Młodzież Posted May 2, 2015 Report Posted May 2, 2015 Witajcie, zastanawiam się nad kupnem opryskiwacza ciągnionego. Chciałbym, by miał pojemność 3000l +/-200 (lepiej +, niz - ) i szerokość rampy powinna wynosić około 20 m. Jeśli ktoś z Was ma jakieś propozycje, piszcie! Nie musicie podawać konkretnych ogłoszeń, po prostu model i najlepiej jakiś krótki komentarz od siebie odnośnie tego modelu.Pozdrawiam. Quote
miszka Posted October 1, 2015 Report Posted October 1, 2015 Witam,Podpinam się pod temat z trochę innym pytaniem. Chciałbym prosić o poradę czy ciągnik C 4011 da radę pracować z opryskiwaczem o pojemności 600 litrów 12 metrów szerokości, chodzi mi przede wszystkim czy podnośnik da radę go podnosić? Opryskiwacz coś na wzór poniższego http://biardzki.eu/produkty/opryskiwacze-zawieszane/600-litrow/ Do tej pory pracował z opryskiwaczem 400 litrów 10 m szerokości, jednak po wielu latach pracy nadszedł czas wykonania remontu i tutaj po podliczeniu kosztu zakupu końcówek, przewodów, filtra, prawdopodobnie zbiornika bo ma lekkie pęknięcie oraz możliwe, że rozdzielacza bo trochę na złączach przecieka oraz kosztu wykonania regulacji/podwyższenia wysokości lanc (opysk rzepaku) wychodzi, że lepiej będzie zakupić nowy lub używany opryskiwacz.Wiadomo, że jak już zmiana to chciałbym zmienić na lepsze czyli przyśpieszyć wykonywanie oprysku poprzez zakup większego zbiornika i szerszych lanc. Pozdrawiam Quote
Vademecum Posted October 1, 2015 Report Posted October 1, 2015 Jak masz równo i dobrą hydraulike to da rady, a w przypadku problemu możesz lać 500 litrów Quote
Robert ;-) Posted October 1, 2015 Report Posted October 1, 2015 Pełen wody i sama masa maszyny to ponad 800kg albo i więcej, niby na belce ciagnik jak dobry ma udzwig 1000 kg, po twardym możei da rade ale w polu to może okazać się za dużo, ja bym nie ryzykował kupna większego zbiornika wolał bym dłuższe Lance a zbiornik mniejszy. Quote
adam1208 Posted October 1, 2015 Report Posted October 1, 2015 Ja mam 400l, i c330 i c360 daje rade.600l waży cały około 800kg także może być za ciężki, ale na upartego może by dało radę..Zależy wszystko od podnośnika itp. Quote
Luke16 Posted October 2, 2015 Report Posted October 2, 2015 ciągnionego sorry ale nie mogłem się powstrzymać ze śmiechu... Czego was w tych szkołach uczą? CIĄGANEGO błagam zmieńcie to bo aż w oczy kole i trochę wstyd jak ktoś nowy na forum wejdzie ... Quote
Robert ;-) Posted October 2, 2015 Report Posted October 2, 2015 Ale to pisał użytkownik młodzież, więc nie się co dziwić?.. Quote
miszka Posted October 2, 2015 Report Posted October 2, 2015 Pełen wody i sama masa maszyny to ponad 800kg albo i więcej, niby na belce ciagnik jak dobry ma udzwig 1000 kg, po twardym możei da rade ale w polu to może okazać się za dużo, ja bym nie ryzykował kupna większego zbiornika wolał bym dłuższe Lance a zbiornik mniejszy. W takim razie w wolnej chwili zrobię test podnośnika tj, napełnię 400 litrowy opryskiwacz do pełna i dociążę go 200 kg i zobaczę czy będzie podnosił bez problemu. W planach mam zamianę jednego 4011 na MTZ 82 także wtedy większy opryskiwacz by się przydał ale wiadomo, że plany zawsze weryfikuje zasobność portfela. Dziękuje za pomoc. Quote
Vademecum Posted October 2, 2015 Report Posted October 2, 2015 to zrób jak ci radziłem , kup 600 l i możesz lać 400 - 500 l a później będziesz miał większy ciągnik Quote
miszka Posted October 4, 2015 Report Posted October 4, 2015 to zrób jak ci radziłem , kup 600 l i możesz lać 400 - 500 l a później będziesz miał większy ciągnikRzeczywiscie to bedzie najlepsze rozwiazanie.Dzieki za pomoc. Quote
henryk Posted October 11, 2015 Report Posted October 11, 2015 ostatnio szwagier pyta mi się czy mu pożyczę agregat uprawowy(600kg),bylem zdziwiony i ciekawy bo szwagier ma 40-kę bez żadnych obciążników,chętnie wyraziłem zgodę,jakież było moje zdziwienie gdy zawiesił i pojechał w pole ( myślałem że nie ujedzie)zrobił 1.5 ha i jakoś poszło,tak więc myśle że z tym opryskiwaczem też da radę gdyż opryskiwacz jest krótszy od agregatu i z każdym metrem jazdy lżejszy-pozdrawiam Quote
Recommended Posts