Jump to content

Recommended Posts

Posted

W jakiej firmie obecnie ubezpieczacie swoje ciągniki ? Na dniach będę kupował nowy sprzęt i koniecznie muszę go ubezpieczyć.

Jaka firma ma obecnie najlepsze warunki? I w razie czego to nie unika wypłaty odszkodowania? 

Posted

Ja ciągnik, samochody i przyczepe ubezpieczyłem w MTU bo wyszło najtaniej.

Mam niedaleko Dom Ubezpieczeniowy SPECTRUM ( kilkanaście firm ubezpieczeniowych w jednym miejscu ) i wybierają w której firmie najtaniej wychodzi. Np. WSK mi wyszła taniej chyba w HDI to ubezpieczyłem w HDI.

Odradzam PZU straszny bałagan tam mają.

Posted

Ja mam ubezpieczenie OC (oraz AC na niedawno zakupione auto) w Aviva. Na razie jeszcze nie maiłem okazji przekonywać się jak to działa w praktyce i niech tak może pozostanie :)

Pamiętaj, że od 1 kwietnia zmieniły się zasady likwidacji szkód z OC. Teraz to Twoje towarzystwo ubezpieczeniowe zajmuje sie jego liwkdiacją - lepiej więc wybrać kogoś sprawdzonego.

Posted

Aha i pewnie znowu są jakieś większe podwyżki przez te zmiany co? Sam zauwazyłem,że cena OC rośnie od początku roku. Czyli teraz w sumie nie bierze się ubezpieczenia tam gdzie taniej jak to było wcześniej tak? 

Posted

Są zmiany ale moim zdaniem będzie bardziej cywilizowanie bo w takich większych towarzystwach jak na przykład PZU czy Hestia wchodzi bezpośrednia likwidacja szkód. A tego to ile podskoczyło dokładnie to nie wiem na 100%. Musiałbyś się sam dowiedzieć.

Najlepiej przez doradcę bo Ci mają wynegocjowane lepsze ceny na ubezpieczenia. 

Posted

U nas w mieście jest kilka takich agentów ubezpieczeniowych. Nawet byłem dziś u jednego z nich, ale kolejka była po same drzwi. Nie wiem dlaczeog - ludzie na święta przyjeżdżają i wszystkie sprawy na raz chcą załatwić czy co?

Pójdę jeszcze po świętach.

Posted

No wiesz, może mają po prostu więcej wolnego czasu teraz. Możesz załatwić to przez internet. Zostawiasz kontakt tutaj: http://ubezpieczenia.comperia.pl/. Powinni wyslać Ci tam kilka ofert. Oraz zadzwonić ale to podejrzewam,że już właśnie po świętach. Teraz już chyba nie pracują. 

Dzięki za info. Wypełniłem formularz i czekam na jakiś telefon.

A czy taka polisa ubezpieczeniowa wykupiona przez internet (rozumiem, że na maila wyślą umowę) jest równoznaczna pod względem prawnym z polisą wykupioną u agenta ubezpieczeniowego? Czy podczas okazania takiego dokumentu na kotrolii policja nie przyczepi się, że nie ma podpisu czy pieczątek?

Posted

Jest obecnie rozporządzenie ministra, które to wszystko reguluje. Nie trzeba nosić tego wysłanego pocztą. Można spokojnie sobie wszystko wydrukować z komputera i wozić ze sobą tak więc spoko.

Sam miałem już kilka razy takie sytuacje, nigdy się o to nikt nie czepiał. Zresztą jak będą chcieli to sobie mogą w bazie sprawdzić czy masz ubezpieczenie. 

Posted

Taka baza jest najlepsza, a nie noszenie w dokumentach byle świstków. Tym bardziej, że kontrola trwa z 15 minut i człowieka chyba prześwietlają na atomy.

Też tak uważam. Przecież jakiś czas temu zastanawiali się nawet aby wprowadzić przezpis, ze podczas kontroli nie musisz mieć fizycznie prawa jazdy przy sobie. Oni np po peselu mogliby to sprawdzić. Pomysł upadł - bo oczywiście jest to źródło mandatów. W dobie powszechjenj informatyzacji takie zdalne sprawdzenie ubezpieczonego powinno być normą.

Posted

Ja też jestem tego samego zdania ale cóż zrobić. Tak jest i trzeba się tego trzymać. Sam razem zapomniałem ze sobą zabrać prawo jazdy ( coś tam w domu musiałem z niego przepisać i zapomniałem włożyć z powrotem do portfela).

No i mandacik był. Teraz się pilnuję. 

• 6 years later...
Posted

Ubezpieczenie ac wykupuje się zwykle dla nowych i wartościowych pojazdów. W sytuacji w której obawiasz się uszkodzenia i wiesz, ze w tym przypadku naprawa będzie kosztowała znacznie wiecej niż koszt ubezpieczenai. Musisz samodzielnie skalkulować czy warto jest takie ubezpieczenie wykupić czy jednak sobie odpuszczasz. 

Dodatkowym ubezpieczeniem możę być również nnw - w tym przypadku polecam się nie zastanawiać. NIe kosztuje ono wiele, a chroni nie tylko kierowcę ale rownież i pasażerów w aucie.

Jeśli zastanawiałbyś się nad towarzystwem ubezpieczeniowym, zerknij sobie do Compensy https://www.compensa.pl/Mają dobre warunki ubezpieczeń.