Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć.

Jaki płyn wlać do chłodnicy do Ursusa C360? Dawniej zawsze laliśmy Petrygo taki niebieski, ostatnio miałem zalany wodą, ale myślę że wolę mieć płyn. Pytanie tylko jaki? Chciałbym by było jak najtaniej :)

Tego leje się 11 litrów? (pamięc mnie zawodzi, nie mam pewności)

Posted
dziś generalnie wszystkie płyny są neutralne, ale była zasada petrygo do chłodnic i głowic aluminiowych, a borygo do chłodnic miedzianych i bloków stalowych. Chodziło o to, że borygo reaguje z aluminium, a petrygo z miedzią i po kilku latach chłodnice ciekły. Pytaj o płyn neutralny, a taniej koncentrat. Ciągniki mają chłodnice miedziane i głowice stalowe - przynajmniej te stare więc powinno być borygo. G 12 koncentrat 5 l jest neutralny
Posted

E no co ty. Ja od prawie dwudziestu lat zalewam wszystko co mam petrygo dla tego że u nas jest najbardziej dostępny. W osobówkach silniki, głowice, nagrzewnice, chłodnice aluminiowe i nic im nie jest, ciężarowe i ciągniki żeliwo i mosiądz też jak nowe. 

http://www.orlen.pl/PL/DlaBiznesu/ProduktyPetrochemiczne/Petrochemikalia/Strony/PetrygoQ.aspx

https://www.motointegrator.pl/produkty/312223-plyn-chlodzacy-typu-g11-orlen-petrygo-q-1-litr

Posted
no, ja znam taki podział z przd kilkudziesięciu lat, dziś z jakim sprzedawcą gadam twierdzą, że wszystko jest neutralne i mieszalne. Osobiście z tym mieszaniem to bym nie szalał. W vw mam G 12, koncentrat, a w maszynach poza tym, że koncentrat to nie pamiętam co :) już kilka lat minęło od wymiany w wszystkich układach chłodzenia.....
Posted

Ojciec jakieś 8 lat temu coś tam zamieszał w swoim aucie. Kicha się zrobiła i tyle z tego było. Cały układ do płukania. Tak że jak mówisz z mieszaniem to bym uważał. 

Co do uniwersalności np. petryga nie mam najmniejszej wątpliwości używając go od tylu lat.