waldek6530 Posted April 26, 2015 Report Posted April 26, 2015 Witam Mam takie pytanie : na wtorek u mnie synoptycy przewidują intensywne opady deszczu - czy w tej sytuacji mogę w dniu jutrzejszym tj. poprzedzającym te intensywne opady rozsiać saletrę amonową na zboża (ozime pszenżyto i jare pszenżyto, owies i jęczmień ) ? Tak chciałem zrobić aby saletra po rozpuszczeniu się została wprowadzona do gleby przez deszczówkę. Czy dobrze planuje - proszę o pilne odpowiedzi.Pozdrawiam. Quote
Michałek Posted April 26, 2015 Report Posted April 26, 2015 Dobrze myślisz jednak musisz brać pod uwagę kilku istotnych aspektów nawożenia. Saletra amonowa składa się z dwu elementów pokarmowych. Jonu saletrzanego bezpośrednio dostępnego dla roślin i jonu amonowego który musi przez organizmy glebowe zostać przekształcony do jonu saletrzanego. Jon amonowy jest w pewnym stopniu zatrzymywany w glebie przez tzw. minerały ilaste, a saletrzany utrzymuje się w roztworze glebowym. Jeżeli uwilgotnienie gleby po opadzie przekroczy pojemność gleby czyli w zależności od „ciężkości” gleby 18-30 mm licząc od „suchej rolniczo” gleby. Jeżeli opad nawet nie przekroczy pojemności pojemności wodnej gleby a będzie ta tyle nawalny że nie zdąży wsiąknąć, to nawóz może spłynąć z wodą. Jednocześnie, jak zauważyłeś, korzystne jest rozpuszczenie i wprowadzenie nawozu do gleby przez deszcz. Wprowadzenie saletry amonowej w głębsze warstwy gleby (nie podglebia!) wpływa korzystnie bo jon saletrzany znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie korzeni a jon amonowy dociera do warstwy gleby z której już się nie ulotni do atmosfery w postaci amoniaku. Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
waldek6530 Posted April 26, 2015 Author Report Posted April 26, 2015 Wielkie dzięki Michałek wyjaśniłeś mi super. Quote
Vademecum Posted April 26, 2015 Report Posted April 26, 2015 mówiąc prosto, jeśli mają być obfite opady to wstrzymaj się, a mają być i sam czekam. Dobrze jest nawozić pogłównie na wilgotną ziemię i wieczorem bo słońce uwalnia azot., a jeśli jest deszcz i woda spływa to i nawóz spłynie, na równym polu jest łatwiej wycyrklować niż na górzystym Quote
Recommended Posts