Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam forumowiczów nie wiem czy temat był już wcześniej poruszany ale chciałbym zapytać się jak przerobić łąkę na pole dodam że ziemia która jest na tej łące to gilna i iła 

Posted

Trzeba zaorać, dać odpowiednią dawkę wapna i nawozów wieloskładnikowych. Zasiać owies z jęczmieniem i czekać do żniw.

No właśnie nie bo zrośniętą trawę pług tylko pozawija i bedzie wyglądało jak kartoflisko a potem bardzo cięzko cos takiego spulchnić. Ja na twoim miejscu najpierw bym opryskał Roundup -em  i gruber lub głębosz i stargać całą trawę.

Po czasie jak trawa trochę zwiędnie i przegnije to można zaorać wtedy bezproblemowo.

Pozdrawiam ;)

Posted

gruberem to se,możesz.....

Kolego, masz dwie opcje. Najpierw powiem, że jakie kolwiek sianie w tym sezonie plonu ci nieda jedynie poprawienie jakości ziemi, już jest na cokolwiek późno. Po tych suszach poczekaj na porządny deszcz nawet kilku dniowy i niema co się spieszyć. Jeśli masz dobry mocny sprzęt i pług który w 100% obróci ci skiby możesz orać to na raz na jakieś 20-25 cm. ale jeśli miałyby skiby stanąć na sztorc, albo spowrotem odwrócić się to potraktój to maszyną która płytko około 5 cm. rozdrobni wierzchnią warstwę. Najdokładniejsza będzie glebogryzarka i zarazem najskuteczniejsza i stety najdroższa. Brona talerzowa ciężka z mocnym ciągnikiem tak by wszystko pociąć i dokładnie, jeśli łąka jest nierówna to talerzówka nie sprawdzi się. Po rozdrobnieniu orka na jakieś 20 cm i dokładna !!!!!!! n,a wilgotną ziemię 3-4 tony wapna i odrazu wymieszanie broną ciężką. Po kilku tygodniach możesz coś posiać poplonowego i jeśli plonem głównym ma być zboże to np. gorczycę, coś z motylkowatych.... jeśli np. ziemniaki to siejesz owies.

Posted
U mnie jeden orał plugiem 5skibowym i ciągnikiem 115km w dość dziwny sposób, najpierw orał płytko a potem tym samym śladem w odwrotna stronę głębiej i wyszło mu super, pięknie trawę z orał.
Posted

założenie jak przy pokładance, tylko na ciężkiej ziemi cza dużo więcej mocy, Jeśli jest przechył to ciągnik nie pójdzie równo, metoda dobra w mojej okolicy na jesień tak postępują z obornikiem w sumie 2 gospodarzy  bo pozostała część wsi to zawodowi bezrobotni.....

Posted

Robert takiego sposobu jeszcze sam nie słyszałem i ciekaw jestem jak to wygląda w praktyce ;) ja likwidowałem i łąke najpier dobrze stalerzowałem a później pług, było to jesienią i na wiosnę ładnie mi sie już wsiało ;) teraz wiosną sprawa może być trochę trudniejsza ;)