waldek6530 Posted March 29, 2015 Report Posted March 29, 2015 WitamJestem początkującym rolnikiem i w związku z tym będę zadawał może banalne pytania ale nie mam dostatecznej wiedzy dlatego pytam: Kidy należy zastosować oprysk i najlepiej jakim środkiem na chorobę grzybową w pszenicy ozimej i pszenżycie ozimym ? Czy robi się to profilaktycznie czy dopiero jak widzimy że zboże zostało porażone ? Quote
Agro-Ok Posted March 29, 2015 Report Posted March 29, 2015 Wszystko zależy od sytuacji jaka rozwija się w łanie...najcześciej pierwszy zabieg stosuje się w fazie BBCH 31 czyli przy pierwszym kolanku...Jeśli chodzi o środki jakie należy wtedy zastosować to przedewszystkim środki, które zabezpieczą nam podstawę źdźbła oraz wyeliminują mączniaka...to jedne z najczęstrzych zagrożeń wiosennych... Quote
Vademecum Posted March 30, 2015 Report Posted March 30, 2015 Profilaktycznie. Jak choroba wystąpi to już są straty w plonie. Co nie znaczy, że później się nie walczy z chorobą. Quote
waldek6530 Posted March 31, 2015 Author Report Posted March 31, 2015 Dzięki więc zrobię oprysk profilaktycznie, ale podobno dopiero można jak temperatura przez kilka dni utrzymuje się powyżej +8 stopni? Quote
Vademecum Posted March 31, 2015 Report Posted March 31, 2015 Czytaj ulotki lub instrukcje stosowania na środkach ochrony roślin. Tam jest wszystko napisane, terminy, temperatura, patogeny wrażliwe .... Quote
VoYtek8 Posted April 1, 2015 Report Posted April 1, 2015 Dokładnie tak, wszystko pisze na ulotce (najczęściej na butelce z danym opryskiem). W sklepie również powinni udzielić Ci jakiś informacji jeśli potrzebujesz i zapytasz.Myślę że z tym że pryskać można, gdy temperatura utrzymuje się przez kilka dni powyżej +8 stopni chodzi o to by zmniejszyć ryzyko wystąpienia przymrozku po zastosowaniu oprysku, ponieważ mróz znacznie osłabia działanie oprysków. Wydaje mi się że jeśli już to o to chodzi z tą zasadą. Pozdrawiam Quote
waldek6530 Posted April 3, 2015 Author Report Posted April 3, 2015 Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi. Pozdrawiam. Quote
Mars9 Posted April 5, 2015 Report Posted April 5, 2015 Co nie co czytałem o opryskach wodą utlenioną. Skuteczne i tanie, a przede wszystkim zdrowe. Polecam zapoznanie się z tematem. Quote
kolejarz Posted April 30, 2015 Report Posted April 30, 2015 Mógłbyś podać więcej szczegółów. Gdzie nabyć wodę utlenioną Quote
Recommended Posts