AdaśRol Posted April 18, 2015 Report Posted April 18, 2015 Gdzie lepiej trzymać króliki na zewnątrz czy w pomieszczeniu ?Bo jedni mówią że lepiej tak drudzy że nie w pomieszczeniu bo będą zdychać.Już mam mętlik w głowie.Proszę pomóżcie.Z góry dziękuje i pozdrawiam Quote
ania1983 Posted April 18, 2015 Report Posted April 18, 2015 osobiście mam klatki w stodole. chwalę sobie taki sposób, bo mimo, że zimno jak na polu, to osłonięte od wiatru, deszczu i śniegu Mój ojciec klatki miał na polu i właśnie taki sposób sobie chwalił a miał królików przeszło 100 rocznie. moje nie padają, ojcu też nie zdychały, aż do pomoru nie padały. ale kto w tamtych czasach słyszał o szczepionkach?a tak w ogóle, to ci co mówią, że króliki w pomieszczeniu będą zdychać, to czym to stwierdzenie uzasadniali? bo nie bardzo rozumiem... Quote
AdaśRol Posted April 19, 2015 Author Report Posted April 19, 2015 Ok dzięki za pomoc będą w środku bo tak jak mówisz są osłonięte od wiatru deszczu a w lecie będą miały chłód Quote
adam1208 Posted April 19, 2015 Report Posted April 19, 2015 Ja mam kilka klatek na dworze a kilka w szopie, w lato trzymam całkiem sporo królików Na zime zostawiam kilka i króoliki zimują tylko w klatkach w szopie. Quote
AdaśRol Posted April 19, 2015 Author Report Posted April 19, 2015 O widzisz No my też postanowiliśmy że zostaną w pomieszczeniu Quote
Usunięte Posted April 20, 2015 Report Posted April 20, 2015 Są wady i zalety trzymania na dworze i w pomieszczeniu.Na dworze jak będą mrozy mogą ci zamarznąć oseski.Jak będziesz dezynfekował klatki i szczepił króliki to ci się choroba nie powinna wdać............ Quote
crazy333 Posted April 22, 2016 Report Posted April 22, 2016 Ja zawsze miałem na dworze, ale od pewnego czasu zakupiłem klatke wieksza i trzymam w pomieszczeniu ale szczerze to mam zamiar znów powrócić z nimi na zewnątrz, latem maja straszny ukrop w pomieszczeniu, bo wiadomo uchylone drzwi jednak nie dadza wiele chłodu. Na dworze natomiast wystarczy je umiescic gdzies, gdzie jest stały cien, moze i nawet pod jakims drzewkiem. Zima zapewnić im wiecej słomy do wysciolki i bedzie ok Gdy poprzednio trzymałem na dworze nie miałem problemu ze bylo zimno, wkoncu kiedys tez trzymali na dworze , przeciez na cos maja te futra Quote
ania1983 Posted April 25, 2016 Report Posted April 25, 2016 No, ja zastanawiam się nad przeniesieniem wszystkich klatek na pole. Tylko muszę zlokalizować odpowiednie miejsce, aby w upały był cień, a w zimne dni, nie były w ciemnościach Coś wykombinuję i w tym roku planuje "przeprowadzkę" Quote
crazy333 Posted May 4, 2016 Report Posted May 4, 2016 No w polu to faktycznie mogą być a nawet będa na promienie słoneczne lepiej gdzie pod jakimś budynkiem inwentarskim je umieścić albo i nawet jakiś sad, tzn gdzieś pod płotem między drzewkami. W polu w razie kotnej samicy może być niepotrzebnie narażona na stres ze strony dzikich zwierząt które na pewno będą się czaić w pobliżu Quote
spawer94 Posted May 7, 2016 Report Posted May 7, 2016 kiedyś miałem króliki w oborze to wszystkie zdechły w ciągu tygodnia poprostu dramat, nie wiem co im zaszkodziło może wilgoć Quote
pablos Posted May 8, 2016 Report Posted May 8, 2016 Miałem króliki w oborze i chowały się dobrze jedyny minus był taki że pokopały sobie nory i był problem ze złapaniem zrobiły się strasznie płochliwe i nie można było kontrolować ich rozrodu . Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted May 9, 2016 Report Posted May 9, 2016 Może zaszkodziło im coś innego,raczej nie stawiałbym tutaj na wilgoć,warto zaszczepić króliki aby mieć pewność,że to nie przez chorobę,na forum jest kilka podobnych tematów i jak znajdę to wstawię link. Quote
crazy333 Posted May 11, 2016 Report Posted May 11, 2016 A co trzymałeś wczesniej w tej oborze? A dezynfekowałeś zanim przeniosłeś je do obory? Może to jest powód Quote
Magro Posted May 11, 2016 Report Posted May 11, 2016 Ja zawsze miałam króliki na zewnątrz, ale w zacisznym miejscu, pod drzewem. Quote
gospodyni19 Posted May 14, 2016 Report Posted May 14, 2016 moze krolik siedziec w klatce w ogrodzeniu gdzie chodza kury ? Dostałam młodego krolika , a klatki mam kolo kurnika, wlożyłam go do klatki, ktora jest metr od ziemi Quote
Vademecum Posted May 20, 2016 Report Posted May 20, 2016 Królik może ci wyjść podkopem, chyba , że masz podłoge z betonu albo blachy. Quote
Vademecum Posted May 20, 2016 Report Posted May 20, 2016 jeśli metr nad ziemią to pewnie sie niepodkopie, a kury są zdolne zadziobać królika, szkodabyłoby ..... Quote
ania1983 Posted May 20, 2016 Report Posted May 20, 2016 Kury królikowi nic nie zrobią, jak królik zdrowy Ale...Ale osobiście nie trzymała bym królików przy kurach, bo kury roznoszą choroby. A królik to bardzo delikatne zwierze...Bała bym się zwyczajnie. Lepiej tą klatkę wynieśc tak, aby było chociaz kawałek od kur Quote
gospodyni19 Posted May 20, 2016 Report Posted May 20, 2016 ja mam specjalne klatki dla królików bo dawniej hodowaliśmy króliki więc królik z klatki napewno mi nie wyjdzie to jest jedna wielka budka i jest 6 klatek w googlach pełno takich klatek jak się wpisze... właśnie obawiam się że kury mogą przenieść jakieś choroby... ale kury mi nie chorują..... Quote
Vademecum Posted May 20, 2016 Report Posted May 20, 2016 jak chodzi o choroby to w tym wypadku kury mogą być tylko nosicielem ale nie chorują a kruliki mogą zachorować z chorobami cza ostrożnie. Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted June 28, 2016 Report Posted June 28, 2016 U nas też były specjalne klatki dla królików wykonane na wymiar,trzymaliśmy je na zewnątrz,oczywiście w suchym i zadaszonym miejscu,natomiast co do chorób to faktycznie kury mogą być nosicielem i stwarzać zagrożenie dla królików,po prostu mogą zachorować. Quote
crazy333 Posted September 21, 2016 Report Posted September 21, 2016 Trzeba pamiętać że królik to delikatne zwierze, może być trzymany na dworze, ale zimą gdy temperatury są bardzo niskie też nie jest za dobrze, więc najlepiej trzymać je pod jakąś wiatą czy daszkiem żeby zimą śnieg ich nei zasypał Quote
maz Posted September 21, 2016 Report Posted September 21, 2016 Ja właśnie tak robię. Króliki trzymamy na dworze, choć teraz, gdy zrobiło się zimno będziemy przenosić je do klatek i do stodoły. Gdy były trzymane na dworze osłaniane były siatką taką ja ta https://fermo.pl/produkt-1093-siatka-polietylenowa-oczko-25-x-25-cm.html, bo akurat taką mieliśmy w domu. Myślę, że to najlepszy kompromis pomiędzy tym, jak trzymać/hodować króliki. Quote
crazy333 Posted September 22, 2016 Report Posted September 22, 2016 Na razie nie jest przecież jeszcze tak zimno śmiało mogą przebywać na świeżym powietrzu Ja mówie przenieść mnie jak przyjdą jakieś większe mrozy i śnieg zasypie. Mają grube futra, są przystosowane do takiego chowu także nie ma co przesadzać. Ta siatka polietylenowa nie zasłaba jest? JA bym użył jakiejś sztywniejszej, a możę i nawet kraty zgrzewanej Quote
Marley Posted September 23, 2016 Report Posted September 23, 2016 Ja trzymam króliki na zewnątrz, dopiero jak pojawiają się większe przymrozki zanoszę klatki do obory. Quote
Recommended Posts