simson54 Posted April 26, 2015 Report Posted April 26, 2015 witam czy taką młoda trawe z ogrodu koszoną kosiarką można dawać świniom ? Quote
Vademecum Posted April 26, 2015 Report Posted April 26, 2015 To zależy od tego co w tej trawie może być. Jeśli czysta bez grila i imprez czy wypuszczanego pieska to można dać zwierzętom Quote
simson54 Posted April 26, 2015 Author Report Posted April 26, 2015 bez grila i pieska pieska miejsce jest przy budzie Quote
Michałek Posted April 26, 2015 Report Posted April 26, 2015 Absolutnie nie dawaj samej tej trawy zwierzętom! Jest zbyt krótka aby mogła być skarmiana. Drób i konie są szczególnie wrażliwe i w ogóle nie dawaj. Dojdzie do zatkania przewodu pokarmowego i padną. Innym możesz dodać tak aby była zmieszana z inną paszą i nie stanowiła więcej niż 25%. Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
simson54 Posted April 26, 2015 Author Report Posted April 26, 2015 ja to chce świniom siekać i dawać tak no garść nie więcej Quote
Michałek Posted April 26, 2015 Report Posted April 26, 2015 Świniom możesz dać jeżeli jest czysta i w połączeniu z inną paszą. Pamiętaj aby nie podawać samych pasz zawierających dużo włókna zbytnio rozdrobnionych gdyż wtedy zatykają przewód pokarmowy a u przeżuwaczy dodatkowo powodują zmniejszenie perystaltyki żwacza i może dojść do wzdęcia. I podstawowy warunek. Trawa musi być świeża, absolutnie nie może być zwiędnięta. Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
Vademecum Posted April 26, 2015 Report Posted April 26, 2015 kolego świniom spoko i nie wiem poco te wywody jeśli mowa o świniach. Wiadomo trzeba zwierzęta przygotowywać tzn. daj po garści na sztukę i na drugi dzień obserwuj czy zachowanie zwierząt się nie zmieniło. Jeśli stracą apetyt to wstrzymaj się. Trawa musi być świerza, nie zwiędnięta, może być ususzona na siano ale terz odleżana. VoYtek8 1 Quote
simson54 Posted April 27, 2015 Author Report Posted April 27, 2015 o to mi właśnie chodzi kolego Vademecum Quote
Recommended Posts