Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

W sobotę byłem u kolegi który ma zrobione szambo ze studni i ciągle ma problem bo szambo ciągle jest pełne. Myślalem co by można było z tym zrobić i wymyśliłem coś takiego jak na załączonym obrazku :) (mistrz painta ze mnie hehe).

Wymyśliłem żeby zakopać obok dwie kufy, zrobić przepływ od studni co by rzadkie przepływało i następnie poprowadzić rure z trójnikiem i dwie rury z dziurami od spodu ( pod tymi rurami kamienie wyłożyć żeby dziury się nie zamuliły ziemią). I tym sposobem wybierał by sobie gęste raz na jakiś czas a nie co tydzień wode wchodzącą z gruntu..

Co myślicie o takim unijnym ekologicznym rozwiązaniu ? :)

Obrazek

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b3adf1f143c5.jpg

Posted
ja sobie nie wyobrażam zrobienia ze studni szamba, ktoś może jeszcze gdzieś korzystać ze studni. Mimo wszystko w ten sposób do głębszych pokładów wodonośnych idzie szambo. Natomiast nie jest taką tragedią jeśli szambo niema dna i przesącza się conajwżej do wody gruntowej.
  • 2 months later...
Posted

ja sobie nie wyobrażam zrobienia ze studni szamba, ktoś może jeszcze gdzieś korzystać ze studni. Mimo wszystko w ten sposób do głębszych pokładów wodonośnych idzie szambo. Natomiast nie jest taką tragedią jeśli szambo niema dna i przesącza się conajwżej do wody gruntowej.

no ja sobie też nie wyobrażam jestem wręcz zbulwersowany zatruwaniem żył wodnych z tej szambo-studni,no niestety głupota niektórych ludzi nie zna granic w dodatku na niskich terenach,dziwię się że jeszcze nikt się tym nie zainteresował.

• 4 years later...