Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam, wiadomo pogoda nie pewna i z suszeniem trawy na siano, może być problem, doszły mnie słuchy że można owinąć folią prawie suche siano(tak około 30 % wilgotności) i może z tego być dobra pasza,jak się na to zapatrujecie? Nie widziałem tego na własne oczy ale pomysł ciekawy nie zawsze zdąży się wysuszyć siana, aby nie pleśnialo w kostce czy beli,a jeśli o kiszonkę z zielonej trawy ile można trzymać bele aby się nie zepsuła(3-4 dni).zapraszam do dyskusji ;-)
Posted

Robert w mojej okolicy jest taki gość ,co bel rocznie owija ok 1500  .Widziałem kiszonkę z bardzo mocno podsuszonej   trawy ...prawie wszystkie zapleśniały i jest biała pleśń .Nie wiem dlaczego ,ale mimo wszystko ten towar pachnie sianokiszonką .Ja jesienią będę siał 3 ha trawy na gruntach ornych i też czegoś chętnie się dowiem , na temat robienia dobrej sianokiszonki :) .

Posted

Pasza   z suchego  siana  nadaje  się  do  skarmiania , nie   prawdą    jest  że   dlatego  że  jest  mocno  podsuszona  to jest   w  niej  pleśń  ,  sam  staram  

się  robić  z   materiału  przesuszonego , część  beli  po  otwarciu  pachnie   sianem  , a  nie  kiszonką    krowy  bardzo  chętnie  ją  pobierają  poza  tym  

jest   zdrowsza  ponieważ  nie   zakwasza  żołądka  krowy .

Posted

Witam    trawę  zbieram   nie  wcześniej  jak   w  3  dniu  po  skoszeniu  ,1 dzień  koszenie   2  rozbijanie  pokosu  3  po  zniknięciu  rosy   grabienie   karuzelą   pużnym  popołudniem    jeżeli    w trawie  jest   jeszcze  dużo  wilgoci  pozostawiam  na  dzień   następny  ,do ograbiania w  wałki  polecam  zgrabiarkę   karuzelową   trawa bardzo  ładnie   podsycha   w  wałkach   oczywiście   wszystko  zależy  od  trawy    pogody   terenu    trawę którą  zbieram  w  maju  zbieram  5 lub 6   dnia  po  skoszeniu   ponieważ   jest  bardzo  mocno  nasycona  wodą .

• 9 months later...
Posted

Odnowie wątek, zrobiłem 11 kulek na próbę a raczej tylko tyle miałem 2 pokosu,

więc do rzeczy, kulki miałem z 3 pól, a chodzi mi o to że z jednej łąki kilka bel jest ok a w innych blach z tej samej łąki jest pleśń, więc do wyrzucenia:-(

( dlaczego tak się dzieje) mam teorie że może owijarka źle zawinela folią,bądź trawa była zbyt sucha )

Pytam bo mam zostawione żyto na kiszonke, więc nie chciał bym jej zmarnować, po życie zasieje owies i skosze na zielono(wysusze lub zakisze , zależy tonów pogody) i tu moje drugie pytanie czy do owsu można by wsiac lucerne(bądź coś innego)aby pasza była lepsza

Posted

Nie   wiem   czemu    panuje   przekonanie  że   jak   spleśniałe  to  może   dlatego   że   za   suche  ,  a  tak   nie   jest   ,  do  owsa   wskazane  jest   coś     dorzucić  jednak  nad  lucerną  bym   się   zastanowił   ,  jest  to   roślina   wysoko   białkowa  i  słabo  się   kisi .

Posted
lucerna jest wieloletnia i w pierwszym roku niema jej za wiele. Charakteryzuje sie szybkim odrostem 6 pokosów w roku to nie czary , wiadomo woda być musi. Jak wsiewka to pasuje coś z jednorocznych... ale to nie muj kieruek ,,a ze szkoły to po prostu nie pamiętam :)
Posted
Właśnie Pablos miałem 3 )łąki z jednej było tak suche że można by nie owijac, z drugiej ma wpół suche i tu był problem z pleśnia, z trzeciej było mokre i ciężkie i ta była wszystka dobra, owies jak pisałem niekoniecznie w folię pójdzie, jeśli będzie dobra pogoda wysusze na sucho i takie będę dawał w tym roku miałem 21 belek takiego owsa to krowy i konie nosem w ciągnęły.
Posted

Ja  robię    jak  najsuchsze  z  ponieważ  dla   mnie  taki  towar   ma  same  plusy  ,  nie   zakwasisz     krów  poza  tym   transport   można  dużo  więcej  włożyć   jak  przyjdą  mrozy  nie   ma  problemu  z  zadawaniem  i  najważniejsze  dla  mnie   na  chodnik  paszowy  wstawiam  turem   ale  resztę  muszę  rozwalić   ręcznie  jakby  nie   było   to  jest  kilkaset  bel  ,  a  mój  kręgosłup  zaczyna   strajkować  , na  dobre  zakiszenie  wpływa  zawartość  cukru   w  materiale  ,  zbicie i  owinięcie  , w   jednym  roku  miałem  ciekawy  przypadek   bele  były  spleśniałe   z  jednej  strony  tam  gdzie  padało   na  nie   słońce   sam  do  końca  nie  wiem  jaki   był   tego  powód  podejrzewam  że  folia  musiała  być  felerna   ale  to  tylko  domysły  .

Posted

Czyli przyczyn może być wiele, masz rację w tych przypadkach o których piszesz, ja bym stawiał na owijanie coś było nie tak, bele starałem się dobijac dość mocno tak przynajmniej mi się wydaje,

a ile czasu suszy się żyto na kiszonke?

No i sprawa co posiac z owsem? wiem mam czas ale wymienić się pomysłami zawsze można;-)

Posted
To co mi sie podobało w poście pablosa to że im suszsza bela tym łatwiej transportować, rozwijać i mniej szkodzi krowom, to że folia ma filtr UV wiem czytałem o tym, być może tak było u kolegi że folia była felerna, u mnie odpada bo po owinieciu bele przykrylem czarną folia aby drób i pies mi nie porwał,
Posted

Z  tego  co   wyczytałem  to  ma  być   uprawa   jednoroczna    zrób  miksa    owies    jęczmień    trawa    jednoroczna   groch  pastewny   koniczyna   czerwona    owies   skosisz   a  potem   przy   sprzyjającej    pogodzie    zrobisz   jeszcze   1-2   pokosy  dobrego   towaru .

Posted

Chyba źle zrozumiałem twoje pytanie, pisałem o ziemi na jakiej mam łąki,

a tam gdzie będzie owies jest teraz żyto, które skosze w maju na kiszonke,a potem zasieje ten owies+ coś, ziemia tam jest klasy 5 ale była bardzo,bardzo dobrze naworzona.

Posted

No  tak  5  klasa to  diadostwo     podstawowym  problemem  jest   woda    ,  sam  mam tego  parę cha   i  przez  kilka  lat    kombinowałem   z  różnymi   opcjami  jeżeli  trafił  się    mokry  rok  coś  tam    wyszło  ,  ale  efekty  nie  były  powalające  ,  obecnie   mam  posiane    [jesienią  ]  żyto  z mieszanką  traw  ,  sprawdzałem   na  jesieni   było  ok  , żyto  będzie   zbelowane   , a trawa   po  odroście   zastanie  na  wypas  .

Posted

robert, pomyśl o motylkowatych. Podsiewa sie wyką czy innymi, ale nie muj temat. Wiem, że jęczmień 30 lat temu podziewali tylko nie pamiętam czym. Potrzebna jest roślina która nie ucierpi w tym owsie.

Może jakiś groch, peluszke tylko w,siewie równoległym, seradela ?

Posted

Robert taka mieszanka zasiana na wiosnę do zakiszania jest bardzo fajna .Sąsiad często sieje ją i dodaje groch ,lub peluszkę .Zbiera ją orkanem z pola ,a czasami kosi podsusza i dopiero orkanem zbiera .Taki towar nazywa się GPE-sem letnim :-)

Ja też chciałem siać taką mieszankę ,ale będę miał sporo kukurydzy i mam też żyto zasiane na siano -kiszonkę .