mateuszzetor Posted March 23, 2015 Report Posted March 23, 2015 Mam problem ze wspomaganiem ponieważ jak się odpali ciągnik to kierownicą się kręći ciężko a koła się minimalnie kręcą jaka może być przyczyna a jak odkręciłem wąż od pompy od wspomagania to olej nic nie leci tylko się moczy jaka może być przyczyna czy to jest winna pompy czy coś innego ? Quote
Stiven1983 Posted March 24, 2015 Report Posted March 24, 2015 Przyczyn może być wiele i w kilku miejscach. 92 rok to już trochę popracował.- Może być zużyta pompa lub orbitrol - Przewód zatkany.- Mało oleju w układzie (ale to inny objaw)Wyczyść i wypłucz cały układ zalej nowym olejem jak nie pomoże to znaczy że pompa albo orbitrol Vademecum 1 Quote
mateuszzetor Posted March 25, 2015 Author Report Posted March 25, 2015 ale mam pomysł zeby tą pompe od wspomagania zamienić weże od hydrauliki i zobacze czy to wina pompy bo to jest podwujna pompa czy coś się stanie ? Quote
Vademecum Posted March 25, 2015 Report Posted March 25, 2015 orbitrol pracuje na około połowie ciśnienia z hydrauliki głównej, jestem przekonany, że inna będzie też wydajność. Uważam ten pomysł za ryzykowny.... Quote
Stiven1983 Posted March 25, 2015 Report Posted March 25, 2015 Orbitrol posiada wbudowany zawór bezpieczeństwa na wolnych obrotach nic nie powinno się stać. Ale żeby nic nie uszkodzić w istniejąca instalację proponuję wpiąć manometr miedzy pompą a orbitrolem i zobaczysz jakie masz ciśnienie podczas skrętu w lewo i w prawo.Powinno być ponad 100bar i nie więcej jak 200 i w każdą stronę takie samo. Quote
massay1 Posted March 28, 2015 Report Posted March 28, 2015 Pomiędzy przewodem zasilania a powrotem w orbitrolu jest zaworek zwrotny, prosty kanalik z gniazdem i kulka. Jeśli Zawiesi się kulka lub coś pod nią podejdzie olej po prostu wraca powrotem do zbiornika w mniejszym lub większym stopniu. Jeśli się okaże że nią ma ciśnienia przed orbitrolem to po prosty go rozbierz i sprawdź zaworki. Zaznacz sobie dokładnie jak były położone względem siebie części i uważaj bo pod jedną z śrub jest zaworek zwrotny, kilka i może być też pręcik stalowy. Quote
mateuszzetor Posted October 3, 2015 Author Report Posted October 3, 2015 dzięki massay1 idealnie to opisałeś po prostu się zawieśił zaworek teraz wszystko gra jak nowe a nie było czasu wcześniej napisac Quote
Recommended Posts