Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dziś zasiałem kukurydzę na ziarno, wcześniej pole było uprawione w minioną sobotę. Niestety na części pola była 'łąka' perzu, trochę się tego perzu zniszczyło ale wiadomo nie wszystko.

Czy jak będę pryskał na chwasty od 4 liścia kukurydzy to ten perz  do tego czasu nie 'zadusi' mi kukurydzy ?

Posted

Tego nie wiadomo ,ale jak jest sporo tego perzu i nie był spalony przed wszelkimi uprawami i tym bardziej orką ,to może być słabo .Zastosuj środek

ELUMIS ® 105 OD
Posted
w kukurydzy najłatwiej zniszczyć trudne chwasty. Jeśli to tylko perz to spokojnie, jeśli będzie mokro i ciepło to nie masz się o co martwić. Zastosuj trochę mocniejsze stężenie herbicydu i daj nawet o 20% więcej nawozu bo ten perz część wykorzysta. Nawóz po chemii !!!!!
Posted
sprawdziłem ten elumis i można go stosować od drugiego liścia. Przeanalizuj u siebie inne chwasty i jeśli są wrażliwe to możesz go zastosować. Dobry jest w twoim przypadku z uwagi na wczesny termin stosowania.