Tuzon Posted May 18, 2015 Report Posted May 18, 2015 Potrzebuję zakupić rusztowania - czasami muszę zrobić coś przy elewacji, dokonać naprawy itd. Pytanie czy lepiej kupić aluminiowe - które są lżejsze i łatwiejsze w montażu czy stalowe, teoretycznie bardziej trwałe i bezpieczne? Quote
roms2 Posted May 18, 2015 Report Posted May 18, 2015 Ja bym szukał aluminiowych , lekkie łatwiej rozstawić nie rdzewieją i powierzchnia podłogi większa a bezpieczeństwo ogromne o ile nie posadzisz tam słonia nic się z nim nie stanie Quote
Halifaxx Posted May 19, 2015 Report Posted May 19, 2015 Też raczej szukałbym aluminiowego rusztowania. Popatrz teraz na budowy - w większości przypadków są to konstrukcje aluminiowe. Tak jak kolega wyżej napisał, mają więcej zalet niż wad. Jeżeli chodzi o używane, to poszukaj na tablicy. Można czasami trafić na naprawdę dobre oferty.Jeżeli będziesz zamawiał większą ilość, to wydaje mi się, że będą w stanie trochę zejść z ceny. Quote
przemek2092 Posted May 19, 2015 Report Posted May 19, 2015 Korzystam z drabin i rusztowań krause, bardzo polecam te rusztowania, przede wszystkim są solidne, sztywne po złożeniu i duży plus aluminiowych że są lekkie, łatwo przenieś bądz przesunąć i dużo prościej sie je składa niż metalowe polecam Quote
Monk Posted May 20, 2015 Report Posted May 20, 2015 Rzeczywiście rusztowania krause są bardzo dobre. Ale stabilo pod względem to mniej więcej ten sam poziom. Wytrzymałe, łatwo się je montuje i demontuje. Na pytanie aluminiowe czy stalowe zdecydowanie mogę powiedzieć, że aluminiowe. Do takich codziennych prac przy elewacjach czy na niskich wysokościach spokojnie wystarczą.Tyle tylko, ze bez kółek. Pamiętaj, aby na gruntowym podłożu dać jakieś podkładki w postaci stabilnej deski czy płyty chodnikowej. henryk 1 Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted June 12, 2015 Report Posted June 12, 2015 Na Twoim miejscu wybrałbym rusztowanie stalowe bo podstawą jest aby było po prostu bezpieczne i sparwdzone w każdej sytaucji. Masz juz jakiś konkretny namiar na sklep internetowy? Quote
Lupin Posted April 14, 2016 Report Posted April 14, 2016 Jak dla mnie to chyba aluminiowe... Sam takie miałem i sprawowały się bardzo dobrze. Choć ja wynajmowałem od slv-group.eu nie kupowałem, bo mi tylko na chwile było potrzebne, ale ta firma to sami specjaliści. Ich rusztowanie było bardzo stabilne. Quote
gk21 Posted April 15, 2016 Report Posted April 15, 2016 Według mnie stalowe, mam rusztowanie warszawskie jest bardzo stabilne, a ramki nie są wcale takie ciężkie. Quote
Vademecum Posted April 15, 2016 Report Posted April 15, 2016 aluminiowe napewno będzie lżejsze i droższe, a stalowe cięższe i tańsze. Jeśli kasa nie gra roli i do wielokrotnego rozkładania to aluminowe będzie trafniejsze. henryk 1 Quote
henryk Posted April 16, 2016 Report Posted April 16, 2016 ja w 1978-79 pracowałem na budowie eksportowej w Jenschwalde NRD i tam też pierwszy raz widziałem i pracowałem na aluminiowych rusztowaniach,rewelacja leciutkie łatwe w montażu i demontażu i na pewno nie słabsze od stalowych,w Polsce w tamtym czasie to takie rusztowanie to tak jak Mercedes koło Syrenki, moim zdaniem tylko aluminiowe ,oczywiście jeśli kogoś stać na kupno-pozdrawiam Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted April 25, 2016 Report Posted April 25, 2016 Ja mam u siebie rusztowanie stalowe i mimo tego iż jest zdecydowanie cięższe niż aluminiowe,to jednak w praktyce wydaje mi się solidniejsze i wytrzymalsze,więc właśnie to mogę polecić jeżeli planujesz zakup do swojego gospodarstwa. Quote
Recommended Posts