Jump to content

Recommended Posts

Posted

Czy montując system alarmowy, ppoż i być może monitoring (ale to pewnie nie wszystko na raz), mogę liczyć na to, że firma ubezpieczeniowa (PZU) w któej mam wykupione ubezpieczenie i w której płacę co roku 2400 zł polisy udzieli mi na nią rabatu? Jakie ewentualnie TU udzielają takich rabatów i jakiego rzędu są to kwoty?

Posted

Możesz liczyć na rabat na składkę ubezpieczeniową z tytułu włamania. Najczęściej jest to kwota z przedziału do 40%. Tylko pamięaj, że sama nieruchomosć musi spełniać określone normy. Gorzej, jeżeli nie spełnia, wówczas odszkodowania nie dostaniesz wcale.

Agent pewnie nie przyjdzie tego sprawdzić. Zwykle jest tak, ze sprawdzają po fakcie.

Posted

A czy taki system alarmowy musi spełniać jakieś określone normy? W sensie, czy ma znaczenie, czy to będzie system lokalny, z powiadomieniem czy z interwencją?

Czy jeżeli połączyłbym to z systemem ppoż to zniką będzie większa? Teoretycznie minimalizuję ryzyko włamania i pożaru, a z tego co wiem, są to najczęściej spotykane sytuacje za jakie towarzystwa ubezpieczeniowe muszą wypłacać odszkodowania.

Posted

Musi spełniać normy, tak samo jak nieruchomość którą chcesz ubezpieczyć też musi spełniać określone normy bezpieczeństwa, bo w przeciwnym wypadku nici z odszkodowania. To chyba oczywiste, że systemy z interwencją będą najwyżej oceniane przez towarzystwa ubezpieczeniowe.

Miej też świadomość, że alarm trzeba traktować jako dodatkową ochronę, ewentualna zniżka jaką uzyskasz, nie sfinansuje Ci kosztów związanych z jego zakupem, instalacją i użytkowaniem.

• 3 weeks later...
Posted

Panowie, ja również planuję założenie systemu alarmowego w kilku budynkach gospodarczych, głównie w takich w których trzymam sprzęt. Wiem, że nie ma zabezpieczeń nie do sforsowania, ale alarm wydaje się być najskuteczniejszą ochroną. Ile on kosztuje? Czy często zdarzają się fałszywe alarmy?

Posted

Bo rzeczywiście tak jest. Dobrze zamontowany alarm jest tak naprawdę nie do przejścia. Własny system zasilania, czyli nawet po odcięciu energii elektrycznej alarm nadal będzie aktywny. Gdybym miał coś konkretnego polecić, to pewnie byłby to system Versa lub Integra z Satel, bo ma wszystkie cechy jakie współczesny system powinien posiadać. A więc połączony jest bezprzewodowo, posiada moduł gprs/gsm więc o wszystkich próbach naruszenia ochrony jesteś bezpośrednio informowany na telefon. Można w końcu sterować elementami automatyki domowej np brama garażowa - o ile taką posiadasz. Tu masz jak coś ciekawy artykuł na ten temat: https://www.mieszkajbezpiecznie.pl/artykuly/114,jak-dobrac-odpowiedni-system-alarmowy-do-swoich-potrzeb-czesc-3.-duze-obiekty

Posted

Bo rzeczywiście tak jest. Dobrze zamontowany alarm jest tak naprawdę nie do przejścia. Własny system zasilania, czyli nawet po odcięciu energii elektrycznej alarm nadal będzie aktywny. Gdybym miał coś konkretnego polecić, to pewnie byłby to system Versa lub Integra z Satel, bo ma wszystkie cechy jakie współczesny system powinien posiadać. A więc połączony jest bezprzewodowo, posiada moduł gprs/gsm więc o wszystkich próbach naruszenia ochrony jesteś bezpośrednio informowany na telefon. Można w końcu sterować elementami automatyki domowej np brama garażowa - o ile taką posiadasz. Tu masz jak coś ciekawy artykuł na ten temat: https://www.mieszkajbezpiecznie.pl/artykuly/114,jak-dobrac-odpowiedni-system-alarmowy-do-swoich-potrzeb-czesc-3.-duze-obiekty

Hmm, widzę, ze tymi alarmami to można sterować połową instalacji w domu :)

Takiego rozbudowanego to ja raczej nie potrzebuję. Potrzebowałbym taki który ochroniłby wybrane pomieszczenia, nie generował fałszywych alarmów - czyli musi być stabilny, oraz informował mnie o przekroczeniach, nagłych skokach temperatury w chłodni.

• 6 months later...