Robert ;-) Posted January 29, 2016 Author Report Posted January 29, 2016 Wsiewka z rośliny wysoko białkowej sprawia że taka pasza jest wydajniejsza i tresciwsza(bogatsza)niż sam susz trawy czy owsa, Quote
pablos Posted January 29, 2016 Report Posted January 29, 2016 groch pastewny możesz śmiało skręcić razem z owsem w baloty zakisi się bez większych problemów . Quote
pablos Posted January 29, 2016 Report Posted January 29, 2016 groch pastewny i peluszka to jedna i ta sama roślina i należy do strączkowych . Quote
Vademecum Posted January 29, 2016 Report Posted January 29, 2016 Wzbogaca i pasze i ziemie, tylko, że pogarsza zakiszanie, coś za coś... Quote
prometeusz Posted February 22, 2016 Report Posted February 22, 2016 Koledzy a ile można powiedzieć za taką belę sianokiszonki jeśli z mojego pola ktoś sam sobie to skosi(mieszanka owsa peluszki i wyki), sprasuje i owinie? Quote
rafaello3 Posted February 22, 2016 Report Posted February 22, 2016 Wzbogaca i pasze i ziemie, tylko, że pogarsza zakiszanie, coś za coś...Kolego nie sądzę ,że pogorszy zakiszanie .Jeżeli wsiejesz z 50 % strączkowych to może i pogorszy ,ale dodatek rzędu 10-15% niczego nie zmieni .Mój sąsiad sieje ,co rok takie mieszanki z grochem ,nawet z łubinem plus owies,pszenżyto jare ,jęczmień i wsiewka koniczyny czerwonej i nasiona często gęsto kupuje u mnie .Za gotową belkę 120 ludki życzą sobie od 50 zł do 80 sztuka . Quote
Robert ;-) Posted February 22, 2016 Author Report Posted February 22, 2016 U mnie mazowieckie cena za gotowa bele kieszonki waha się od 150 do 180 a jaki będzie ten sezon kto wie trzeba popatrz jak się będzie zanosic i wtedy myśleć Quote
prometeusz Posted February 22, 2016 Report Posted February 22, 2016 Ja pytam bo dostałem propozycję aby obsiać około 2 ha taką właśnie mieszanką, facet sam sobie chce to skosić i zebrać tylko nie wiem ile ewentualnie powiedzieć mu za bele 120 na 120? Quote
Robert ;-) Posted February 22, 2016 Author Report Posted February 22, 2016 Jak na rok ubiegły i ceny jakie teraz są za zbiory siana itp to zacznij od 100 jak mu drogo to się targujcie. Quote
prometeusz Posted February 22, 2016 Report Posted February 22, 2016 kolego a ile może wyjść tego średnio z ha? Quote
Robert ;-) Posted February 22, 2016 Author Report Posted February 22, 2016 Ja owsu z jakiś 80 arów miałem 21 kulek suchego zielonego owsu, ale był suchy rok jak wiadomo, z lepszej prasy i mocniejszego ciągnika było by mniej bel. Quote
Robert ;-) Posted May 5, 2016 Author Report Posted May 5, 2016 Odnowie wątek ponieważ jest już maj, a moje żyto wysokopienne ma już około 40cm wysokości, czekam na początek kloszenia, wtedy będzie można kosic;-)interesuje mnie kwestia jak podsuszyc żyto,dokładnie ile dni ma wiednąc? Quote
Robert ;-) Posted May 9, 2016 Author Report Posted May 9, 2016 http://www.rolnik-forum.pl/gallery/image/1092-%C5%BCyto-na-kiszonk%C4%99/ Widać koledzy czasu nie mają ale może ktoś podpowie, ile suszyć to żyto na kiszonkę, dziś go skosilem, miejscami jest ładne gęste a w drugim brzegu słabsze było, powyżej link to zdjęcia, pogodę zapowiadają w kratkę więc myślę jutro ograbic i zbelowac, Quote
Robert ;-) Posted May 11, 2016 Author Report Posted May 11, 2016 Kiszonka z żyta zrobiona;-) wyszło mało ale wynikło to z błędu w siewie i nawożeniu i mrozów w czasie zimy, następny raz będzie lepiej, choć ciężko było podnieść bele z żyta, to z siana przy braku pogody będę robił na pół sucho, łatwej załadować i przewieźć pół suche bele. Quote
Vademecum Posted May 14, 2016 Report Posted May 14, 2016 moje żytko dopiero w liściu flagowym, ale jeszcze kosić nie będę Wcale nie takie złe to było.... Quote
Robert ;-) Posted May 15, 2016 Author Report Posted May 15, 2016 To żyto jest wysokopienne, na kiszonkę jest super szybko i wysoko rośnie, i na ten cel posialem go ma 60 arach aby mieć na drugi rok też na kiszonkę , ziarno też ma większe od innego żyta, ale sypie słabo tylko słoma to ma ze dwa metry, wracając do kiszonki skosilem w poniedziałek przed południem od razu rozbilem pokosy, a w środę ograbilem z rana w walki i okolo poludnia zbelowalem i owinelem , pogoda była wyborowa ciepło, bez opadów, żyto było na wpół suche moze nawet bardziej zwiedle na pół niż suche. Quote
Recommended Posts