Jump to content

Recommended Posts

Posted

Szukam jakiejś gładzi gipsowej do wyrówniania ścian w domu. Nigdy tego nie robiłem, ale podobono nie jest to trudne. Jaką wybrać gładź gipsową? W sensie jaką najłatwiej i najlepiej zrobić ściany? Będę wdzięczny za pomoc.

Posted

Ja swego czasu używałem głównie gładzi Cekol, gładzie Goldband i Atlas też używałem i różnicy nie widziałem. Istotniejsze jest wykonanie, niż to z jakiej firmy jest gładź. To nie jest trudne zajęcie, najważniejsze żebyś za grubej warstwy gipsu jednorazowo nie nakładał i sobie jakoś poradzisz. Pozdrawiam :)

Posted

Prawda jest taka, że ilu wykonawców tyle opinii :) Ja stawiam na gładzie Nida. Dostępne są w większości składów budowlanych. Do niewielkich powierzchni lepiej zainwestować w gotową masę gipsową która posiada już odpowiednią konsystencję i jest dobrze wymieszana, brez grud i innych tego typu historii. Ale nie jest to najtańsze rozwiązanie. Dobrze też się zaciera i później szlifuje Nida Finisz. Dobrze przylega, szybko się kładzie (jeżeli masz sprawę). NIe rozwarstwia się przy szlifowaniu kilku warstw.

• 2 months later...
  • 1 year later...
  • 1 month later...
Posted

Dzięki za odpowiedź, ale popatrzyłem na YouTube tutorial i spostrzegłem, że ten Acryl Putz ma raczej dobrą opinię, więc kupiłem już nie patrząc na forum. Jestem zresztą też po robocie i okazało się, że poradziłem sobie bez żadnych problemów, a gładź się łatwo nakłada no i co najważniejsze dobrze się trzyma. Niemniej dzięki za odpowiedź. :)

• 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 5 months later...
Posted

No właśnie, cena. Ten Acryl Putz nie wyszedł wcale tak drogo na tle innych wówczas dostępnych gładzi. Nie pamiętam dokładnie jakie to były, ale raczej znane marki. Zakupu dokonałem w markecie budowlanym, nic tam pewnie z kosmosu nie leżało.

• 1 year later...
Posted

Goldband to prawda do wyrównania ścian, ale zależy ile masz do nadrzucenia, czy nie lepiej skuć do muru i od nowa nałożyć niż narzucać kolejną wasrstwę? Lub ewentualnie płyta kg...

Ja u siebie też prostowałem to co się dało Goldbandem, reszte wyrównałem płytą kg, a na końcu położyłem gładź stabila 01, potem 02 ;)

• 1 month later...
Posted

A może polecicie jakiś filmik - jak samodzielnie montować płytę K-G? zawsze musi być na stelażu czy można przykleić? przykręcić? Zabierać się za to samodzielnie czy nie ryzykować?