grzegorz83 Posted April 5, 2015 Report Posted April 5, 2015 Witam. Mam budynek mieszkalny połączony razem z budynkiem gospodarczym ,który przekształciłem na mieszkalny lecz nie mogę go prawnie zalegalizować z powodu obornika sąsiada. Co mi grozi za to ? Wcześniej zgodziłem się by on postawił ten obornik,a teraz mi grozi,że doniesie na mnie ,a nie wiedziałem,że będzie mi ten obornik przeszkadzał. Chcę podkreślić ,że jeśli chodzi o budynek gospodarczy to nic w nim nie zmieniałem 1 ścianę postawiłem i otynkowałem go. Elektryka i woda już tam była.
Vademecum Posted April 5, 2015 Report Posted April 5, 2015 Prawa nie zmienisz, a mieszkania nikt Ci nie zabroni. Olej sąsiada. Jak masz możliwość to gdzieś gdzie będzie mu przeszkadzało chowaj na wolnym powietrzu bydło opasowe, albo zrób wybieg świniom. Pewnie zmądrzeje....
grzegorz83 Posted April 5, 2015 Author Report Posted April 5, 2015 Obawiam się bo nie wiem jaką karę mogę ponieść.
Vademecum Posted April 5, 2015 Report Posted April 5, 2015 Daj spokuj, na upierdliwość sąsiedzką jest nad upierdliwość i to dobrze funkcjonuje. Sankcje nie wiem jakie są, ale gorzej byo by jakbyś chciał chodować coś koło upierdliwego sąsiada !!!! Mieszkać nikt Ci nie zabroni. U mnie sąsiad szalał bo metraż od granicy nie pozwolił na podpiwniczenie budynku gospodarczego, skończyło się na tym, że musiał zamurować okna u siebie, a piwnica i tak powstała tyle, że rok później. 10 lat temu sąsiadowi preszkadzał obornik składowany max 3 dni. Wzmocniłem ogrodzenie i lato, jesień był wybieg dla 20 macior, waliło jak od 100 troli i nawet u mnie w domu, matlamanga przyszła jesienią z flaszką, że obornik mu nie będzie przeszkadzał. Kolego na każdą upierdliwość znajdzie się jakaś nad upierdliwość, wystarczy pomyśleć.
Robert ;-) Posted April 5, 2015 Report Posted April 5, 2015 Nie zawsze uder na uder to dobry pomysł lepiej żeby ktoś błysna wiedzą z przepisów, niż porady które budują niezgodne sąsiedzka:-(ja niestety na przepisach się nie znam, ale może ktoś z forum poda jakiś dobry przykład.
grzegorz83 Posted April 5, 2015 Author Report Posted April 5, 2015 Bardzo proszę o poradę kogoś kto zna się na prawie. Mój sąsiad to wredna osoba flaszka tu nie pomoże.
Michałek Posted April 5, 2015 Report Posted April 5, 2015 Masz na PW odpowiedź. Pozdrawiam wszystkich na Forum!
Vademecum Posted April 5, 2015 Report Posted April 5, 2015 kolego prawa nie zmienisz. Dałeleś zgodę na ten obornik i sobie zamknąeś drogę. Przypuszczam, że chodzi o odległość bo o tym nie piszesz. Teraz pomyśl, jeśli dostaniesz pozwolenie na legalizację tej części na mieszkalną nie wiem jakim sposobem skoro on nie wyraża zgody to ty mając tenże budynek jako mieszkalny nabywasz prawo na wystąpienie przeciwko temu obornikowi ( co to jest ten obornik, bo nie piszesz jasno) Zamieszkujesz tą część i to tobie śmierdzi, a nie jemu. Więc w czym problem. Kary myślę, że żadnej nie dostaniesz, język za przewodnika. Każdy architekt powinien ci udzielić pełnej informacji. Nawet idź do gminy do szefa architektóry i pogadaj jak człowiek z człowiekiem, trudne warunki mieszkaniowe, gmina urzędnicy mają ułatwiać egzystencję mieszkańcom, a nie utrudniać. Po takiej rozmowie tonawet jak sąsiad na ciebie doniesie to cię nie ukarzą. Uwierz w moc dialogu, tam też są ludzie, a prawo nie służy do utrudniania życia. Kolego z tą flaszką to nie zrozumiaeś, możesz tak zakręcić sprawą, że to on do ciebie przyjdzie z flaszką.Jeśli nie chcesz na uder to wcale cię nie namawiam, ale jeśli ktoś staje mnie na drodze po zośliwości to nie odpuszczam, życie potrafi być brutalne. To, że tam był prąd woda to niewiele znaczy bo dziś na wszyztko cza mieć pozwolenie na adaptację budowę i jakie kolwiek zmiany przeznaczenia.Reasumując pogadaj z architektem, idź do gminy i wprowadaj się do tej części haty.Może jeszcze kfoś tu dla,ciebie wypowie się
simson54 Posted April 6, 2015 Report Posted April 6, 2015 ja też mam przy***anego sąsiada no ale są ludzie i taborety z jednym sie dogadasz a drugi by chciał wszystko wiedzieć a gdy ty zapytasz go o coś to albo cie okłamie albo Ci nie powie a tak jak zobaczy że na Twoim podwórku stoi jakaś nowa maszyna rolnicza pług siewnik przyczepa to odrazu by chciał życzać a sam nie ma nic bo zniszczył .....
grzegorz83 Posted April 6, 2015 Author Report Posted April 6, 2015 Ok dziękuję wszystkim za rady można zamknąć wątek.
Recommended Posts