RobK Posted March 28, 2015 Report Posted March 28, 2015 Witam panowie. Mam do was pytanie, które dokladnie chodzi mi o siewnik, który zakupilm. A pytanie dotyczy kto jest porducentem lub jakies namiary na niego bo nie ma tabeli siewu i nie wiem co i jak podczas siania. bo jak widac po zdjeciach jest bez żadnych syboli. Quote
henryk Posted March 28, 2015 Report Posted March 28, 2015 zrób próbę kręconą i wszystko będzie jasne-pozdrawiam Quote
roolnik Posted April 4, 2015 Report Posted April 4, 2015 Jak @Henryk napisał, nie zastanawiaj się tylko rób próbę kręconą. nawet jak trafisz tabelę to i tak najczęściej w tego typu sprzęcie jest ona bardzo niedokładan i i tak trzeba próbę zrobić. Quote
RobK Posted April 7, 2015 Author Report Posted April 7, 2015 Zaraz pocisną się gromy komentarzy ale może podpowiedzie jak taką próbę wykonac? Quote
Michałek Posted April 7, 2015 Report Posted April 7, 2015 To jest proste. Zmierz jaka jest odległość od podłoża do środka koła osi. Jest to odległość oznaczona jako "R". Zmierz szerokość roboczą siewnika. Jak nie wiesz jak to zrobić zmierz odległość pomiędzy skrajnymi rurkami i dodaj odległość między sąsiednimi. Dlatego tak że jeżeli siewnik ma np 25 redlic to między nimi jest 24 odległości czyli międzyrzędzi. Ta brakująca odległość jest już poza redlicami i żebyś miał prawidłowy wynik musisz ją dodać. Oznaczmy ją jako "L".Teraz musisz się zastanowić ile obrotów koła (oznaczmy tę ilość obrotów literą "N") musisz wykonać aby zasiać np. 1 ar czyli 100 m kw, czyli N. Jeżeli koło przejedzie odległość równą jego promieniowi który zmierzyłeś i oznaczyłeś R to obróci się o 1 radian. Jeden obrót koła to oczywiście tak jak we wzorze na obwód koła = 2 * pi * RN = (100 : L ) : (R * 2 * 3,14)Pamiętaj abyś wszystkie odległości podał w tych samych jednostkach.Jeżeli szerokość Twojego siewnika to 2,7 m (ok 2,6 między skrajnymi redlicami), a odległość środka koła od ziemi wynosi 0,32 m to żeby zasiać 1 ar musisz po podniesieniu koła nim obrócić:(100 :2,7) : (2 * 3,14 * 0,32) = 18,43Zasyp siewnik, ustaw wysiew gdzieś w połowie skali, podnieś, podłuż płachty lub jakieś rynienek (czasami są przy siewniku specjalne) i pokręć kołem aby ziarno zaczęło się sypać ze wszystkich aparatów wysiewających i to co uleci z powrotem wsyp do siewnika. Teraz zaczynasz właściwą próbę kręconą Czyli obracasz kołem tyle razy ile wyliczyłeś. To co uleciało warzysz. Jeżeli za dużo uleciało zmniejszasz wysiew, jeżeli za mało zwiększasz i ponownie kręcisz i ważysz. I tak aż uzyskasz prawidłową ilość wysiewu. Pozdrawiam wszystkich na Forum!Uwaga!W podręcznikach i w internecie nie znajdziesz tego wzoru. Sam go opracowałem gdyż te "książkowe" nie sprawdzały się. Te "książkowe" zostały stworzone przez tych co nigdy nie sieli siewnikiem i nadają się do próby kręconej jak, za przeproszeniem, kulawy do baletu. Quote
AdaśRol Posted April 7, 2015 Report Posted April 7, 2015 W marcowym Top Agrar było jak ustawić siewnik gdy nie mamy tabeli.Polecam kupić bo naprawdę fajnie wszytko opisane i wytłumaczone.Ale tak jak koledzy wyżej mówią zrób próbę kręconą i będzie ok. Quote
Recommended Posts