Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam zamiar wysiać 2 ha ogórków gruntowych. Najlepiej, by była plenna i łatwa w uprawie, nie wymagała dużych oprysków. Czy macie jakieś doświadczenia ? Jakieś rady ? Jaką odmianę proponujecie ? 

Posted

Masz zamiar siać polską czy jakąś zachodnią odmianę ? jeśli chcesz mieć bardzo długo ogórki to polecam akorda, z polskich siałem śremski ale chowała sie, ale wiadomo cena też robi swoje ;) nigdy nie widziałem żeby ktoś kto sieje 2 ha ogórka pryskał je mlekiem ;) pozdrawiam !

Posted

No ja też nigdy nie słyszałem, o pryskaniu ogórków mlekiem, ale skoro jest to metoda skuteczna, a do tego tania, to nie rozumiem,po co mam płacić za chemię ??? Koszt chemii na 1 ha to ok 4 tys zł, a mleko ... Wczoraj trochę o tym poczytałem i muszę spróbować oprysków z mleka. Podobno żadna choroba się nie czepia :) Trzeba tylko oprysk powtarzać co 7 dni.

Co do odmiany, to tu jest największy problem. Śremski jest smaczny, ale podobno bardzo podatny na infekcje. Chodzi mi o dostosowanie odmiany i oprysku, aby najlepiej współgrały ze sobą. 

Posted
Z mlekiem jest tak, że pryska się jego roztworem i chodzi tu o wykorzystanie kwasu mlekowego ale w mleku jest też białko laktoza i można poparzyć (nim mówiąc kolokwialnie) uprawę. No i zawsze i tak przychodzi moment, w którym zaraza i tak wchodzi. Więc przy 2 ha nie polegałabym na mleku. Prędzej wolałabym poczytać o możliwości wykorzystania kwasu mlekowego. Można kupić go w weterynarii, niedrogo. Tylko nie wiem jakie stężenie odpowiadałoby ochronie ogórków. Chyba najrozsądniej byłoby jednak pryskać komercyjnymi opryskami.
Posted

A jak odmiana Polan ? Może inne jakieś zagraniczne ? Ważne, żeby nadawały się do kiszenia i nie przerastały za bardzo. Napisz coś o tej odmianie OCTOPUS.

Posted

Poradzę z codziennych rwaniem :) a co do ogórków, to do tej pory kupowałem. Teraz pierwszy raz posieję :) mam nadzieję, że nie utopię kasy jak przy qqrydzy.