tre_k Posted April 25, 2015 Posted April 25, 2015 Panowie, mam 6 ha gospodarstwo, spodobał mi się ciągnik John Deere 3030ls, kosztuje tyle co dobra c360.Ile muszę liczyć spalania na hektar orki? czy jazdy z przyczepą z drzewem?i jak wygląda to czasowo? czy to dobre ciągniki? czy będzie duża różnica między c360 a 3030ls? wiadomo ma 6 cylindrów i więcej mocy, ale chyba zawsze lepiej jest mieć więcej zapasu? szybciej się obrobić na polu:) Quote
majk44 Posted April 25, 2015 Posted April 25, 2015 6 cylindrów na 6 ha to chyba za dużo . Sam ciągnik roboty nie zrobi do tego musisz mieć odpowiednie maszyny aby w pełni wykorzystać jego moc. Robert ;-) and VoYtek8 2 Quote
VoYtek8 Posted April 26, 2015 Posted April 26, 2015 Taki ciągnik to nadaje się do gospodarstwa o powierzchni 16, a nie 6 hektarów. Ten model produkowany był dość dawno, więc pomimo tego że to John Deere awarie będą występować coraz częściej, a części zamienne do ciągników tej marki są drogie. Przy swoim areale na ciągniku w tym wieku i o takiej mocy oszczędności nie znajdziesz, więc jak nie zamierzasz co najmniej podwoić powierzchni swojego gospodarstwa to lepiej kup sobie Ursusa C360 w dobrym stanie niż takiego Jelonka. Pozdrawiam Quote
Luke16 Posted April 26, 2015 Posted April 26, 2015 Takiego jd na taki areal bym sie nie odwazyl brac. Raz ze spali wiecej i eksploatacja bedzie droga. Ja bym celowal w Ursusa C362 lub Zetora 7011. Quote
Vademecum Posted April 27, 2015 Posted April 27, 2015 Odwagą jest postawić na staroć do którego różnie może być z częściami. Koszt użytkowania znacznie większy niż polskiego ciągnika.Jakbyś miał z 20 ha to jako drugi czy trzeci ciągnik można w coś takiego experymentować. Quote
Recommended Posts