Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam ma problem z dziką zwierzyną na działce głównie jelenie i sarny. Jaki znacie skuteczny i w miarę tani sposób na odstraszenie tych zwierząt. było zrobione ogrodzenie z drutu wiązałkowego ale to nic nie pomagało. Proszę o szybką pomoc bo zbliża się czas na sadzenie roślin zielonych tj. kapusta lodową itd.
Posted

Najpierw złóż w kole łowieckim (adres mają obowiązek udostępnić w gminie) pismo o mniej więcej następującej treści. W razie szkód znacznie ułatwi to procedury odszkodowawcze.

/imię i nazwisko/
/adres/
/telefon/
Koło Łowieckie (nazwa)
w (miejscowość)
ul.
Na podstawie art. 47 pkt 1 ustawy z dnia 13 października 1995r. Prawo Łowieckie (Dz. U.z 2005r., Nr 127, poz. 1066 z późn. zm.) zgłaszam zamiar założenia uprawy na działce gruntowej nr ...... o powierzchni ........... ha położonej w .................., obręb ..........................., w dniach ........................ roku.
Rodzaj uprawy .............................................................................................................. .
Jednocześnie wyrażam zgodę, na podstawie art.47, ust 1 oraz art.48, ust. 3 ustawy z dnia 13 października 1995r. Prawo Łowieckie (Dz.U. z 2005r., Nr 127, poz. 1066 z późn. zm.), po wcześniejszym uzgodnieniu ze mną, na budowę lub wykonywanie zabiegów zapobiegających szkodom.

/Podpis/

Często koła łowieckie dofinansowują zakup pastucha. Pozdrawiam wszystkich na Forum!

Posted

kolego nic nie działa, jeśli myślisz, że odstraszysz sarny czy innne i pójdą żreć patyki czy marną trawę zamiast kapusty to jesteś w błędzie. Żadne zapachy nie działają, mówi się o włosach, o bi 58, a mnie wydaje się największym smrodem olej napędowy.

Od kapusty niczym nie odstraszysz.

Posted

Najbardziej domowy sposób jaki Ci pozostaje jak nie chcesz zakładać pastucha elektrycznego to po prostu wynieść tapczan do ogrodu i dzień i noc pilnować :)

Posted

Słyszałem o włosach, niestety sam nie stosowałem i nie mogę powiedzieć czy w stu procentach działa ale w tym roku z sąsiedniej wsi rolnik tak robił bo drugi raz już kukurydze przesiewał....

Posted

wyczytałem w necie,że mydło zapachowe odstrasza,kostke mydła rozkruszyłem wrzuciłem do reklamówki i powiesiłem na kiju w kilku miejscach na wysokości około metra dodatkowo kupiłem w tesco najtańsze lampki solarne i jak na razie działa,ale mi obgryzały kore z młodych drzewek,nie wiem czy to na kapuste pomoże.

• 2 weeks later...
Posted

Mnie sie wydaje że dobry pastuch jest jednak niezbędny i jeśli na przyszły rok zdecyduje sie na kukurydze w tym samym miejscu to zainwestuje w taką ochronę ;) akurat znam bardzo dobry sklep z tego typu rzeczami więć problemu miał nie będe  ;)