stasiok Posted March 14, 2015 Report Posted March 14, 2015 Witam,Może coś podpowiecie gdyż jestem amatorem z małym siedliskiem po dziadkach. Mam C360 i chciałbym kupić rosiewacz nawozu do 1000PLN. Poczytałem trochę postów i widzę że lejki jednotarczowe nie są zbyt dobrymi urządzeniami ale jak dla mnie wystarczy. W moich okolicach są dostępne lejki grasspolu, promaru. Oglądałem je dzisiaj i wiekszych róznic chyba nie ma, oba mają 4 łopaki. Na alegro znalzazłem podobny z 6 łopataki. Czy ktoś z was ma jakieś porównanie?Maj jeszcze jedną sprawę jakiej długości wałek powinienem dobrać do takiego zestawu C360 + rozsiewacz lejek. A i jeszcze jedna sprawa wielkość lejka. Dla moich potrzeb jest wystarczajacy aby wsypać jednoroazowo np. 250 kg saletrzaku. Czy w taki lejek 300l to wejdzie czy brać coś wiekszego 350l, 400l. Tylko czy nie będzie problemu z kabiną.Dzięki za info.
Robert ;-) Posted March 14, 2015 Report Posted March 14, 2015 Ja mam lejek kilka lat w chodzi mi do niego 300 kg wiec wystarcza a wałek ciężko trzeba by zmierzyć ja mam zamontowany wałek od stopowiazalki i wystarcza, dla mnie sprzęt dobry i wystarczający i spełnienia swoje zadanie, jego wadą jest to ze wapna pylistego nim nie posiejesz.
henryk Posted March 14, 2015 Report Posted March 14, 2015 wałek napędzający jeśli jest z dwóch połówek po 50cm. to w zupełności wystarczy-jeśli poj.lejka jest 300 to wejdzie w niego każdego nawozu na pewno 300kg.
izydor6280 Posted March 14, 2015 Report Posted March 14, 2015 pojemność jest w litrach nie w kilogramachkup starego dobrego kosa, będzie lepiej rozsiewał niż te wszystkie lejki, do tego rozrzuci wszystko, za 300-500zł spokojnie trafisz
stasiok Posted March 14, 2015 Author Report Posted March 14, 2015 A jaką masz kabinę w 60?Kabina jest tego nowszego typu, tzn. nie jest taka mała jak ta starego typu
Vademecum Posted March 14, 2015 Report Posted March 14, 2015 kolego 1000 to dużo przeznaczasz, ale ja szukałbym dwutarczowej używki, jest cała masa amazonek małych. Dwutarczowy to inny lepszy świat. Lej śieje nie proporcjonalnie względem stron i dobrze jest nim siać tam i spowrotem
stasiok Posted March 14, 2015 Author Report Posted March 14, 2015 kolego 1000 to dużo przeznaczasz, ale ja szukałbym dwutarczowej używki, jest cała masa amazonek małych. Dwutarczowy to inny lepszy świat. Lej śieje nie proporcjonalnie względem stron i dobrze jest nim siać tam i spowrotem Dwutarczówka do takiego kawałka ziemi to chyba coś nadto?
Vademecum Posted March 14, 2015 Report Posted March 14, 2015 nadto, ale posiejesz nawóz równomiernie, a lejem to posypiesz to tu to tam. Prawa strona sypie 60 - 70 % a lewa 40 - 30 % w zależności od nawozu. Ja siałem przez wiele lat 30 ha lejem i uznaje tą maszynę za przekleństwo !!!! 4 tony nawozu siałem cały dzień, dwutależowym to są 3 wyjazdy i nie wożę nawozu w pole. 2-3 Godziny z dojazdem.Po 4-5 godzinach siania mocznika ciągnik i ja wyglądaliśmy jak po śnieżycy a ile się tego zjada..... Przy dwutalerzówce ciągnik jest czysty.
stasiok Posted March 14, 2015 Author Report Posted March 14, 2015 nadto, ale posiejesz nawóz równomiernie, a lejem to posypiesz to tu to tam. Prawa strona sypie 60 - 70 % a lewa 40 - 30 % w zależności od nawozu. Ja siałem przez wiele lat 30 ha lejem i uznaje tą maszynę za przekleństwo !!!! 4 tony nawozu siałem cały dzień, dwutależowym to są 3 wyjazdy i nie wożę nawozu w pole. 2-3 Godziny z dojazdem. Rozumiem tylko do 3ha dwutalerzowy? To nawet większy koszt
Vademecum Posted March 14, 2015 Report Posted March 14, 2015 kolego szukasz porady, więc znasz moje zdanie. Za 1200- 1300 zł. możesz mieć amazonke dwutależową z wałkiem 300-400 litrów.albo do 1000 zł lej jednotależowy i plastikowy z wałkiem. Wybór należy do Ciebie.
stasiok Posted March 14, 2015 Author Report Posted March 14, 2015 kolego szukasz porady, więc znasz moje zdanie. Za 1200- 1300 zł. możesz mieć amazonke dwutależową z wałkiem 300-400 litrów.albo do 1000 zł lej jednotależowy i plastikowy z wałkiem. Wybór należy do Ciebie. Nie znalazłem takiego ogłoszenia. Amazone min. 2600
Vademecum Posted March 14, 2015 Report Posted March 14, 2015 ja sprawdzałem bo bez tago nie pisałbym gołosłownie. Zaglądnij na olx dawna tablica. Są 3 sztuki i więcej droższych
stasiok Posted March 14, 2015 Author Report Posted March 14, 2015 No tak tylko odchodzimy od tego to napisałem w pierwszym poście
Michałek Posted March 14, 2015 Report Posted March 14, 2015 Za 700 zł kupisz lejka 500 l choć tobie wystarczy 350 l. Patrz na sposób ustawiania wysiewu. Kiedyś były trzy zasuwy obracające przy ustawianiu. Miały tę wadę że trudno było je utrzymać w czystości i się po pewnym czasie zacierały. Teraz są dwie zasuwy poruszające się w kierunku osi wirnika. Dźwignie regulacyjne chodzą góra-dół, a nie prawo-lewo. Nawóz sypany jest w dwu miejscach na wirnik i to znacznie wyrównuje rozsiew. Rozsiewacze jednotalerzowe wymagają stałej prędkości obrotowej, na co dwutalerzowe nie są tak wrażliwe. Jednotalerzowe nie nadają się do siewu zmieszanych nawozów o różnej masie właściwej lub różnej wielkości granulek gdyż wtedy jednego nawozu jest więcej z jednej strony a drugiego z drugiej.Trochę jest dla mnie niezrozumiała wypowiedź kolegi Vademecum że w prawo sypie 70% a w lewo 30%. Ja ustawiam aby wysiew był równy zarówno po stronie prawej jak i lewej. Mogę ustawić aby w prawo leciało 70% nawozu a w lewo 30%, albo w odwrotnie, w prawo 30% a w lewo 70%, ale nie kapuję jaki jest tego cel.Kabina nie przeszkadza w pracy rozsiewacza, ale czasami trudno przez kabinę zamknąć lub otworzyć wysiew.Pozdrawiam wszystkich na Forum!
massay1 Posted March 15, 2015 Report Posted March 15, 2015 No właśnie. Lecąc od początku do rozsiewacza 500 litrów wchodzi dokładnie pół tony saletry kędzierzyńskiej. Lejek jest lekki w gospodarstwie spokojnie jedna osoba przesunie go po ziemi a nawet wrzuci na przyczepę. Z równością rozsiewania to faktycznie jest nie za fajnie ale znów bardzo prosto jest to korygować. Wysiew na prawą i lewą stronę zmienia się w zależności od granulacji i ciężaru granulek. Na jeden nawóz ustawisz równo a na drugim pójdzie już minimalnie inaczej. Jest to na szczęście łatwe do opanowania i po jednym roku będziesz to miał w palcu. Na twój areał lejek wystarczy w zupełności. henryk 1
izydor6280 Posted March 15, 2015 Report Posted March 15, 2015 ja kolejny raz nie kupiłbym leja, lepiej już używkę zachodnią, nawet na jeden talerz czy motyla
stasiok Posted March 15, 2015 Author Report Posted March 15, 2015 ja kolejny raz nie kupiłbym leja, lepiej już używkę zachodnią, nawet na jeden talerz czy motyla No właśnie. Lecąc od początku do rozsiewacza 500 litrów wchodzi dokładnie pół tony saletry kędzierzyńskiej. Lejek jest lekki w gospodarstwie spokojnie jedna osoba przesunie go po ziemi a nawet wrzuci na przyczepę. Z równością rozsiewania to faktycznie jest nie za fajnie ale znów bardzo prosto jest to korygować. Wysiew na prawą i lewą stronę zmienia się w zależności od granulacji i ciężaru granulek. Na jeden nawóz ustawisz równo a na drugim pójdzie już minimalnie inaczej. Jest to na szczęście łatwe do opanowania i po jednym roku będziesz to miał w palcu. Na twój areał lejek wystarczy w zupełności. No tak zdecydowałem się jednak na lejek, nie mam aż tak dużo ziemi, żeby coś innego kupować. Wydaje mi się, że taki 350l wystarczy. Pozostaje tylko to o co pytałemw pierwszym poście. 1. W moich okolicach są dostępne lejki grasspolu, promaru. Oglądałem je i wiekszych róznic chyba nie ma, oba mają 4 łopaki. Na alegro znalzazłem podobny z 6 łopatkami. Czy ktoś z was ma jakieś porównanie? 2. jakiej długości wałek powinienem dobrać do takiego zestawu C360 + rozsiewacz lejek
henryk Posted March 15, 2015 Report Posted March 15, 2015 jeśli umiesz siać nawóz ręką lub dwoma (ja w życiu tony wysiewałem 2-rękami)to sam sobie odpowiesz czy równiej będzie dwoma czy jedną ręką,jeśli idzie o lejek zdecydowanie polecam 6-cio łopatkowy-spróbuj sobie wyobrazić jakby ten lejek miał tylko jedną łopatkę to wtedy całe kupy by wylatywały ale nierówno, im więcej łopatek tym mniejsza porcja ale częściej tzn.równomiernie-pozdrawiam,ja mam ,,strumyk'' i 2,5ha pola,jestem zadowolony,kilka lat temu kupiłem przez internet i z KIELC do Konina przywieźli mi za670zł 300 litrowego
edek Posted March 22, 2015 Report Posted March 22, 2015 Stasiok, mam na sprzedaż lejek z Jar - Metu - rozsiewacz, jesteś zainteresowany ?
stasiok Posted March 22, 2015 Author Report Posted March 22, 2015 Dzięki za propozycję, już kupiłem Proszę o zamknięcie tematu
Recommended Posts