Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam , interesuje mnie prasa rolująca , głównie Krone Comprima v180 , John deere 990 lub Lely Welger rp 545

Dlaczego akurat takie wybrałem ? , potrzebuje prasy głównie do zbioru słomy , może usługowo na zielonkę ale to nie ma znaczenia,  zależy mi bardzo na czasie jak i na  tym aby jak najmniej w razie ewentualnego deszczu było strat wiec najlepiej żeby to była jak największa średnica , każda z tych pras prasuje słomę do bel o średnicy 180cm. 

Moje pytania do was to jaka jest wydajność tych pras , ile bel/h lub ile ha/h i jakiej słomy ( żytnia, prszenżytnia...) może każda z nich sprasować ( najlepiej żeby to były 180) ale jeśli prasujecie mniejsze to chciałbym wiedzieć o jakiej średnicy.  Czy faktycznie prasa john deera zrobi belkę która będzie ważyła 550kg ?. Jak jest z kosztami eksploatacji ?

Jeżeli chodzi o cenę tych pras to oczywiście jak każdy chciałbym żeby była jak najmniejsza ale też stosunkowo do wydajności myślę ze John deere szybciej mi się zwróci niż welger czy Krone , załóżmy ze prasa beędzie miała do zebrania jakieś 300ha słomy w sezonie , da się ? 

Z góry dziękuję za konkretne odpowiedzi.

• 2 weeks later...
Posted
ja prase kupilem w Agromarket Jaryszki,Zdecydowałem się na Unia Group - jest naprawdę ok. No i była w przyzwoitej cenie. Cicho chodzi, jest tania w ekslopatacji także polecam
Posted

No tak , tylko że z twojej wypowiedzi właściwie nic konkretnego się nie dowiedziałem po za tym ze kupiłeś prasę Unia Group i jet tania, tak jak wspominałem najbardziej interesuje mnie wydajność  , po za tym Unia Group z tego co wyczytałem ma tylko prasy stało komorowe ze średnicą beli 120cm ( chyba że coś przeoczyłem), myślę że tej prasy do zmienno komorowych nie ma sensu porównywać

Posted
O prosze czyli jednak coś przeoczyłem ;) . Dlaczego new holland twoim zdaniem? , co do pras z pasami jednak istnieje duże ryzyko z tym spaleniem. Osobiscie tez jestem za zachodnimi maszynami wiec Unie jednak skreśle od razu.