nowy Posted May 17, 2015 Report Posted May 17, 2015 Witam!Hoduje indyki od dwóch lat w tym roku już wydały potomstwo które trzymam osobno oddzielone od indyczek i zauważyłem,że indor przysiada indyczki inaczej kopulują...Czy to oznacza,że ponownie będą znosić jajka? Quote
wiejskieżycie Posted May 17, 2015 Report Posted May 17, 2015 No przecież. To nic nadzwyczajnego. U mnie tak zawsze jest jak jest indor i indyczki. Indyczkom ponownie zebrało się na cały cyklu rozrodczy od początku. Będziesz miał jajka. Jakie indyki hodujesz, w jakim zestawieniu płci, wieku itd.? Poproszę o więcej informacji. Na pewno będą się znosiły. Wielu ludzi specjalnie nie pozwala indyczkom wysiadywać tylko po to, żeby niosły więcej jaj. U mnie w tym roku 7 indyczek zniosło 108 jaj. Mało, ale biorąc pod uwagę wiek 5 z nich to i tak duża liczba. nowy 1 Quote
nowy Posted May 17, 2015 Author Report Posted May 17, 2015 Aha to cieszy mnie ta wiadomość:)Hoduje indyki od dwóch lat jak wspomniałem w zeszłym roku nici z lęgów być może to wina indora bo większość jajek było czystych,w tym roku mam innego indora i dwie indyczki z których łącznie wykluło mi się 21 szt. z czego jestem zadowolony bo rok temu miałem tylko 4 sztuki piskląt.Trzymam indyki czarno-białe z lęgów naturalnych.Co to płci to nie wiem jeszcze w jaki sposób się uzyskuje same indory:)Ale zamierzam zostawić wszystkie indyczki i na przyszły rok zobaczyć ile się wylęgnie.Dzięki za informacje:) Quote
nowy Posted May 27, 2015 Author Report Posted May 27, 2015 Od kopulacji indyków minął gdzieś tydzień i nie zapowiada sie żeby indyczka ponownie sie szykowała do znoszenia jajek jak wspomniał kolega w poście wyżej..Z tego co wyczytałem indyki żeby sie niosły "cały rok" potrzebują do tego odpowiednich warunków takich jak odpowiednia temperatura światło itd.Na pewno nie jest to łatwa sprawa.Indyki odbywają jeden lęg w roku,a ja się łudziłem,że będę miał dwa:) HeHe Quote
wiejskieżycie Posted May 27, 2015 Report Posted May 27, 2015 Nie zgodzę się. Ja nie mam czasu "bawić się" z indykami za bardzo, a mimo to w zeszłym roku 5 indyczek bez indora niosło się od kwietnia do końca października. W tym roku indyczka która wykluła indyczęta jako pierwsza, 4 dni przed kluciem chciała zejść z jaj, w momencie w którym zwolniłem ją z gniazda z indorem w czasie kwadransa kopulowała 2 razy, a po dwóch dniach od tego zniosła pierwsze jajko. Nie stać mnie na jakieś drogie pasze. Karmię tym co mam pod ręką. Główne ziarno w diecie to owies. Do tego jęczmień i sporadycznie pszenica, bo u mnie jest za droga. Do tego zielsko noszone w podwórko, woda z witaminami raz na jakiś czas, poza sezonem nieśnym do oporu kapusta, dynia i cukinia (aż się skończy lub nie zmarznie). Do tego papierówki, śliwki i inne jabłka jeśli są w pobliżu. Choćby mega kwaśne. Plus ogórki, ziemniaków sporadyczna ilość bo nie stać mnie na marnowanie drewna, żeby gotować ziemniaki ptakom. Chleb, jeśli akurat mam nieco więcej w szafce lub z kanapką jestem na podwórku i akurat uda im się mi ją z ręki wyrwać. To chyba tyle. Tutaj nie ma reguły. Moja pierwsza w życiu indyczka zniosła w pierwszym roku 100 jaj, a indora nie miałem wtedy. Niosła się jak kura, jajko co dziennie. Kolejne które wykluły już pisklęta tylko czekają aż wypuszczę je na wolność. Indor tak samo. Czy mógłbyś zamieścić jakieś zdjęcie swoich indyków? Przeczytałem jeszcze raz post Twój i napiszę tylko jeszcze, że nie można uzyskać u indyków samych indorów w lęgu. Chyba że technika posunęła się aż tak do przodu. Na dzień dzisiejszy nic mi o tym nie wiadomo, a indyki to nie żółwie ani aligatory, by można było temperaturą kształtować rozkład płci w "miocie". Robert ;-) 1 Quote
nowy Posted May 27, 2015 Author Report Posted May 27, 2015 To pozazdrościć indyków bo ja sie nie spotkałem z takimi co by niosły jak kury przez cały rok:)tylko na wiosnę,bynajmniej u nas w miejscowości takich nie ma:)A też trzymam je na wolnym wybiegu nie daje paszy tylko naturalne resztki i zboża.Co do temperatury i odpowiedniego oświetlenia to kiedyś oglądałem program o fermie indyków w Stanach Zjednoczonych czy Holandii już nie pamiętam i tam w taki sposób uzyskują,że indyczki sie niosą cały rok.W sieci gdzieś powinien być ten film muszę poszukać Quote
wiejskieżycie Posted May 27, 2015 Report Posted May 27, 2015 Bo moje są wybitne. Potulne jak baranki kiedy nie wysiadują i diabły wcielone gdy siedzą na jajach. A w kontekście jaj, to albo się trafi na takie które się niosą, albo nie. W tym roku jedna z dwóch zeszłorocznych samic zniosła blisko 40 jaj nim usiadła na gnieździe. Już myślałem, że w ogóle nie usiądzie tylko się będzie ciągle niosła. Jej siostra nie dobiła do 20, a 5-cio letnie samice zniosły po 10 może 12 jaj i usiadły. Quote
nowy Posted May 27, 2015 Author Report Posted May 27, 2015 Im starsza indyczka tym miej jaj znosi naturalne,ale za to u mnie ta starsza lepiej siedzi na jajach i nie da ręki włożyć bo bije zaraz dziobem,nie jest to zbyt przyjemne:P Ja w tym roku zakupiłem 5 sztuk młodych żeby trochę nowej krwi sie pojawiło w stadzie.Mam nadzieje,że dzięki temu w przyszłym roku indyczki będą więcej jaj znosićA tak z innej beczki to czy indor brojler nadaje sie do rozpłodu z normalnymi indyczkami biało czarnymi? Quote
wiejskieżycie Posted May 28, 2015 Report Posted May 28, 2015 Wydaje mi się, że takie połączenie w naturze może być błędem, bo indor brojler najprawdopodobniej uszkodzi indyczki lekkiego typu podczas kopulacji. Waga swoje robi. Inaczej może być w przypadku indyczki brojler i jakiegoś zwykłego indora. Ten jest na pewno lżejszy i nie zrobi krzywdy indyczce, a myślę że jaja zapłodni. Brojler plus brojlerka tak, inaczej bym się bał. Quote
nowy Posted May 28, 2015 Author Report Posted May 28, 2015 Mimo wszystko zaryzykuje bo wszystkie indyki mają wolny wybieg i wydaje mi sie że brojlery nie będą ważyć tyle co w hodowli zamkniętezamkniętej Quote
nowy Posted May 28, 2015 Author Report Posted May 28, 2015 Co do uzyskania samych indorów ponoć jest to możliwe obejrzyj sobie krótki film:) Quote
nowy Posted May 31, 2015 Author Report Posted May 31, 2015 Co do niesienia jajek przez indyczki w sezonie wiosenno letnim:)Faktycznie dzisiaj zauważyłem,że indyczka zaczęła znikać na pół dnia i wyczaiłem jej gniazdo,ale dziwne bo zrobiła sobie na ogrodzie nie chciała na grzędzie...Niby nic dziwnego dla co niektórych,ale mi się to przydarzyło pierwszy raz i nie ukrywam,że jestem zadowolony:DPrzypomnę,że indyczki,które posiadam zniosły i wysiedziały już jaja i teraz ponownie znoszą Quote
nowy Posted May 31, 2015 Author Report Posted May 31, 2015 Wprawdzie to nie wszystkie,ale zawsze coś Quote
Robert ;-) Posted May 31, 2015 Report Posted May 31, 2015 Ojciec mi mówił że indyka potrafi nieść jajka daleko od domu, taka zwykła rasa jak kiedyś były w obejściach.ale fajnie że ci niosą znowu jaja;-) Quote
nowy Posted May 31, 2015 Author Report Posted May 31, 2015 chciałem wrzucić zdjęcia ale plik jest zbyt duży trudno Quote
Robert ;-) Posted May 31, 2015 Report Posted May 31, 2015 W galerii się nie mieści? W wątku jest mała pojemność ale w galerii jest większa spróbuj jeśli chcesz Quote
ania1983 Posted May 31, 2015 Report Posted May 31, 2015 Nowy, a ja nie wiem po co chcesz kombinować i sprawdzać na własnych indyczkach, czy indor Brojler ich nie uszkodzi. Może być na wolnym wybiegu. Znajoma w zeszłym roku miała na wolnym wybiegu indyki, właśnie Brojlery. Po zabiciu 15kg. wagi, czystego mięsa, po oskubaniu i wypatroszeniu. Miała też kilka kolorowych indyków. Chowane razem, żywiły się tym samym i miały ten sam wybieg. Indor po zabiciu 7kg. czystego mięsa po oskubaniu i wypatroszeniu. Ja tam się nie znam, bo sama dopiero zaczynam przygodę z indykami, ale Brojler jest po to, aby osiągną odpowiednią wagę i go zabić. Nie aby sobie chować. To jest oczywiście moje zdanie, z którym nikt na Forum nie musi się zgadzać. Ale pomyśl sobie jakie konsekwencje mogą być jak 2 razy cięższy indor siądzie na indyczkę Ja wiem, ze kaczki Piżmowe też są 2 razy mniejsze od kaczora, no ale to jest zupełnie inna waga i tak je stworzyła natura wiedząc co czyni. Quote
nowy Posted May 31, 2015 Author Report Posted May 31, 2015 Jak zrobię więcej zdjęć to dodam bo ciężko mi je uchwycić razem jak rzuce chleb to małe w lewo,a duże w prawo:PCo do indorów brojlerów to zobaczę do jakich faktycznie rozmiarów dorosną i ewentualnie zostawię indyczki które pokryje zwykłym indorem:)Kiedyś miałem kilkukrotnie przypadek,że indor mi kurę brahmy rozpruł w kurniku w tem czas obciąłem mu końcówki paznokci może to i głupie ale wydaje mi sie,że poskutkowało. Quote
przemek2092 Posted May 31, 2015 Report Posted May 31, 2015 Ja tak robie z bażantami, ap ropo troche z innej beczki widziałem kiedyś takie plecaki ochronne dla kur, które chroniły grzbiet przed pazurami koguta, szukam tego dwa tygodnie i nie mogę znaleźć ;P czy ktoś z was może widział ten wynalazek i może mi stronkę podesłać ? Quote
nowy Posted May 31, 2015 Author Report Posted May 31, 2015 Ja kiedyś oglądałem taki program gdzie kura jedwabistym zakładano na grzbiet husty żeby kogut nie uszkodził jej piór mowa o egzemplarzach wystawowych Quote
Robert ;-) Posted May 31, 2015 Report Posted May 31, 2015 Przemek jakie masz bazanty? O tych plecakach też mi się coś o uszy obiło Quote
wiejskieżycie Posted May 31, 2015 Report Posted May 31, 2015 W wątku "porozmawiajmy o hodowli drobiu" dawno dawno temu wydaje mi się, że był zamieszczany odnośnik do aukcji z tego typu rzeczami. Quote
Robert ;-) Posted June 2, 2015 Report Posted June 2, 2015 Nowy fajne te indyki masz ale i jeszcze trawa jest na podwórku;-)U mnie to zamierzchłe czasy jak było zielono Quote
nowy Posted June 2, 2015 Author Report Posted June 2, 2015 Teraz służą jako nawożenie,musze je juz zacząć zamykać razem z młodymi bo faktycznie trawy nie będzie;p Quote
Recommended Posts