Jump to content

Recommended Posts

Posted

W blisko co czwartym domu w Polsce spożywa się miód raz w tygodniu, a aż 7% Polaków konsumuje go codziennie. Statystki są zadziwiające, jednakże miodu może wkrótce zabraknąć. Z roku na rok miodu jest coraz mniej, co spowodowane jest warunkami atmosferycznymi- ciepłą zimą oraz brzydką pogodą w czerwcu, a także warrozą- chorobą dziesiątkującą pszczele rodziny. Pszczelarstwo w ostatnich latach okazało się zajęciem trudnym i mniej dochodowym, co przełożyło się na spadek pszczelarzy w Polsce.

Jak sytuacja wygląda u Was- „wczoraj i dziś”?

• 3 years later...
Posted

Pszczelarze i znajomi pszczelarzy jak u Was z tegorocznym miodem? Mój zaprzyjaźniony pszczelarz od którego biorę zawszę miód ma najgorszy sezon i niestety nawet nie miał dla mnie miodu. Tylko na własne potrzeby. 

Posted
U mnie były pszczoły i pierwsze pół sezonu bardzo marnie, gość przyjechał po miód i musiał dokarmiać. Było w promieniu 1 km. 20 ha gryki i z 10 ha nawłoci. W drugiej połowie był pożytek ale mieszanka gryczano nawłociowa. Podobno lipy zakwitły wcześniej i krótko a później deszcze. Gość twierdzi że u mnie ma najmocniejsze roje , postawił 12 uli z 50 i 10 mateczników także było tego troche u mnie. Teraz u mnie zakwitł słonecznik po pszenicy która była po słoneczniku. Chyba w przyszłym roku na tym polu koło domu zasieje znowu słonecznik bo jest ładnie i pszczółki będą :)
  • 2 weeks later...
Posted

mam 2 ule na działce, a pszczół brak, 

za to w ostatnim czasie pojawiło się dużo gniazd szerszeni co też na pewno miało wpływ na zmniejszenie populacji pszczół 

• 5 months later...
Posted

kolego, zastanów sie co piszesz, albo tego nie zrozumiesz....

Bo jak samopylne rośliny zeżerają pszczoły to tak jest, ale nie przejmój się, sprowadzą z zagranicy i dalej będą darmo harować.

Posted

Dalszy sąsiad ma 20 uli i wziął na nie dotacje, jak na razie nie narzeka, ale szczegółów doklądne nie znam, muszę się dopytać jak mu idzie i jaki ma z tego pieniądz