Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie. Jestem tu nowy i od razu zadaje pytania, a mianowicie chciałbym otworzyć sklep z częściami do traktorów i maszyn rolniczych. Były by to części głównie obsługowe (filtry, oleje, płyny), ale i inne. 30km ode mnie jest NH, a w drugą strone 30KM  John Deere. Znam sie na samochodach i wiem, że tak jak w motoryzacji jak i w rolnictwie kupuje się nowe sprzęty z gwarancją, ale i ona się kończy. Samochody po gwarancji już nie jeżdżą do serwisów tylko do zwykłych warsztatów i montują już części z zamienników(niekiedy są to oryginały ale nie po cenie serwisowej). Moje pytanie czy korzystacie z takich sklepów, czy ma to sens, a jeśli tak to co miało by być w takim sklepie(co jest potrzebne i czego brakuje). Proszę o podpowiedzi.

• 4 months later...
Posted

rolnik o małym obszarze będzie sie,starać robić przglądy przez siebie i z oszczędności i z ciekawości. Osobiście od nastu lat nie korzystam z żadnejpomocy mechaników. Olej kupuje na beczki, a co do części to mam w zasięgu 4 punkty dobrze zaopatrzone, 10 km, ode mnie jest jag gąska, 25km mam wszystko do mf-a 255 i do pozostałych ursusów, dodatkowo ostrówek i wszystek świata sprzęt budowlany, ponadto akumulatory, zakuwanie,węży inne, 30 km coś w rodzaju przedstawicielstwa kutna a to jak ursus i wszystkie maszyny polskie stare i nowe dawna agroma, za komuny zajmowali magazyny na 30 ha dziś mają 0,5 ha terenu. I jest jeszcze internet.

W mojej okolicy nie widze szans na tego typu sklep, tym bardziej, że w gminie jest może 10 gospodarstw które produkują na zewnątrz.

Mam jeszcze w zasięgu 30 km sklep z łożyskami uszczelniaczami i pasami mają albo zamawiają do 3 dni wszystko co na świecie.

Posted

Przeprowadziłeś konkretnie rozeznanie na swoim terenie?

Jeżeli uzansz, że rolnikom z Twojej okolicy doskwiera brak takiego punktu i występuje jakaś tam powtarzalność maszyn - warto nad takim punktem się zastanowić.

Wprowadzając do oferty części zamienne pamiętaj, że jakość to w zasadzie parametr najważniejszy w tych czasach, więc jeżeli w ofercie będziesz miał zamienniki - to muszą one być jakościowe :-)

Dodatkowo wspierać się możesz handlem internetowym, masz allegro, możesz otworzyć sklep internetowy, są serwisy ogłoszeniowe.

Wydaje mi się, że rolniczych sklepów na rynku jest już sporo, ale czy rynek jest nasycony? To już musisz ocenić sam :-)

Posted

Jesli juz sam nie moge sobie poradzić ze swoim zetorem to dopiero wtedy korzystam z warsztatu ale mam swojego sprawdzonego mechanika ktory potrafi cuda zdziałać. Z serwisu przestalem korzystac jak sie gwarancja skonczyla.