpierw pompce zasilającej. Quote
mirek79 Posted March 9, 2015 Author Report Posted March 9, 2015 Dzięki panowie za cenne uwagi, będę obserwował pompę i stan oleju. Quote
grzepaku1 Posted March 9, 2015 Report Posted March 9, 2015 najczęściej paliwo dostaje się do oleju poprzez pompkę zasilającą (poprzez popychacz w pompce zasilającej) Quote
henryk Posted March 14, 2015 Report Posted March 14, 2015 w mojej pompie jest ropa od 20-tu lat i nic się nie dzieje ,ostatnio za dużo tą rurką przelewało się i żeby nikt się nie doczepiał o zatruwanie środowiska to przywiązałem butelkę plastykową i co jakiś czas wylewam z butelki do zbiornika 0,5 litra litra ropy i to jest mój czysty zysk-pozdrawiam Quote
Recommended Posts