miszka Posted April 13, 2015 Posted April 13, 2015 Witam,Proszę o pomoc w doborze pługu do ciągnika c 4011. Obecnie w gospodarstwie są pługi - dwuskibowy z lemieszem o długości 40 cm- dwuskibowy z lemieszem o długości 50 cm (w ostatnim roku kupiony okazyjnie). Do tej pory dziadek orał powyższym (40 cm) pługiem i mówił, że nie jest potrzebny większy.Ja niestety z uwagi na pracę zawodową muszę znaleźć rozwiązanie na szybsze wykonywanie niektórych prac (szczególnie podorywka pługiem dwuskibowym to jakaś masakra).Po zakupie drugiego pługu (50 cm) orka lepiej idzie ale jeżeli mógłbym orać trzyskibowym to czemu nie :-) Czytałem / słyszałem, że ciągnik c 4011 spokojnie poradzi sobie z pługiem trzyskibowym i tutaj moje pytanie: Jaki pług byłby optymalnym pługiem trzyskibowym do tego ciągnika? Z uwagi na posiadane dwa o różnej długości lemieszy a tym samym różnym obciążeniu ciągnika nie wiem czy dałby radę ciągać pług trzyskibowy unia Grudziądz (50 ) cm? Odnośnie ciągnika to w tym tygodniu będzie przechodził generalny remont także będzie prawie jak nowy :-)Z góry serdecznie dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Michał Quote
Michałek Posted April 13, 2015 Posted April 13, 2015 W moich okolicach na lżejszych glebach popularne stało się używanie do płytszych orek ciągnikiem C-360 pługa 4*30 cm "Unia". 40 cm to moim zdaniem zbyt szeroki korpus do podorywki. Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
miszka Posted April 13, 2015 Author Posted April 13, 2015 Dzięki za odpowiedź. A co z kwestią orki głębokiej, jaki pług trzyskibowy aby dał radę ? Quote
massay1 Posted April 13, 2015 Posted April 13, 2015 Unia to ogólnie spychacz a nie pług jeśli szukasz faktycznie coś co zrobi trochę więcej niż dwójka uni to przeglądnij zachodnie pługi trzyskibowe.Patrz na ukształtowanie całej odkładni, kąt pod jakim pracuje lemiesz, szerokość jaka bierze. Dla przykładu powiem ci że lżej orze pług np. 3x40 niż 4x30. Szukaj pługa z możliwością odkręcenia tylnego korpusu czyli 2+1 w razie ciężkich warunków do orki zawsze możesz odkręcić lub zmienna szerokością orki w zakresie 30-40 na korpus ale tu może być ciężko.Przypuszczam że znajdziesz coś ze starszych konstrukcji takich firm jak rabewerk czy kverneland z lekkimi ramami. Lekko orzą, ładnie, mają o wiele lepszą jakość elementów roboczych. henryk 1 Quote
izydor6280 Posted April 13, 2015 Posted April 13, 2015 szuakj obroka 2 na skibę 40-50cm i będzie bajka, do zagonowego, szczególnie polskiego nie wrócisz henryk 1 Quote
miszka Posted April 14, 2015 Author Posted April 14, 2015 Witam,Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam Quote
Recommended Posts