Robert ;-) Posted April 3, 2015 Report Posted April 3, 2015 Witam, wiadomo pogoda nie pewna i z suszeniem trawy na siano, może być problem, doszły mnie słuchy że można owinąć folią prawie suche siano(tak około 30 % wilgotności) i może z tego być dobra pasza,jak się na to zapatrujecie? Nie widziałem tego na własne oczy ale pomysł ciekawy nie zawsze zdąży się wysuszyć siana, aby nie pleśnialo w kostce czy beli,a jeśli o kiszonkę z zielonej trawy ile można trzymać bele aby się nie zepsuła(3-4 dni).zapraszam do dyskusji ;-) Quote
rafaello3 Posted April 3, 2015 Report Posted April 3, 2015 Robert w mojej okolicy jest taki gość ,co bel rocznie owija ok 1500 .Widziałem kiszonkę z bardzo mocno podsuszonej trawy ...prawie wszystkie zapleśniały i jest biała pleśń .Nie wiem dlaczego ,ale mimo wszystko ten towar pachnie sianokiszonką .Ja jesienią będę siał 3 ha trawy na gruntach ornych i też czegoś chętnie się dowiem , na temat robienia dobrej sianokiszonki . Quote
Robert ;-) Posted April 4, 2015 Author Report Posted April 4, 2015 Czyli dobrze rozumiem że ta pasza z suchego siana owiniętego folią, nadaje się do spasania bydła?ja też jestem zielony w tym temacie i chętnie coś się dowiem. Quote
pablos Posted April 4, 2015 Report Posted April 4, 2015 Pasza z suchego siana nadaje się do skarmiania , nie prawdą jest że dlatego że jest mocno podsuszona to jest w niej pleśń , sam staram się robić z materiału przesuszonego , część beli po otwarciu pachnie sianem , a nie kiszonką krowy bardzo chętnie ją pobierają poza tym jest zdrowsza ponieważ nie zakwasza żołądka krowy . Quote
Robert ;-) Posted April 4, 2015 Author Report Posted April 4, 2015 Napisz coś więcej? Jeśli możesz oczywiście, jak przygotowujesz tą "suchą kiszonke" i ile dni można ją trzymać po otwarciu z folii. Quote
pablos Posted April 6, 2015 Report Posted April 6, 2015 Witam trawę zbieram nie wcześniej jak w 3 dniu po skoszeniu ,1 dzień koszenie 2 rozbijanie pokosu 3 po zniknięciu rosy grabienie karuzelą pużnym popołudniem jeżeli w trawie jest jeszcze dużo wilgoci pozostawiam na dzień następny ,do ograbiania w wałki polecam zgrabiarkę karuzelową trawa bardzo ładnie podsycha w wałkach oczywiście wszystko zależy od trawy pogody terenu trawę którą zbieram w maju zbieram 5 lub 6 dnia po skoszeniu ponieważ jest bardzo mocno nasycona wodą . Quote
Robert ;-) Posted January 23, 2016 Author Report Posted January 23, 2016 Odnowie wątek, zrobiłem 11 kulek na próbę a raczej tylko tyle miałem 2 pokosu,więc do rzeczy, kulki miałem z 3 pól, a chodzi mi o to że z jednej łąki kilka bel jest ok a w innych blach z tej samej łąki jest pleśń, więc do wyrzucenia:-(( dlaczego tak się dzieje) mam teorie że może owijarka źle zawinela folią,bądź trawa była zbyt sucha )Pytam bo mam zostawione żyto na kiszonke, więc nie chciał bym jej zmarnować, po życie zasieje owies i skosze na zielono(wysusze lub zakisze , zależy tonów pogody) i tu moje drugie pytanie czy do owsu można by wsiac lucerne(bądź coś innego)aby pasza była lepsza Quote
pablos Posted January 23, 2016 Report Posted January 23, 2016 Nie wiem czemu panuje przekonanie że jak spleśniałe to może dlatego że za suche , a tak nie jest , do owsa wskazane jest coś dorzucić jednak nad lucerną bym się zastanowił , jest to roślina wysoko białkowa i słabo się kisi . Quote
Vademecum Posted January 24, 2016 Report Posted January 24, 2016 lucerna jest wieloletnia i w pierwszym roku niema jej za wiele. Charakteryzuje sie szybkim odrostem 6 pokosów w roku to nie czary , wiadomo woda być musi. Jak wsiewka to pasuje coś z jednorocznych... ale to nie muj kieruek ,,a ze szkoły to po prostu nie pamiętam Quote
Robert ;-) Posted January 24, 2016 Author Report Posted January 24, 2016 Właśnie Pablos miałem 3 )łąki z jednej było tak suche że można by nie owijac, z drugiej ma wpół suche i tu był problem z pleśnia, z trzeciej było mokre i ciężkie i ta była wszystka dobra, owies jak pisałem niekoniecznie w folię pójdzie, jeśli będzie dobra pogoda wysusze na sucho i takie będę dawał w tym roku miałem 21 belek takiego owsa to krowy i konie nosem w ciągnęły. Quote
pablos Posted January 24, 2016 Report Posted January 24, 2016 Ja robię jak najsuchsze z ponieważ dla mnie taki towar ma same plusy , nie zakwasisz krów poza tym transport można dużo więcej włożyć jak przyjdą mrozy nie ma problemu z zadawaniem i najważniejsze dla mnie na chodnik paszowy wstawiam turem ale resztę muszę rozwalić ręcznie jakby nie było to jest kilkaset bel , a mój kręgosłup zaczyna strajkować , na dobre zakiszenie wpływa zawartość cukru w materiale , zbicie i owinięcie , w jednym roku miałem ciekawy przypadek bele były spleśniałe z jednej strony tam gdzie padało na nie słońce sam do końca nie wiem jaki był tego powód podejrzewam że folia musiała być felerna ale to tylko domysły . Quote
Robert ;-) Posted January 24, 2016 Author Report Posted January 24, 2016 Czyli przyczyn może być wiele, masz rację w tych przypadkach o których piszesz, ja bym stawiał na owijanie coś było nie tak, bele starałem się dobijac dość mocno tak przynajmniej mi się wydaje,a ile czasu suszy się żyto na kiszonke? No i sprawa co posiac z owsem? wiem mam czas ale wymienić się pomysłami zawsze można;-) Quote
Vademecum Posted January 24, 2016 Report Posted January 24, 2016 Robert, gdzieś wyczytałem, że promienie słoneczne też powodują pleśnienie, a specjalna folia powinna mieć filtr uf Quote
Robert ;-) Posted January 24, 2016 Author Report Posted January 24, 2016 To co mi sie podobało w poście pablosa to że im suszsza bela tym łatwiej transportować, rozwijać i mniej szkodzi krowom, to że folia ma filtr UV wiem czytałem o tym, być może tak było u kolegi że folia była felerna, u mnie odpada bo po owinieciu bele przykrylem czarną folia aby drób i pies mi nie porwał, Quote
pablos Posted January 25, 2016 Report Posted January 25, 2016 Robert nie napisałeś najważniejszego , jaka klasa ziemi ? Quote
Robert ;-) Posted January 26, 2016 Author Report Posted January 26, 2016 Klasa jedna łąka jest na 4 i trochę 3, druga na 4-5 a trzecia też 4-5 Quote
pablos Posted January 26, 2016 Report Posted January 26, 2016 Z tego co wyczytałem to ma być uprawa jednoroczna zrób miksa owies jęczmień trawa jednoroczna groch pastewny koniczyna czerwona owies skosisz a potem przy sprzyjającej pogodzie zrobisz jeszcze 1-2 pokosy dobrego towaru . Quote
Robert ;-) Posted January 26, 2016 Author Report Posted January 26, 2016 Chyba źle zrozumiałem twoje pytanie, pisałem o ziemi na jakiej mam łąki,a tam gdzie będzie owies jest teraz żyto, które skosze w maju na kiszonke,a potem zasieje ten owies+ coś, ziemia tam jest klasy 5 ale była bardzo,bardzo dobrze naworzona. Quote
pablos Posted January 27, 2016 Report Posted January 27, 2016 No tak 5 klasa to diadostwo podstawowym problemem jest woda , sam mam tego parę cha i przez kilka lat kombinowałem z różnymi opcjami jeżeli trafił się mokry rok coś tam wyszło , ale efekty nie były powalające , obecnie mam posiane [jesienią ] żyto z mieszanką traw , sprawdzałem na jesieni było ok , żyto będzie zbelowane , a trawa po odroście zastanie na wypas . Quote
Robert ;-) Posted January 27, 2016 Author Report Posted January 27, 2016 Cóż może coś do maja wymyśle nie chce jakieś tam wielkich zbiorow tego owsa ale coś do mieszam. A jak z tym żytem, długo się go suszy do zakiszenia w belach Quote
Vademecum Posted January 27, 2016 Report Posted January 27, 2016 robert, pomyśl o motylkowatych. Podsiewa sie wyką czy innymi, ale nie muj temat. Wiem, że jęczmień 30 lat temu podziewali tylko nie pamiętam czym. Potrzebna jest roślina która nie ucierpi w tym owsie.Może jakiś groch, peluszke tylko w,siewie równoległym, seradela ? Quote
Robert ;-) Posted January 27, 2016 Author Report Posted January 27, 2016 Właśnie, myślałem o pelusze ale musiał bym wysuszyć ma sucho, skoro motylkowe słabo się kisza i chyba właśnie tak zrobię Quote
rafaello3 Posted January 27, 2016 Report Posted January 27, 2016 Robert taka mieszanka zasiana na wiosnę do zakiszania jest bardzo fajna .Sąsiad często sieje ją i dodaje groch ,lub peluszkę .Zbiera ją orkanem z pola ,a czasami kosi podsusza i dopiero orkanem zbiera .Taki towar nazywa się GPE-sem letnim :-)Ja też chciałem siać taką mieszankę ,ale będę miał sporo kukurydzy i mam też żyto zasiane na siano -kiszonkę . Quote
Vademecum Posted January 27, 2016 Report Posted January 27, 2016 robert, owies jest słodki więc wsiewka motylkowatych nie powinna przekreślić zakiszenia. Quote
Recommended Posts