Czarekmarek Posted March 9, 2015 Report Posted March 9, 2015 Cześć.Jaki płyn wlać do chłodnicy do Ursusa C360? Dawniej zawsze laliśmy Petrygo taki niebieski, ostatnio miałem zalany wodą, ale myślę że wolę mieć płyn. Pytanie tylko jaki? Chciałbym by było jak najtaniej Tego leje się 11 litrów? (pamięc mnie zawodzi, nie mam pewności) Quote
mirek79 Posted March 9, 2015 Report Posted March 9, 2015 witam, pamięć Cie nie myli wlewa się 11 litrów,polecałbym petrygo, koszt około 100 złotych i masz spokój na co najmniej 5 lat Quote
VoYtek8 Posted March 9, 2015 Report Posted March 9, 2015 Również polecam Petrygo! Dobrze że wolisz mieć płyn, bo z zalewania wodą nic dobrego miał nie będziesz poza pozorną oszczędnością. Pozdrawiam Quote
Vademecum Posted March 9, 2015 Report Posted March 9, 2015 dziś generalnie wszystkie płyny są neutralne, ale była zasada petrygo do chłodnic i głowic aluminiowych, a borygo do chłodnic miedzianych i bloków stalowych. Chodziło o to, że borygo reaguje z aluminium, a petrygo z miedzią i po kilku latach chłodnice ciekły. Pytaj o płyn neutralny, a taniej koncentrat. Ciągniki mają chłodnice miedziane i głowice stalowe - przynajmniej te stare więc powinno być borygo. G 12 koncentrat 5 l jest neutralny Quote
massay1 Posted March 9, 2015 Report Posted March 9, 2015 E no co ty. Ja od prawie dwudziestu lat zalewam wszystko co mam petrygo dla tego że u nas jest najbardziej dostępny. W osobówkach silniki, głowice, nagrzewnice, chłodnice aluminiowe i nic im nie jest, ciężarowe i ciągniki żeliwo i mosiądz też jak nowe. http://www.orlen.pl/PL/DlaBiznesu/ProduktyPetrochemiczne/Petrochemikalia/Strony/PetrygoQ.aspx https://www.motointegrator.pl/produkty/312223-plyn-chlodzacy-typu-g11-orlen-petrygo-q-1-litr Quote
Vademecum Posted March 10, 2015 Report Posted March 10, 2015 no, ja znam taki podział z przd kilkudziesięciu lat, dziś z jakim sprzedawcą gadam twierdzą, że wszystko jest neutralne i mieszalne. Osobiście z tym mieszaniem to bym nie szalał. W vw mam G 12, koncentrat, a w maszynach poza tym, że koncentrat to nie pamiętam co już kilka lat minęło od wymiany w wszystkich układach chłodzenia..... Quote
massay1 Posted March 10, 2015 Report Posted March 10, 2015 Ojciec jakieś 8 lat temu coś tam zamieszał w swoim aucie. Kicha się zrobiła i tyle z tego było. Cały układ do płukania. Tak że jak mówisz z mieszaniem to bym uważał. Co do uniwersalności np. petryga nie mam najmniejszej wątpliwości używając go od tylu lat. Quote
Czarekmarek Posted March 11, 2015 Author Report Posted March 11, 2015 Kupiłem Petrygo VoYtek8 1 Quote
Stiven1983 Posted March 11, 2015 Report Posted March 11, 2015 Ja zanodobyłem 200l zielonego płynu z servisu wymienianego po pierwszym roku za free i teraz wszystko zalewam płynem. Quote
Recommended Posts