Jump to content

Recommended Posts

Posted
Mam taki problem, na noc spuszczamy psy i biegają po całym podwórku i ogrodzeni. Problem jest taki że najbardziej od drogi gdzie mamy kwiaty i krzewy ozodbne. Wiem że zakłada się w tym miejscu pastuchy elektryczen, sa jakieś też niewidzialne ogrodzenia. Ktoś coś takiego zakładał?, czy to działa?
Posted

Zasadniczo do wyboru masz 2 warianty ogrodzenia, troche temat ostatnio drążyłem tak więc mam małą orientację.

1. ogrodzenie tradycyjne, zasilane najlepiej z sieci - ogrodzenie działa jak typowy pastuch, czyli rozciagamy przewód, który jest pod napięciem

impulsowym, Najlepiej zrobic sobie paliki z drewna. Jest to stosunkowo tanie ~300 -400 zł rozwiązanie ale problem jest taki że jak dzisko się dotknie to je też kopnie.

2. wariant niewidzialny. Polega to na tym iż psy mają założone obroże, w chronionym terenie rozciąga się przewód antenowy (moze być zakopany pod ziemią, zawieszony itp) - przewód ten nie jest pod napięciem. Pies zbliżajac się do chronionego terenu dostaje sygnał dźwiękowy z obroży, jak zbagatelizuje i podejdzie bliżej dostaje impuls elektryczny w szyję. Bardzo fajne rozwiązania - sam takie zastosowałem super się sprawdz. Wyższa cena ale warta przemyslenia dla 2 psów zapłaciłem 1300zł.

• 1 year later...
Posted
Jak masz zwykły pastuch to szkoda było kupować ten na szyje, elektryczny pastuch założysz na płot pies się nauczy że na płocie go kopie prąd i sie oduczy ucieczek. Potem możesz go ściągnąć.
Posted

Dla psów nie musi być przeciez jakis super mocny elektryzator, w sumie to nie chodzi o to zeby działa mu sie krzywda ale zeby sie trzymał z dala od pewnych miesjc. Miałem kiedys kundla - cos w stylu wilczura, strasznie podkopywał siatke, wiec zastosowałem na tej czesci linie ogrodzenia, pastuch nie był bardzo mocny, moze ok. 1j , al dał rade i pies przestał niszczyc ogród w tej czesci

Niewidzialnego nie stosowałem wiec nie wiem za bardzo jak to działa...johhny na duze psy tez taki moze byc?

Posted
niby na takie większe niż labrador to też można stosować. Gorzej jeżeli pies ma długą sierść to może być problem z działaniem i wtedy trzeba wygolić trochę sierści żeby elektroda z obroży dotykała skóry.
Posted
Wydajność jest taka sama pastuch elektryczny i elektroniczna obroża mają takie samo zadanie i tak samo działają na psa. Pastuch tradycyjny jest tańszy ale bardziej kłopotliwy. Ja mam pastcuh który używam dla bydła mięsnego i jak trzeba to raz na jakiś czas podłaczam do ogrodzenia wokół podwórka. U mnie problem jest tylko jak suki mają cieczkę - wiosna i jesień.
Posted
To takie ogrodzenie niewidzialne ile kosztuje? bo tak powoli chciałbym ogrodzic teren ogrodu i taki pastuch faktycznie troche wydaje mi sie niebezpieczny bo mam dom przy drodze i jednak ktos moze sie napatoczyc na ogrodzenie, a jak to tylko na psa to mysle ze to bedzie dobre rozwiazanie
Posted

No ja wydałem w sumie ok. 800 zł z przewodem antenowym i przesyłką i działa elegancko, jest to firma Dog-Trace:

http://www.pastuchy.pl/i769_Ogrodzenie_elektryczne_dla_psa_dFence_do_dlugich_ogrodzen.htmlp

Słyszałem, że te na allegro chińskie chodzą to porażka....

Posted

czyli w sumie prawie tyle samo co pastuch a duzo bezpieczniejsze, musze pomyslec o czyms takim, bo jak wnuki przyjada na lato to az strach zeby nie wpadły w to

Sprawdzałem link, dzieki bardzo

a przewód jak można montować?