Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dlaczego niektóre banki mają tak duże koszta kredytów gotówkowych? Skąd to się bierze? Np niedawno odkryłem, że bank spółdzielczy w którym mam konto proponuje mi kredyt gotówkowy w wysokości 20 tys zł przy oprocentowaniu 12 procent w skali roku, podczas gdy inne są w stanie zejść nawet do 7% w skali roku. Przy kwocie którą chciałbym zaciągnąć generuje to duże różnice. Stąd moje pytanie. Wolę się upewnić.

Posted

kolego bo to jest manipulacja, oprocentowanie to jedno, a później doliczają prowizję, ubespieczenie i jakieś inne opłaty i wychodzi 25%

zawsze oblicz najprostszym sposobem wysokość raty razy miesiące i wtedy sobie oblicz rzeczywiste oprocentowanie.

Posted

Dokładnie. Oprocentowanie może być małe. Widziało się nawet oferty z oprocentowaniem 1%. A duża może być prowizja. Jakiś czas temu wczytałem się w ofertę Alior Banku to tam prowizja wiesz ,że wynosiła prawie 40% ? Normalnie lichwa. Trzeba się patrzeć przede wszystkim na rrso. To jest dobry czynnik, który powie Ci czy kredyt jest tani czy drogi a nie oprocentowanie

Przeglądałeś sobie rankingi w sieci? są tam porównania najlepszych kredytów. Tym się trzeba sugerować. 

Posted

Aha czyli sprawa się komplikuje. W zasadzie wychodzi na to,że banki tak potrafią przedstawić kredyt abyśmy myśleli,że ich oferta jest najbardziej korzystna . Jeszcze nie przeglądałem sobie żadnych porównań. 

Posted

Mniej więcej tak to wygląda. Mozesz sobie zajrzeć tutaj:

ING Bank Sląski ma obecnie dośc dobrą ofertę. Oprocentowanie 9,16% ale zerowa prowizja tak więc kredyt jest tam stosunkowo tani. 

Najlepiej dla Ciebie byłoby po prostu pogadać sobie z jakimś doradcą kredytowym. Aby przeanalizował Twoją sytuację i wybrał coś odpowiedniego. 

Posted

gotówkowy średnio wychodzi 24 % żeczywisty koszt

No to w sumie nie tak mało. O wiele więcej niż mówią w reklamach.

Jeszcze nie rozmawiałem z żadnym doradcą. Szczerze powiedziawszy to najlepiej byłoby dla mnie jakby się to wszystko dało załatwić przez internet. Zabiegany jestem w ostatnim czasie i nie mam czasu na to aby gadać z doradcą. 

Posted

A najtaniej to tak:) Wyobraź sobie że masz kredyt i masz np 999 PLN do spłaty co miesiąc.Teraz tą kwotę wkładasz w "skarpetę" i gwarantowane że określoną kwotę  uzbierasz wcześniej niż spłacisz kredyt na tą samą kwotę:) Oczywiście wiem że to nie to samo bo zakup nowych maszyn przyniesie większe zyski niż robota starymi i wieczne dokładnie do części zamiennych. Prawda jest taka, nikt za darmo pieniedzy nie pożyczy, Nawet dziadek czy babcia pożyczy pieniążki bez procentu ale bedzie liczyć na wdzięczność.... a to też są wydatki czasami:)

Posted

A najtaniej to tak:) Wyobraź sobie że masz kredyt i masz np 999 PLN do spłaty co miesiąc.Teraz tą kwotę wkładasz w "skarpetę" i gwarantowane że określoną kwotę  uzbierasz wcześniej niż spłacisz kredyt na tą samą kwotę :) Oczywiście wiem że to nie to samo bo zakup nowych maszyn przyniesie większe zyski niż robota starymi i wieczne dokładnie do części zamiennych. Prawda jest taka, nikt za darmo pieniedzy nie pożyczy, Nawet dziadek czy babcia pożyczy pieniążki bez procentu ale bedzie liczyć na wdzięczność.... a to też są wydatki czasami:)

To oczywiste, że nikt za darmo pieniędzy nie pożyczy (no może z wyjątkiem rodziny), ale prawda też jest taka, że w wielu bankach wciąż obowiązują lichwiarskie praktyki. Zobaczcie co się dzieje z osobami mającymi kredyty we frankach szwajcarskich. Banki są zabezpieczone w 100% i nie ponoszą konsekwencji tego, że udzielały kredyty osobom które nie miały dostatecznej zdolności. Wg mnie powinny ponieść te konsekwencje.

Posted

Banki konsekwencje ? Kolego wzrostu kursu franka można było się spodziewać, a ja myślę, że szwajcarzy czekali by biedota nabrała porzyczek we frankach i uwolnili kurs. Był okres gdzie kredyt frankowy lepiej wychodził niż w zł. teraz jest odwrotnie.

Nikt nikogo nie zmuszał do brania kredytu we frankach, wolny wybór = odpowiedzialność.

Powiem, że wcale tak źle to nie wygląda bo kredyt mieszkaniowy w PKO w zł. to porażka, a frankowy w innym banku pomimo wzrostu raty nadal jest konkurencyjny. PKO zdziera, jaki kolwiek kredyt tylko nie w PKO

Posted

Niby tak ale sam równiez uważam,że każdy ma swój wybór i nie należy jedynie kierować się reklamami albo tym co mówi doradca ale kierować się głową.

obecnie najlepszą ofertę kredytu gotówkowego ma EURO Bank. No niby oprocentowanie małe ale prowizja to aż 9%. 

Posted

No z tą prowizją to potrafią czasami przesadzac. Pamiętam jak swego czasu Alior Bank miał taka ofertę, ze prowizja wynosiła prawie 33%. Dodatkowo jeszcze oprocentowanie 5%.  I wychodziło na to,że musim oddać prawie 70% tego co pożyczyliśmy co jest już bliskie ofertom chwilówkowym.

Ale oczywiście na plakacie to wygląda super :P Bo niskie oprocentowanie. Ciekawe ile osób na to nabrali. 

Posted

Dzięki za wszystkie odpowiedzi ! W poniedziałek jestem umówiiony z doradcą to myśłę,że przygotuje dla mnie kilka ofert. No na 20% się raczej nie zdecyduję bo jak sobie porównałem z innymi to oprocentowanie jest rzeczywiście za wysokie.

Niemniej ta oferta z BGŻ jest całkiem dobra. 

Posted
kolego na koniec zsumuj wszystkie raty i zobaczysz ile musisz oddać rzeczywiście i policz ile jest to procent, podaj nam dane jakie ci wyjdą. Wczoraj dostałem info. z PKO , że dostali limit na kredyty preferencyjne. Tylko 8 banków uczestniczy w kredytach pref. dla rolników.
  • 2 weeks later...
Posted

Dlaczego niektóre banki mają tak duże koszta kredytów gotówkowych? Skąd to się bierze? Np niedawno odkryłem, że bank spółdzielczy w którym mam konto proponuje mi kredyt gotówkowy w wysokości 20 tys zł przy oprocentowaniu 12 procent w skali roku, podczas gdy inne są w stanie zejść nawet do 7% w skali roku. Przy kwocie którą chciałbym zaciągnąć generuje to duże różnice. Stąd moje pytanie. Wolę się upewnić.

Niestety takie są realia... koszty są niemałe a kazdy bank rządzi się swoimi prawami...Polecam przy okazji niezłą stronkę...http://p.pw/bae5prSzukać jednak trzeba najlepszej opcji...

• 2 weeks later...
Posted

Zasada jest generalnie taka, im lepszą sytuację jest w stanie udokumentować wnioskujący tym lepsze warunki może uzyskać.

Dokładnie. Oprocentowanie może być małe. Widziało się nawet oferty z oprocentowaniem 1%. A duża może być prowizja. Jakiś czas temu wczytałem się w ofertę Alior Banku to tam prowizja wiesz ,że wynosiła prawie 40% ? Normalnie lichwa. Trzeba się patrzeć przede wszystkim na rrso. To jest dobry czynnik, który powie Ci czy kredyt jest tani czy drogi a nie oprocentowanie

Przeglądałeś sobie rankingi w sieci? są tam porównania najlepszych kredytów. Tym się trzeba sugerować. 

Porównywarka też nie w każdym wypadku jest idealna, warto jest wiedzieć który bank uwzględnia tzw scoring przy ustalaniu ceny kredytu. Ostatnio miałem sytuację gdzie złożyliśmy dla mojego klienta wniosek do banku który miał w porównywarce trzy pierwsze miejsca, rata jaką ban oferuje po złożeniu wniosku jest o 25% wyższa niż wyświetlała się w porównywarce. Często daje się ofertę negocjować, lecz trzeba mieć odpowiednie argumenty.

Nie ma jednej złotej reguły przy wyborze, jeden bank lubi zatrudnionych na umowę o pracę, inne tych którzy przenoszą kredyt z innego banku. Często znaczenie ma ilość zapytań do BIK, więc trzeba rozważnie składać wnioski.

Wracając do cen to obecnie gotówkę można otrzymać z RRSO poniżej 10% i wcale nie jest to trudne.

• 4 months later...
Posted

Ilość zapytań do BIK również ma znaczenie? Powiem szczerze, że nie zdawałem sobie z tego sprawy. A czy to prawda, ze obecnie nie można już zaciągać kredytów w bankach na oświadczenia o dochodach? Podobno regulacje w tym zakresie uległy zmianie w ostatnim czasie?

Posted

Mam dla Ciebie lepszą propozycję. Jeżeli potrzebujesz tylko 20 tys. zł, to jedź do Niemiec, albo do innego kraju UE i tam zarobisz 1500 ojro. Bez kredytów i własna kasa. Pieniądze zgromadzisz szybciej niż ta banksterka udzieli CI kredytu :) Pozdrawiam