simson54 Posted April 20, 2015 Posted April 20, 2015 witam mam taki problem otórz wymarzł mi jęczmień zimowy zboże jest słabe nie tylko u mnie zasilałem go jesienią wapnem polifoską na wiosne też były dawane nawozy głupio będzie wpuszczać na żniwa kombajn na pole gdzie zboże jest bardzo słabe chciałbym w jego miejscu zasiać jakiś poplon tak aby jesienią go zaorać i na tym kawałku zasiać inne zboże czy gorczyca była by dobrym rozwiązaniem ? Quote
Vademecum Posted April 20, 2015 Posted April 20, 2015 dobrym, ale lepszym coś z motylkowatych lub w mieszance. Wszystko jest dobre z innej rodziny. Ja pierwszy rok nie posiałem zimowego i nie żałuję.... Quote
simson54 Posted April 20, 2015 Author Posted April 20, 2015 jeśli zdecydował bym się na tą gorczycę to ile kg musze jej wysiać na hektar ? Quote
Vademecum Posted April 20, 2015 Posted April 20, 2015 Dokładnie Ci nie powiem, na nasiona zdaje się zalecają 40 -50 kg na poplon cza więcej. Ja dawno temu przesiewałem gorczycą zboża i siałem nawet 200 kg ale taką zanieczyszczoną spod kombajnu i rozsiewaczem do nawozu -swoją. Myślę, że jak posiejesz w,żędy siewnikiem to te 80-100 wystarczy. Lepiej gęściej i nie zwalczać chwastów.Gorczyce sieje się płytko !!! Quote
simson54 Posted April 20, 2015 Author Posted April 20, 2015 no dobrze a później trzeba to pobronować tak jak zboże ? i kiedy trzeba to zaorać ponownie chciałbym później na tym kawałku zasiać pszenice jesienią Quote
Vademecum Posted April 20, 2015 Posted April 20, 2015 po siewniku nic bym nie,robił. Ja czasem bronowałem, czasem nie, Tylko, że siałem bardzo dużo. Dobrze byłoby wyczuć pogodę i przed deszczem posiać Quote
Vademecum Posted April 20, 2015 Posted April 20, 2015 z orką przed siewem pszenicy będzie decydować to czy masz to czym rozdrobnić, czy taką 40-50 cm od razu orać i siać zborze. Quote
simson54 Posted April 21, 2015 Author Posted April 21, 2015 okej dziękuje Kolego Vademecum narazie czekamy na deszcz bo w okolicy strasznie sucho a później zobacze co dalej Quote
Recommended Posts