bester rolnik Posted March 26, 2015 Report Posted March 26, 2015 Witam! Mam problem odnośnie napędu (sprzęgło) w kombajnie claas dominator 66..Wymieniłem właśnie tarczę sprzęgłową i łożyska na wałku sprzęgłowym.. Podczas składania całego mechanizmu na podstawie rysunku natknąłem się na problem ze zidentyfikowaniem tych części z numerem 36 (patrz zaznaczone za czerwono w załączniku). Nie było ich gdy rozłożyłem mechanizm, a nie wiem co to za części.. W ich miejscu zostaje wielka luka, więc czy mógłby mi ktoś powiedzieć, co to za części? zdjęcie do wglądu Pozdrawiam Quote
Vademecum Posted March 26, 2015 Report Posted March 26, 2015 wydaje się, że to podkadki dystansowe. Piszesz wielka luka ? nie rozumiem co masz na myśli. Czy chodzi o lukę między łożyskiem , a pierścieniem cedera ? Jeśli tak to trzeba ją wypełnić. Quote
bester rolnik Posted March 26, 2015 Author Report Posted March 26, 2015 Luka ma może ze 3,4 cm Chodzi mi o lukę między 48 i 35 Czy mogłoby to być coś innego niż podkładki dystansowe? Quote
Vademecum Posted March 26, 2015 Report Posted March 26, 2015 na moje oko to dystanse, ale niech ktoś inny się wypowie. Quote
bester rolnik Posted March 26, 2015 Author Report Posted March 26, 2015 A czy ktoś to rozbierał i jest pewny co się tam znajduje? muszę wiedzieć na 100 procent, a kombajn jeździł bez tego przez 3 sezony i nic się nie działo Jestem w trakcie składania tego ustrojstwa i brakuje mi tylko tych części, a bez nich ani rusz :/ Quote
Vademecum Posted March 29, 2015 Report Posted March 29, 2015 kolego pogadaj z kimś kto handluje częściami i ma większą wiedzę. Quote
lottomito Posted March 30, 2015 Report Posted March 30, 2015 Zacznij od identyfikacji łożyska i porównaj z tym co jest w katalogu. Może ktoś kto grzebał w sprzęgle wcześniej wsadził jakiś zamiennik i te podkładki nie pasowały, bądź też podkładki te miały osłaniać łożysko a zastosowano łożysko zamknięte. Quote
bester rolnik Posted March 30, 2015 Author Report Posted March 30, 2015 Byłem w sklepie , pan sprzedawca też nie wiedział co to jest, a w katalogu idą takie łożyska jak kupiłem, a od tego łożyska do zegera jest dokładnie 1,5 cm przestrzeni, nie 3 cm tak jak pisałem wcześniej. Chociaż łożyska mają swoje zatoczenia po 2mm i wałek siedzi ok to miejsce zostaje puste Czyżby wchodziły tam takie "grube" dystanse?? Pomocy :/ Quote
Recommended Posts