Monk Posted March 31, 2015 Report Posted March 31, 2015 Jaki olej silnikowy do Ursus 5314 T ? Witam Od niedawna posiadam ciągnik Ursus 5314 T z 1998 roku. Jaki olej silnikowy będzie dla niego najlepszy? Poprzedni właściciel mówił, że ostatnia wymiana oleju była w ubiegłym roku, ale wolę nie ryzykować i wymienić przed sezonem. Quote
Vademecum Posted March 31, 2015 Report Posted March 31, 2015 Perkins turbo, każdy sprzedawca coś Ci poleci. Był tu taki temat, a opiń mnóstwo. Quote
Tuzon Posted March 31, 2015 Report Posted March 31, 2015 Zależy jaki masz budżet na ten cel. Niektórzy leją superol CC30 a inni W11. Uważaj też aby nie kupić oleju zimowego na lato i odwrotnie. Mają inne właściwości.Wydaje mi się, że powinien być też dobry 15W40 np Total. Ale nich jeszcze ktoś tutaj potwierdzi na wszelki wypadek. Quote
Monk Posted March 31, 2015 Author Report Posted March 31, 2015 Kurde, kupiłem ciągnik i nawet nie wiem jaki mam olej wlać Pytałem poprzedniego właściciela ale on też jakoś tak niepewnie się tłumaczył.Ten Total na pewno będzie dobry? Quote
Robert ;-) Posted March 31, 2015 Report Posted March 31, 2015 Ja od remontu ciągnika bez turbo używam Mobil delvac mam go też w kombajnie i nie mam problemów,lepiej zalać trochę droższy olej zawsze silnik dłużej posłuży Quote
Vademecum Posted March 31, 2015 Report Posted March 31, 2015 kolego tak jak pisałem pytaj o olej do prekinsa turbo, czyli do silnika obciążonego. Miałem 4514 i lałem superol cc, ale 5314 to jest ten sam ciągnik tylko turbo i potrzebujesz oleju do perkinsa turbo mineralnego oczywiście. Perkins tej generacji potrzebuje troszkę gęstszego oleju od innych silników. Poprzedni właściciel pewnie lał bońć co skoro nie wie.... Quote
izydor6280 Posted April 1, 2015 Report Posted April 1, 2015 ale masz problem, przecież to nie nowy ciągnik, a konstrukcyjnie silniki z lat 70zalej turdusa i będzie latał VoYtek8 1 Quote
Tuzon Posted April 2, 2015 Report Posted April 2, 2015 W zasadzie to co być nie wlał to będzie działało Jeżeli jednak zależy Ci na tym aby wydłużyć żywotność silnika, to lej lepiej coś markowego - bo co jak co, ale ich właściwości są zdecydowanie lepsze.Ewentualnie sprawdź sobie za pomocą tego konfiguratora http://www.total.com.pl/dobierz-olej.htmlTam skaż markę i model ciągnika i wyskoczy Ci lista rekomendowanych olejów silnikowych. henryk 1 Quote
Monk Posted April 2, 2015 Author Report Posted April 2, 2015 Dobra, dzięki wszystkim za pomoc. Udało się już coś wybrać. Quote
henryk Posted April 2, 2015 Report Posted April 2, 2015 ursus c 360 to już nawet nie istnieje w tym spisie-pozdrawiam i ,,WESOŁYCH ŚWIĄT'' życzę forumowiczom Quote
Recommended Posts