edek Posted May 4, 2015 Posted May 4, 2015 Dziś zasiałem kukurydzę na ziarno, wcześniej pole było uprawione w minioną sobotę. Niestety na części pola była 'łąka' perzu, trochę się tego perzu zniszczyło ale wiadomo nie wszystko. Czy jak będę pryskał na chwasty od 4 liścia kukurydzy to ten perz do tego czasu nie 'zadusi' mi kukurydzy ? Quote
rafaello3 Posted May 4, 2015 Posted May 4, 2015 Tego nie wiadomo ,ale jak jest sporo tego perzu i nie był spalony przed wszelkimi uprawami i tym bardziej orką ,to może być słabo .Zastosuj środek ELUMIS ® 105 OD Quote
rafaello3 Posted May 4, 2015 Posted May 4, 2015 http://www3.syngenta.com/country/pl/pl/produty/scp/herbicydy/Pages/elumis_105_od.aspx?gclid=CjwKEAjwsZyqBRCT1aq6qcD53DQSJACcen4CPnac9MP0ZcUr3eFKBhTERoms9yqCiUYz2DmraOg9pRoCN3jw_wcB Quote
Vademecum Posted May 4, 2015 Posted May 4, 2015 w kukurydzy najłatwiej zniszczyć trudne chwasty. Jeśli to tylko perz to spokojnie, jeśli będzie mokro i ciepło to nie masz się o co martwić. Zastosuj trochę mocniejsze stężenie herbicydu i daj nawet o 20% więcej nawozu bo ten perz część wykorzysta. Nawóz po chemii !!!!! Quote
Vademecum Posted May 4, 2015 Posted May 4, 2015 sprawdziłem ten elumis i można go stosować od drugiego liścia. Przeanalizuj u siebie inne chwasty i jeśli są wrażliwe to możesz go zastosować. Dobry jest w twoim przypadku z uwagi na wczesny termin stosowania. Quote
przemek2092 Posted May 4, 2015 Posted May 4, 2015 Stosowałem ten elumis ale tylko do miejscowo bo miałem kilka placów takich, jeśli chodzi o działanie to byłem zadowolony. Quote
Recommended Posts