adam1208 Posted May 4, 2015 Report Posted May 4, 2015 Witam.W sobotę byłem u kolegi który ma zrobione szambo ze studni i ciągle ma problem bo szambo ciągle jest pełne. Myślalem co by można było z tym zrobić i wymyśliłem coś takiego jak na załączonym obrazku (mistrz painta ze mnie hehe).Wymyśliłem żeby zakopać obok dwie kufy, zrobić przepływ od studni co by rzadkie przepływało i następnie poprowadzić rure z trójnikiem i dwie rury z dziurami od spodu ( pod tymi rurami kamienie wyłożyć żeby dziury się nie zamuliły ziemią). I tym sposobem wybierał by sobie gęste raz na jakiś czas a nie co tydzień wode wchodzącą z gruntu..Co myślicie o takim unijnym ekologicznym rozwiązaniu ? Obrazek http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b3adf1f143c5.jpg Quote
Vademecum Posted May 4, 2015 Report Posted May 4, 2015 ja sobie nie wyobrażam zrobienia ze studni szamba, ktoś może jeszcze gdzieś korzystać ze studni. Mimo wszystko w ten sposób do głębszych pokładów wodonośnych idzie szambo. Natomiast nie jest taką tragedią jeśli szambo niema dna i przesącza się conajwżej do wody gruntowej. henryk 1 Quote
adam1208 Posted May 4, 2015 Author Report Posted May 4, 2015 O to chodzi że u niego jest woda w gruncie wysoko i ma naokoło syf wkoło tego szamba.Czy takie rozwiązanie jak podałem na obrazku pomoże ? Quote
Vademecum Posted May 4, 2015 Report Posted May 4, 2015 teoria, bo te sączki też mogą podejść wodą. Betonowany zbiornik i szczelny załatwi problem Quote
henryk Posted July 31, 2015 Report Posted July 31, 2015 ja sobie nie wyobrażam zrobienia ze studni szamba, ktoś może jeszcze gdzieś korzystać ze studni. Mimo wszystko w ten sposób do głębszych pokładów wodonośnych idzie szambo. Natomiast nie jest taką tragedią jeśli szambo niema dna i przesącza się conajwżej do wody gruntowej.no ja sobie też nie wyobrażam jestem wręcz zbulwersowany zatruwaniem żył wodnych z tej szambo-studni,no niestety głupota niektórych ludzi nie zna granic w dodatku na niskich terenach,dziwię się że jeszcze nikt się tym nie zainteresował. Vademecum, VoYtek8, Tofik and 1 other 4 Quote
adam1208 Posted August 1, 2015 Author Report Posted August 1, 2015 Kolega przerobił studnię według mojego planu i problem znikł.. Ma teraz całkowicie eko szambo hehe Ta studnia była od dawna nieużyteczna... Quote
Vademecum Posted August 1, 2015 Report Posted August 1, 2015 i co z tego że nieużyteczna.... Przecież cieki są połącone z innymi studniami, rzeczywiście nieużyteczna ale gdzieś ktoś w okolicy korzysta ze studni henryk 1 Quote
massay1 Posted August 2, 2015 Report Posted August 2, 2015 Wlewanie ścieków do studni które trafiają do wód gruntowych nie jest EKO. To równoznaczne z wlaniem ścieku do rowy. henryk 1 Quote
Kroat Posted June 25, 2020 Report Posted June 25, 2020 Ja dbam o stan swojej przydomowej oczyszczalni dodając do niej bakterie do szamba, które według mnie są bardzo dobrym rozwiązaniem. Quote
Recommended Posts