rambo11 Posted April 28, 2015 Report Posted April 28, 2015 Witam ma problem z dziką zwierzyną na działce głównie jelenie i sarny. Jaki znacie skuteczny i w miarę tani sposób na odstraszenie tych zwierząt. było zrobione ogrodzenie z drutu wiązałkowego ale to nic nie pomagało. Proszę o szybką pomoc bo zbliża się czas na sadzenie roślin zielonych tj. kapusta lodową itd. Quote
Vademecum Posted April 28, 2015 Report Posted April 28, 2015 Ogrodzenie z pasterza na prąd i kontrola codzienna. Quote
rambo11 Posted April 28, 2015 Author Report Posted April 28, 2015 a jakieś szybsze rozwiązanie jakieś środki chemiczne ? Quote
Michałek Posted April 28, 2015 Report Posted April 28, 2015 Najpierw złóż w kole łowieckim (adres mają obowiązek udostępnić w gminie) pismo o mniej więcej następującej treści. W razie szkód znacznie ułatwi to procedury odszkodowawcze. /imię i nazwisko//adres//telefon/Koło Łowieckie (nazwa)w (miejscowość)ul.Na podstawie art. 47 pkt 1 ustawy z dnia 13 października 1995r. Prawo Łowieckie (Dz. U.z 2005r., Nr 127, poz. 1066 z późn. zm.) zgłaszam zamiar założenia uprawy na działce gruntowej nr ...... o powierzchni ........... ha położonej w .................., obręb ..........................., w dniach ........................ roku.Rodzaj uprawy .............................................................................................................. .Jednocześnie wyrażam zgodę, na podstawie art.47, ust 1 oraz art.48, ust. 3 ustawy z dnia 13 października 1995r. Prawo Łowieckie (Dz.U. z 2005r., Nr 127, poz. 1066 z późn. zm.), po wcześniejszym uzgodnieniu ze mną, na budowę lub wykonywanie zabiegów zapobiegających szkodom./Podpis/ Często koła łowieckie dofinansowują zakup pastucha. Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
Vademecum Posted April 28, 2015 Report Posted April 28, 2015 To prawda należy zgłosić zamiar upraw w Twoim przypadku sadzenie kapusty. Tylko, że w realu robią sobie jaja bo wiedzą, że prawnik kosztuje..... Ale cza coś robić Quote
rambo11 Posted April 28, 2015 Author Report Posted April 28, 2015 A jakieś domowe sposoby oprócz pastucha. Quote
Vademecum Posted April 28, 2015 Report Posted April 28, 2015 kolego nic nie działa, jeśli myślisz, że odstraszysz sarny czy innne i pójdą żreć patyki czy marną trawę zamiast kapusty to jesteś w błędzie. Żadne zapachy nie działają, mówi się o włosach, o bi 58, a mnie wydaje się największym smrodem olej napędowy.Od kapusty niczym nie odstraszysz. Quote
roolnik Posted April 29, 2015 Report Posted April 29, 2015 Najbardziej domowy sposób jaki Ci pozostaje jak nie chcesz zakładać pastucha elektrycznego to po prostu wynieść tapczan do ogrodu i dzień i noc pilnować Quote
przemek2092 Posted May 4, 2015 Report Posted May 4, 2015 Słyszałem o włosach, niestety sam nie stosowałem i nie mogę powiedzieć czy w stu procentach działa ale w tym roku z sąsiedniej wsi rolnik tak robił bo drugi raz już kukurydze przesiewał.... Quote
mirek79 Posted May 6, 2015 Report Posted May 6, 2015 wyczytałem w necie,że mydło zapachowe odstrasza,kostke mydła rozkruszyłem wrzuciłem do reklamówki i powiesiłem na kiju w kilku miejscach na wysokości około metra dodatkowo kupiłem w tesco najtańsze lampki solarne i jak na razie działa,ale mi obgryzały kore z młodych drzewek,nie wiem czy to na kapuste pomoże. Quote
Vademecum Posted May 6, 2015 Report Posted May 6, 2015 oj ludziska, zwierzęta wcześniej czy później zechcą spróbować czegoś lepszego. Ja dziś dostałem z koła łowieckiego propozycje ogrodzenia kukurydzy, Quote
przemek2092 Posted May 17, 2015 Report Posted May 17, 2015 Mnie sie wydaje że dobry pastuch jest jednak niezbędny i jeśli na przyszły rok zdecyduje sie na kukurydze w tym samym miejscu to zainwestuje w taką ochronę akurat znam bardzo dobry sklep z tego typu rzeczami więć problemu miał nie będe Quote
Vademecum Posted May 18, 2015 Report Posted May 18, 2015 kolego na allegro znalazłem akcesoria prawie połowę tańsze niż w sklepie. sprawdź użytkownika - lewmik - z widawy woj. łudzkie. Quote
Recommended Posts