BlondynkA Posted September 13, 2011 Report Posted September 13, 2011 Witam, czy ktoś może się oriętuje co opłaca się zasadzić na 11 hektarach żeby się opłacało przy minimalnym wkładzie pracy ponieważ posiadam ziemie i niechce żeby się marnowała ale nie chce też wiązać swojego życia z rolnictwem. Bardzo też interesuje mnie sprawa dopłat na jakie uprawy jakie są wysokości dopłat . Na stronie ARiMR nie wiele się dowiedziałam niestety. Z góry dziękuję za odpowiedź. Quote
Ojciec Posted December 6, 2011 Report Posted December 6, 2011 W dzisiejszych czasach własny wkład pracy nie jest wymagany wystarczy mieś sporą ilość gotówki jest wiele specjalistycznych firm czy też jednostkowych gospodarzy oferujących usługi związane z kompleksowymi uprawami ziemi możesz np zasiać kukurydze na kiszonkę uprawa dosyć drogo wychodzi potem można sprzedać np innemu rolnikowi a przy minimalnych wysiłkach i minimalnych nakładach najlepiej by było oddać w dzierżawę innemu rolnikowi. Quote
wgrzelka Posted December 27, 2011 Report Posted December 27, 2011 Proponuję zainteresowanie się rolnictwem ekologicznym a konkretnie założeniem sadu ekologicznego w ramach programu rolnośrodowiskowego. Nasadzenie 125 sztuk jabłoni na 1ha to jednorazowy koszt ok. 500 zł. pielegnacja (wykaszanie) to koszt ok. 100 zł/ha rocznie. Przez pierwsze 3 lata wysokość dopłat to ok. 2500 zł/ha, później ok. 2250. warto przemysleć! Jesli interesują cię szczegóły to pisz na PM Quote
swidnik125 Posted December 27, 2011 Report Posted December 27, 2011 Myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłoby oddać w dzierżawę i brać po prostu dopłaty, to najbardziej się opłaca Quote
indyk Posted December 27, 2011 Report Posted December 27, 2011 wgrzelka - troche chyba zbyt bardzo przesłodziłeś. Za 100zł za hektar to trudno będzie znaleźć Ci takiego co obejdzie ten hektar za tą cenę.Sadownictwo to naprawde ciężka praca i potrzebne dużo wiedzy. Nie wiem jak to jest z tymi dotacjami ale chetnie bym się tematem zainteresował. Czy możesz coś więcej napisać na temat tych dotacji? Quote
wgrzelka Posted December 28, 2011 Report Posted December 28, 2011 Blondynka pytała co zrobic na posiadanych gruntach aby przy minimalnych nakładach (środków finansowych i pracy) uzyskac jak najwiecej. Moja propozycja sadu ekologicznego nie jest abstrakcyjną. Dane finansowe też nie są z kosmosu. Poza aspektem finansowym jest tez inna korzyść. Grunt jest nadal jej, gleba pozostaje nieskażona, po kilku latach ma piękny jabłoniowy sad, z którego uzyskuje zdrowe, ekologiczne owoce znajdujace coraz wieksze uznanie konsumentów. Po szczegóły odsyłam do najbliższego biura ODR, tam szukajcie informacji na temat programu rolnośrodowiskowego - Pakiet: Rolnictwo ekologiczne, Wariant: Uprawy sadownicze i jagodowe (w okresie przestawiania) Quote
Kaszub Posted January 8, 2012 Report Posted January 8, 2012 Jak nie chcesz się z rolnictwem wiązać to najlepiej wydzierżawić i brać dopłaty albo wogóle sprzedać bo żeby pracować w ziemi to trzeba mieć do niej zamiłowanie .. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted January 9, 2012 Report Posted January 9, 2012 Każdy nie będzie dawał w dzierżawę,bo inaczej nic by z tego nie było. Jeżeli masz 11 ha,to może warto zastanowić się nad sadem i uprawiać coś co się dobrze sprzeda,np w tym roku przyzwoita cena byłą za poprzeczkę,parę lat termu za aronię. Quote
muzyk Posted January 9, 2012 Report Posted January 9, 2012 Szanowni koledzy chyba nie przeczytaliście tego postu dokładnie przecież koleżanka nie chce się wiązać z rolnictwem tylko chce czerpać pieniądze z tej ziemi-oddać w dzierżawę.Praca ciężka a pieniądze małe.Pozdrawiam. Quote
przemo137 Posted January 17, 2012 Report Posted January 17, 2012 Ale koleżanka nawet nie napisała jakiej to ziemie są klasy? Quote
Recommended Posts