Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam Serdecznie Wszystkich Kolegów i Koleżanki...
Jestem tutaj nowy więc od razu przechodzę do sedna sprawy, myślę że pomożecie...

Aktualnie pracuję w zakładzie, umowa o pracę na czas nie określony (na stałę)

Moje pytanie jest takie:
Czy można ubiegać się o młodego rolnika pracując i później dodatkowo opłacać składki KRUS?
Jakie warunki trzeba spełnić jeżeli jest taka możliwość ?
Jak z polem?
Ile trzeba mieć swojego?
Ewentualnie można nie mieć swojego pola a mieć w dzierżawie umownej?
Proszę o rzeczową odpowiedź.

Z góry dziękuję, Tomasz

Posted

Tzn. swojego pola mam 3.5 ha, to pole rodziców... stąd takie pytanie... ok... poszukam doradcy w okol
U Mnie w okol są robione szkolenia rolnicze, jest równiesz szkoła która podnosi takie kwalifikacje,

• 6 months later...
Posted

Swojego pola nie możesz mieć jak masz cokolwiek powyżej 1ha przeliczeniowego  to nie dostanesz młodego rolnika. Poniżej 1ha nie wiem.

Nie możesz byś na ZUS i KRUS jednocześnie. Tzn możesz ale ZUS jest zawsze ważniejszy i mogą się  przyczepić.

Sorki za odgrzanie.

• 4 weeks later...
Posted

Nie wiem czy jeszcze chcesz skorzystać, ale może komuś innemu się przyda.

1.To jaka ilość ziemi będzie wymagana do otrzymania premij zależy od województwa. W skrócie; musisz mieć minimum średnią powierzchnię gospodarstwa z twojego województwa (lub krajową w województwach gdzie średnia przewyższa Śr. kraju).

2.W chwili składania wniosku o pomoc możesz pracować. Niemniej po otrzymaniu decyzji, musisz przejść na KRUS (Zwolnić się z pracy) i przejąć gospodarstwo.. dodatkowo musisz go opłacać przez minimum rok. Po tym okresie możesz bez problemu wrócić do pracy.

3.Ważne jest również co uprawiasz. Wielkość ekonomiczna twojego gospodarstwa musi być wyższa niż 13 tysięcy euro (https://kalkulator-so.pl/).

4.I oczywiście musisz dopiero co przejąć gospodarstwo, lub posiadać go krócej niż 12 miesięcy przed złożeniem wniosku. Oczywiście również nie można składać żadnych wniosków o dopłaty do agencji. Dobrze by było gdyby na gospodarstwie które przejmujemy, nie ciążyły żadne zobowiązania, z tytułu innych form pomocy od ARiMR.

Istnieją również inne wymagania i zobowiązania których nie opisałem, niemniej te są moim zdaniem najważniejsze.

Pozdrawiam

Garfieldd

• 1 year later...