Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

słyszałem niedawno od sąsiada, które często handluje na bazarku z warzywami, że pojawiły się odmiany jak w tytule wątku. Czy ktoś z Was słyszał o nich lub tez hoduje?

Powiem szczerze, że zainteresowała mnie ta odmiana, ale chciałbym zasięgnąć opinii na jej temat.

Pozdrawiam

• 8 months later...
Posted

Witam. Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem truskawki ananasowej (pineberry). Jak dojrzeje to wygląda tak jak niedojrzała "tradycyjna" truskawka, natomiast w smaku jest bardzo dobra - przypomina ananasa. Sadzonki można zdobyć w necie lub na jesieni zapraszam do kontaktu ze mną to się podzielę. Co do truskawki bananowej to nie wypowiem sie bo takowej nie posiadam. Pozdrawiam.

Posted

W którymś z programów popularno-naukowych w TV widziałem reportaż z hodowli takich truskawek. Niestety podobno te truskawki trzeba sztucznie rozmnażać. Odrosty z rozłogu nie owocują. Mogę się mylić ale na pewno był gościu w tej hodowli odpowiedzialny za rozmnażanie tych truskawek. Temat do zgłebienia ale dla mnie nie na dziś.

Posted

To już nie wiem. Po co był ten gość w tej hodowli. Chyba że pilnował czystości odmiany albo coś takiego. 

W tym artykule wyraźnie napisane jest że dobrze się rozmnaża z rozłogu.