Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jaki olej silnikowy do Ursus 5314 T ? Witam Od niedawna posiadam ciągnik Ursus 5314 T z 1998 roku. Jaki olej silnikowy będzie dla niego najlepszy? Poprzedni właściciel mówił, że ostatnia wymiana oleju była w ubiegłym roku, ale wolę nie ryzykować i wymienić przed sezonem.

Posted

Zależy jaki masz budżet na ten cel. Niektórzy leją superol CC30 a inni W11. Uważaj też aby nie kupić oleju zimowego na lato i odwrotnie. Mają inne właściwości.

Wydaje mi się, że powinien być też dobry 15W40 np Total. Ale nich jeszcze ktoś tutaj potwierdzi na wszelki wypadek.

Posted

Kurde, kupiłem ciągnik i nawet nie wiem jaki mam olej wlać :)

Pytałem poprzedniego właściciela ale on też jakoś tak niepewnie się tłumaczył.

Ten Total na pewno będzie dobry?

Posted
kolego tak jak pisałem pytaj o olej do prekinsa turbo, czyli do silnika obciążonego. Miałem 4514 i lałem superol cc, ale 5314 to jest ten sam ciągnik tylko turbo i potrzebujesz oleju do perkinsa turbo mineralnego oczywiście. Perkins tej generacji potrzebuje troszkę gęstszego oleju od innych silników. Poprzedni właściciel pewnie lał bońć co skoro nie wie....
Posted

W zasadzie to co być nie wlał to będzie działało :) Jeżeli jednak zależy Ci na tym aby wydłużyć żywotność silnika, to lej lepiej coś markowego - bo co jak co, ale ich właściwości są zdecydowanie lepsze.

Ewentualnie sprawdź sobie za pomocą tego konfiguratora http://www.total.com.pl/dobierz-olej.html

Tam skaż markę i model ciągnika i wyskoczy Ci lista rekomendowanych olejów silnikowych.