szumacher44 Posted September 21, 2011 Report Posted September 21, 2011 Witam! Zwracam się z pośbą o pomoc przy kupnie nowego ciagnika.Zastanawiam się nad kupnem SAME IRON 130,Claas c610 , John Dere 6330.Może ktoś z Was ma taki ciagnik i mógł by mi pomóc lub polecić coś innego.Ciągnik ma pracować na 80ha gruntów ornych.Z góry dzięki za pomoc:D Quote
rolnik1500 Posted September 23, 2011 Report Posted September 23, 2011 Muszę przyznać, że SAME IRON 130 to mi wogóle nie jest znany taktor, nikt u nas w okolicy nie ma nawet tej marki. Co do Claasa c610 i Deara to są to dobre ciągniki, jeździ u nas kilka takich w okolicy. Claas jest chyba nieco dorższy. Napewno są to 2 dobre traktoiry warte twojej uwagi, nie ma moim zdaniem większej różnicy na który byś się decydował, wszystko zależy od upodobań bazy sprzętowej itp. Wszystko zależy jakie ciągniki u was jeżdżą u nas większośc ma new hollandy to ja też na taki się zdecydowałem, w kupie raźniej jak coś nie wiem albo coś dol.ega to z sąsiadami łatwiej coś obgadać i jest gdzie zapytać. Jak kupisz marke której nikt nie zna to z problemm zostaniesz sam, a na serwis nie zawsze można liczyć tym bardziej po gwarancji. Quote
szumacher44 Posted September 23, 2011 Author Report Posted September 23, 2011 Dzięki za pomoc:)Jeżeli chodzi o same to jest to blizniaczy model deuthz fahr AGROTROM M600 więc myślę że nie jest to zły traktor przy czym jest najtańszy z nich wszystkich.Byłbym zdecydowany na JD lecz większość skarży się na jego wysoke spalanie...Mam jeszcze na oku massey ferguson 5465.może wiecie coś o nim bo ja niestety nawet nie widzialem go na żywo.. Quote
Kropacz Posted September 24, 2011 Report Posted September 24, 2011 Z tym dużym spalaniem przez John Dery to bym się nie sugerował. Ci co mają to wcale nie marudzą. Ale coś musi na rzeczy być i na pewno będzie palił więcej niż New Holland. Quote
paf73 Posted October 30, 2011 Report Posted October 30, 2011 Znam gościa co ma same iron.Żeby go odpalić musi 5 minut wbijać piny i jakieś inne duperele. Nie wnikałem w to ale narzekał właśnie na tą zawiłość. Quote
edek Posted October 30, 2011 Report Posted October 30, 2011 Przede wszystkim musisz rozważyć wszystkie za i przeciw, jak np. odległość od punktu serwisu, itd itp.Poza tym czytałem w tygodniku rolniczym takie porównanie serwisowania i przeglądów wybranych ciągników różnych marek, Claas wypada najdrożej, potem Zetor Proxima Power, John Deere i Farmtrac. W teście mowa była o ciągnikach 80 KM. Quote
wentus Posted November 30, 2011 Report Posted November 30, 2011 na wiosne bede kupowal nh 130km. JD jest nieco drozszy i duzo wiecej pali ale jesli ma chodzic ciagle pod pelnym obciazeniem i duzo to lepszy jd Quote
Ojciec Posted December 1, 2011 Report Posted December 1, 2011 Sąsiad ma JD 96 Km modelu nie pamiętam z 2000 r (kupił nowego) w zeszłym roku na jesieni wziął na próbę Claasa 130 Km podpiął pod niego pługi 4 obrotowe i rozczarował się nim nie mógł znaleźć dogodnego biegu do orki wyższy bieg nie dawał rady niższy za wolno mówił że ma złe przełożenia i oddał go z powrotem musiał byś wziąść na próbę i samemu to sprawdzić ja dym zastanowił się również na MF-em starsze modele charakteryzowały się niskim spalaniem lecz nie wiem jak jest z nowymi. Quote
Recommended Posts