Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam!

Zwracam się z pośbą o pomoc przy kupnie nowego ciagnika.

Zastanawiam się nad kupnem SAME IRON 130,Claas c610 , John Dere 6330.

Może ktoś z Was ma taki ciagnik i mógł by mi pomóc lub polecić coś innego.

Ciągnik ma pracować na 80ha gruntów ornych.

Z góry dzięki za pomoc:D

Posted

Muszę przyznać, że SAME IRON 130 to mi wogóle nie jest znany taktor, nikt u nas w okolicy nie ma nawet tej marki. Co do Claasa c610 i Deara to są to dobre ciągniki, jeździ u nas kilka takich w okolicy. Claas jest chyba nieco dorższy.

Napewno są to 2 dobre traktoiry warte twojej uwagi, nie ma moim zdaniem większej różnicy na który byś się decydował, wszystko zależy od upodobań bazy sprzętowej itp. Wszystko zależy jakie ciągniki u was jeżdżą u nas większośc ma new hollandy to ja też na taki się zdecydowałem, w kupie raźniej jak coś nie wiem albo coś dol.ega to z sąsiadami łatwiej coś obgadać i jest gdzie zapytać. Jak kupisz marke której nikt nie zna to z problemm zostaniesz sam, a na serwis nie zawsze można liczyć tym bardziej po gwarancji.

Posted

Dzięki za pomoc:)Jeżeli chodzi o same to jest to blizniaczy model deuthz fahr AGROTROM M600 więc myślę że nie jest to zły traktor przy czym jest najtańszy z nich wszystkich.Byłbym zdecydowany na JD lecz większość skarży się na jego wysoke spalanie...

Mam jeszcze na oku massey ferguson 5465.może wiecie coś o nim bo ja niestety nawet nie widzialem go na żywo..

• 1 month later...
Posted

Przede wszystkim musisz rozważyć wszystkie za i przeciw, jak np. odległość od punktu serwisu, itd itp.

Poza tym czytałem w tygodniku rolniczym takie porównanie serwisowania i przeglądów wybranych ciągników różnych marek, Claas wypada najdrożej, potem Zetor Proxima Power, John Deere i Farmtrac.

W teście mowa była o ciągnikach 80 KM.

• 1 month later...
Posted
Sąsiad ma JD 96 Km modelu nie pamiętam z 2000 r (kupił nowego) w zeszłym roku na jesieni wziął na próbę Claasa 130 Km podpiął pod niego pługi 4 obrotowe i rozczarował się nim nie mógł znaleźć dogodnego biegu do orki wyższy bieg nie dawał rady niższy za wolno mówił że ma złe przełożenia i oddał go z powrotem musiał byś wziąść na próbę i samemu to sprawdzić ja dym zastanowił się również na MF-em starsze modele charakteryzowały się niskim spalaniem lecz nie wiem jak jest z nowymi.