rolnik-facebook Posted April 9, 2015 Report Posted April 9, 2015 W blisko co czwartym domu w Polsce spożywa się miód raz w tygodniu, a aż 7% Polaków konsumuje go codziennie. Statystki są zadziwiające, jednakże miodu może wkrótce zabraknąć. Z roku na rok miodu jest coraz mniej, co spowodowane jest warunkami atmosferycznymi- ciepłą zimą oraz brzydką pogodą w czerwcu, a także warrozą- chorobą dziesiątkującą pszczele rodziny. Pszczelarstwo w ostatnich latach okazało się zajęciem trudnym i mniej dochodowym, co przełożyło się na spadek pszczelarzy w Polsce. Jak sytuacja wygląda u Was- „wczoraj i dziś”? Quote
Vademecum Posted April 9, 2015 Report Posted April 9, 2015 wygląda, Ciotka właśnie oferowała mi ule, ale odmówiłem...... pszczół to ja dawno nie widziałem...... Quote
rolniczka_585 Posted September 28, 2018 Report Posted September 28, 2018 Pszczelarze i znajomi pszczelarzy jak u Was z tegorocznym miodem? Mój zaprzyjaźniony pszczelarz od którego biorę zawszę miód ma najgorszy sezon i niestety nawet nie miał dla mnie miodu. Tylko na własne potrzeby. Quote
Vademecum Posted September 28, 2018 Report Posted September 28, 2018 U mnie były pszczoły i pierwsze pół sezonu bardzo marnie, gość przyjechał po miód i musiał dokarmiać. Było w promieniu 1 km. 20 ha gryki i z 10 ha nawłoci. W drugiej połowie był pożytek ale mieszanka gryczano nawłociowa. Podobno lipy zakwitły wcześniej i krótko a później deszcze. Gość twierdzi że u mnie ma najmocniejsze roje , postawił 12 uli z 50 i 10 mateczników także było tego troche u mnie. Teraz u mnie zakwitł słonecznik po pszenicy która była po słoneczniku. Chyba w przyszłym roku na tym polu koło domu zasieje znowu słonecznik bo jest ładnie i pszczółki będą Quote
komor Posted October 2, 2018 Report Posted October 2, 2018 Z miodem w tym roku gorzej, ja co roku miałem z fecelii od znajomego ale w tym roku też niestety nie będzie. Quote
gk21 Posted October 10, 2018 Report Posted October 10, 2018 mam 2 ule na działce, a pszczół brak, za to w ostatnim czasie pojawiło się dużo gniazd szerszeni co też na pewno miało wpływ na zmniejszenie populacji pszczół Quote
Bogdan86 Posted March 25, 2019 Report Posted March 25, 2019 Mój znajomy kiedyś to prowadził ale na tym się trzeba znać.... z tego co pamiętam zamawiał pocztą pszczoły jakoś sie to nazywało. Quote
Bogumil Posted March 28, 2019 Report Posted March 28, 2019 Pocztą, hmmm...Pszczół nie ma bo opryski, samopylne rośliny, Lip juz nikt nie sadzi, w ogrodach same iglaki itd. Quote
Vademecum Posted March 29, 2019 Report Posted March 29, 2019 kolego, zastanów sie co piszesz, albo tego nie zrozumiesz....Bo jak samopylne rośliny zeżerają pszczoły to tak jest, ale nie przejmój się, sprowadzą z zagranicy i dalej będą darmo harować. Quote
crazy333 Posted April 5, 2019 Report Posted April 5, 2019 Dalszy sąsiad ma 20 uli i wziął na nie dotacje, jak na razie nie narzeka, ale szczegółów doklądne nie znam, muszę się dopytać jak mu idzie i jaki ma z tego pieniądz Quote
Recommended Posts