wiejskieżycie Posted May 26, 2015 Report Posted May 26, 2015 Witam. Jeśli taki wątek został już wcześniej założony, proszę o scalenie mojego z nim. Przyznaję się bez bicia, że nie przejrzałem całej zakładki "Maszyny rolnicze i urządzenia" i mam nadzieję, że nie powielę tematu. Otóż proszę o wypowiedzenie się w temacie kosiarek spalinowych (nie na kółkach) tylko takich noszonych. Chciałbym kupić nową i zastanawiam się nad firmą. W Internecie oferta jest bardzo bogata, tylko co wybrać. Mogę przeznaczyć na nią 360 zł. Quote
adam1208 Posted May 26, 2015 Report Posted May 26, 2015 Ja mam Bass Polska, kupiłem w tamtym sezonie. Jak na razie nic się nie dzieje a sporo już cięła Quote
wiejskieżycie Posted May 26, 2015 Author Report Posted May 26, 2015 Pamiętasz cenę? Mógłbyś podać parametry? Kupowałeś drogą tradycyjną czy przez Internet na przykład? Quote
adam1208 Posted May 26, 2015 Report Posted May 26, 2015 Kupiłem na allegro, dokładnie taka http://allegro.pl/okazja-kosa-spalinowa-duzy-zestaw-gratis-bass-pl-i5173326170.htmlNaprawdę daje rade, jak kupowałem nie sądziłem że będzie miała taką moc, sąsiad ma podobnego chińczyka i w porównaniu do mojej mówi że jego jest słaba, a kosztowała tyle samo. Quote
Vademecum Posted May 26, 2015 Report Posted May 26, 2015 kolego od 360 zł. to bodajże się zaczynają, też rozglądaem się bo będę zakładał pastucha elektrycznego i pasi czymś to wykosić. Widziałem nawet za 1600 zł Quote
adam1208 Posted May 26, 2015 Report Posted May 26, 2015 Wiadomo, że nie jest to jakaś rewelacja ale na moje potrzeby mi wystarcza. Jak kupowałem to też w sklepie widziałem stihle po 2tyś, ale szkoda mi było wydać tyle kasy.. Quote
Vademecum Posted May 26, 2015 Report Posted May 26, 2015 podobno ile nie dasz za kosę to itak w każdej pada głowica, ja też bym tyle nie dał....A do Andrychowa nie mam aż tak daleko więc mógł bym zobaczyć i ocenić w realu. Quote
massay1 Posted May 26, 2015 Report Posted May 26, 2015 Kolega widzę po sąsiedzku prawie skoro do Andrychowa niedaleko. Ja 8 lat temu kupiłem alpine za 1600 zdaje się. Do dziś chodzi bezawaryjnie. Głowica zależy kto zrobi i jaka jakość. W droższym sprzęcie jest bezawaryjna prawidłowo eksploatowana w tańszym niestety bywa różnie. Koszt wymiany niewielki za bardzo nie ma się czym przejmować. Quote
wiejskieżycie Posted May 26, 2015 Author Report Posted May 26, 2015 Dzięki za opinie. Przeglądałem oferty z allegro właśnie i do 360 zł można już kupić taką 5,5 KM. Ja mam niewiele do koszenia. Chodzi mi o to by nie marnować kilku dni na koszenie kosą. Tyle ile mam do koszenia spokojnie można ogarnąć w kilka godzin, dlatego droższe sprzęty mnie nie interesują, bo i po co. Znajomy ma Stihla, za którego dał ponad tysiąc złotych, a dzisiaj stwierdził, że Jego znajomy kupił sprzęt za 305 zł i ten choć tańszy, ma o wiele większego kopa niż Stihl.A co myślicie o takiej:http://allegro.pl/kosa-spalinowa-kosiarka-podkaszarka-5-2-km-2x-olej-i4963714016.html Quote
adam1208 Posted May 26, 2015 Report Posted May 26, 2015 Szczerze to wszystkie te kosy są do siebie bardzo podobne albo i takie same tylko napisy inne hehe Quote
wiejskieżycie Posted May 26, 2015 Author Report Posted May 26, 2015 No właśnie. Trochę boję się kupowania przez allegro tego typu rzeczy. U Ciebie wszystko było w porządku? Quote
Vademecum Posted May 26, 2015 Report Posted May 26, 2015 kolego massay1 mam niewiele ponad 5 dyszek do Andrychowa, idealnie na południe Quote
adam1208 Posted May 27, 2015 Report Posted May 27, 2015 U mnie wszystko było w porządku, wlałem paliwo i odpaliła. Trzeba było przykręcić plastikową osłone na żyłke i podokręcałem śrubki i ok. Quote
massay1 Posted May 27, 2015 Report Posted May 27, 2015 kolego massay1 mam niewiele ponad 5 dyszek do Andrychowa, idealnie na południe O kurcze to jednak nie tak po sąsiedzku. Zależy jeszcze z której strony do Andrychowa te 50-siąt. Quote
wiejskieżycie Posted May 27, 2015 Author Report Posted May 27, 2015 Od rana z przerwami przeszukuję sieć i obdzwaniam markety budowlane w stolicy. Co się okazało w Castoramie powiedziano mi, że większość jeśli nie wszystkie kosy spalinowe te noszone są na 2, góra 3 KM i jeśli gdzieś, a w szczególności na allegro znajdę większe parametry to znaczy, że te kosiarki są tak dokręcone, że po roku padną. Może zależało temu komuś na sprzedaży, stąd taka opinia o innych ofertach sprzedaży, a może faktycznie coś w tym jest. Quote
wiejskieżycie Posted May 27, 2015 Author Report Posted May 27, 2015 Słyszeliście może o firmie Gardenic? Też robią kosiarki tego typu. Ktoś może używa i może się wypowiedzieć w ich temacie? Quote
adam1208 Posted May 27, 2015 Report Posted May 27, 2015 Co do tej mocy to na mojej jest napisane że ma chyba 5,2 KM ale w rzeczywistości tego nie ma. To jest tak zwany ' chwyt marketingowy', ja się tym nie przejmowałem. Quote
lottomito Posted May 27, 2015 Report Posted May 27, 2015 Jest dokładnie tak jak piszesz:) Z tą mocą kosiarki nie przejmuj się za bardzo. Najlepiej domyślisz czy kosiarka jest słaba czy mocna po max średnicy żyłki jaką zalecają Co do wytrzymałości to z tym bywa różnie. Bo teraz dwie kosy tego samego modelu bedą się różnie zachowywały. I nie ma znaczenia czy ta kosa jest markowa czy też to jakiś chinczyk z marketu. Jedna posłuży lata a druga padnie zaraz po gwarancji. Najlepiej udaj się do ogrodniczego sklepu, ale takiego gdzie Ci kosę odpalą, możesz posłuchać jak pracuje, jak zapala. Wiadomo trzeba dać trochę więcej niż w markecie ale masz możliwość sprawdzenia. Tak kupowałem i kosę i pilarkę i obie mi służą już bardzo długo. Kosa już 10 rok a pilarka jeszcze więcej. Już nie pamiętam nawet jak długo ją mam. Quote
Recommended Posts