Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam ma problem z dziką zwierzyną na działce głównie jelenie i sarny. Jaki znacie skuteczny i w miarę tani sposób na odstraszenie tych zwierząt. było zrobione ogrodzenie z drutu wiązałkowego ale to nic nie pomagało. Proszę o szybką pomoc bo zbliża się czas na sadzenie roślin zielonych tj. kapusta lodową itd.
Posted

Najpierw złóż w kole łowieckim (adres mają obowiązek udostępnić w gminie) pismo o mniej więcej następującej treści. W razie szkód znacznie ułatwi to procedury odszkodowawcze.

/imię i nazwisko/
/adres/
/telefon/
Koło Łowieckie (nazwa)
w (miejscowość)
ul.
Na podstawie art. 47 pkt 1 ustawy z dnia 13 października 1995r. Prawo Łowieckie (Dz. U.z 2005r., Nr 127, poz. 1066 z późn. zm.) zgłaszam zamiar założenia uprawy na działce gruntowej nr ...... o powierzchni ........... ha położonej w .................., obręb ..........................., w dniach ........................ roku.
Rodzaj uprawy .............................................................................................................. .
Jednocześnie wyrażam zgodę, na podstawie art.47, ust 1 oraz art.48, ust. 3 ustawy z dnia 13 października 1995r. Prawo Łowieckie (Dz.U. z 2005r., Nr 127, poz. 1066 z późn. zm.), po wcześniejszym uzgodnieniu ze mną, na budowę lub wykonywanie zabiegów zapobiegających szkodom.

/Podpis/

Często koła łowieckie dofinansowują zakup pastucha. Pozdrawiam wszystkich na Forum!

Posted

kolego nic nie działa, jeśli myślisz, że odstraszysz sarny czy innne i pójdą żreć patyki czy marną trawę zamiast kapusty to jesteś w błędzie. Żadne zapachy nie działają, mówi się o włosach, o bi 58, a mnie wydaje się największym smrodem olej napędowy.

Od kapusty niczym nie odstraszysz.

Posted

wyczytałem w necie,że mydło zapachowe odstrasza,kostke mydła rozkruszyłem wrzuciłem do reklamówki i powiesiłem na kiju w kilku miejscach na wysokości około metra dodatkowo kupiłem w tesco najtańsze lampki solarne i jak na razie działa,ale mi obgryzały kore z młodych drzewek,nie wiem czy to na kapuste pomoże.

• 2 weeks later...
Posted

Mnie sie wydaje że dobry pastuch jest jednak niezbędny i jeśli na przyszły rok zdecyduje sie na kukurydze w tym samym miejscu to zainwestuje w taką ochronę ;) akurat znam bardzo dobry sklep z tego typu rzeczami więć problemu miał nie będe  ;)