Jump to content

Recommended Posts

• 4 weeks later...
Posted

Wzbogaca i pasze i ziemie, tylko, że pogarsza zakiszanie, coś za coś...

Kolego nie sądzę ,że pogorszy zakiszanie .Jeżeli wsiejesz z 50 % strączkowych to może i pogorszy ,ale dodatek rzędu 10-15% niczego nie zmieni .Mój sąsiad sieje ,co rok takie mieszanki z grochem ,nawet z łubinem plus owies,pszenżyto jare ,jęczmień i wsiewka koniczyny czerwonej  i nasiona często gęsto kupuje u mnie .

Za gotową belkę 120 ludki życzą sobie od 50 zł do 80 sztuka .

• 2 months later...
Posted

Odnowie wątek ponieważ jest już maj, a moje żyto wysokopienne ma już około 40cm wysokości, czekam na początek kloszenia, wtedy będzie można kosic;-)

interesuje mnie kwestia jak podsuszyc żyto,dokładnie ile dni ma wiednąc?

Posted
Kiszonka z żyta zrobiona;-) wyszło mało ale wynikło to z błędu w siewie i nawożeniu i mrozów w czasie zimy, następny raz będzie lepiej, choć ciężko było podnieść bele z żyta, to z siana przy braku pogody będę robił na pół sucho, łatwej załadować i przewieźć pół suche bele.
Posted

To żyto jest wysokopienne, na kiszonkę jest super szybko i wysoko rośnie, i na ten cel posialem go ma 60 arach aby mieć na drugi rok też na kiszonkę , ziarno też ma większe od innego żyta, ale sypie słabo tylko słoma to ma ze dwa metry,

wracając do kiszonki skosilem w poniedziałek przed południem od razu rozbilem pokosy, a w środę ograbilem z rana w walki i okolo poludnia zbelowalem i owinelem , pogoda była wyborowa ciepło, bez opadów, żyto było na wpół suche moze nawet bardziej zwiedle na pół niż suche.