kamilo Posted March 12, 2015 Report Posted March 12, 2015 Witam mam pytanie czy można dawać polifoskę teraz jeżeli nic nie było dawane pod korzeń... Czy najpierw saletrę a późnej polifoskę czy na odwrót. Quote
pawel98k Posted March 12, 2015 Report Posted March 12, 2015 wydaje mi się ze polifoskę stosuje sie tylko przedsiewnie bo nalezy ja wymieszac z ziemia .Teraz dobra bedzie saletra lub saletrzak bo mocznik moze juz spalic a tak wgl jakie to zboze? Quote
Michałek Posted March 12, 2015 Report Posted March 12, 2015 Decydującą zasadą będzie ta co mówi że o plonie decyduje składnik którego brakuje. Polifoskę możesz dać pogłównie, ale w momencie ruszenia wegetacji. Jest to nawóz szybko działający w zakresie P i K i wolno działający w zakresie N. Saletra amonowa jest nawozem szybko i wolno działającym gdyż jon amonowy musi ulec przekształceniu do saletrzanego (od dwu tygodni do trzech miesięcy). Zwróć uwagę że potas jest antagonistyczny do wielu pierwiastków, w tym do wapnia i magnezu i jego duża zawartość w pobliżu korzeni spowoduje gorsze pobieranie tych pierwszych. Zatem Polifoski nie stosuj pogłównie w zbyt dużych dawkach i przed rozpoczęciem wegetacji. Nie ma powodów aby nie zmieszać obu nawozów. Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
Vademecum Posted March 12, 2015 Report Posted March 12, 2015 teraz daj saletrę, a za dwa,tygodnie polifoskę skoro nic nie było dane pod korzeń - mniejsze zło..... Quote
Recommended Posts