Ropcio Posted September 20, 2011 Report Posted September 20, 2011 Od przyszłego sezonu planuje samodzielnie zajać się uprawiać, mam 10ha ziemi klasa IIIa. Do tej pory dierżawiłem ale mam troche czasu, wsparcie doświadczonej osoby. Nie mam maszyn tak wiec będę najmował osoby z traktorem które świadczą usługi u nas na wsi. Jakie są u was ceny takich usług, cena orki, cena uprawy, siewu i siania nawozu.Zamierzam w przyszłym roku posiać kukurydzę na ziarno na całym areala. Quote
Kronel Posted September 20, 2011 Report Posted September 20, 2011 Różnie to sobie usługodawcy kalkulują, za godzinę za hektar. Gleba podobna jak u nas to za hektar biorą - za orkę 230zł, za siew, uprawę około 120zł,, Kombajn to koszt 300zł/godzinę. Jeżeli kukurydza to jeszcze suszenie dochodzi, średnio 100zł/ tonę. Quote
Kropacz Posted September 21, 2011 Report Posted September 21, 2011 Ceny myśle że wszędzie są podbne. za hektar tzreba liczyć 230zł za orkę uprawa, siew od 100-150 za hektar. Ja najmowałem trochę innych rolników i nawet orał mi jeden c360-ką niby miało wyjśc tanio ale płytko przeorał i jescze 3 dni orał. Ogólnie teraz biorę jednego goscia nowe maszyny traktor 100koni, wszystko ładnie sprawnie. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted October 11, 2011 Report Posted October 11, 2011 Bardzo wiele zależy też od regionu w którym mieszkasz,są takie gdzie jest taniej i drożej. Nigdy nie korzystałem z takich usług,wiec też chętnie dowiem się co i jak. Quote
Recommended Posts