Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Jeśli taki wątek został już wcześniej założony, proszę o scalenie mojego z nim. Przyznaję się bez bicia, że nie przejrzałem całej zakładki "Maszyny rolnicze i urządzenia" i mam nadzieję, że nie powielę tematu. Otóż proszę o wypowiedzenie się w temacie kosiarek spalinowych (nie na kółkach) tylko takich noszonych. Chciałbym kupić nową i zastanawiam się nad firmą. W Internecie oferta jest bardzo bogata, tylko co wybrać. Mogę przeznaczyć na nią 360 zł.

Posted

Kolega widzę po sąsiedzku prawie skoro do Andrychowa niedaleko. 

Ja 8 lat temu kupiłem alpine za 1600 zdaje się. Do dziś chodzi bezawaryjnie. Głowica zależy kto zrobi i jaka jakość. W droższym sprzęcie jest bezawaryjna prawidłowo eksploatowana w tańszym niestety bywa różnie. Koszt wymiany niewielki za bardzo nie ma się czym przejmować.

Posted

Dzięki za opinie. Przeglądałem oferty z allegro właśnie i do 360 zł można już kupić taką 5,5 KM. Ja mam niewiele do koszenia. Chodzi mi o to by nie marnować kilku dni na koszenie kosą. Tyle ile mam do koszenia spokojnie można ogarnąć w kilka godzin, dlatego droższe sprzęty mnie nie interesują, bo i po co. Znajomy ma Stihla, za którego dał ponad tysiąc złotych, a dzisiaj stwierdził, że Jego znajomy kupił sprzęt za 305 zł i ten choć tańszy, ma o wiele większego kopa niż Stihl.

A co myślicie o takiej:

http://allegro.pl/kosa-spalinowa-kosiarka-podkaszarka-5-2-km-2x-olej-i4963714016.html

Posted

kolego massay1 mam niewiele ponad 5 dyszek do Andrychowa, idealnie na południe :)

O kurcze to jednak nie tak po sąsiedzku. Zależy jeszcze z której strony do Andrychowa te 50-siąt.

Posted

Od rana z przerwami przeszukuję sieć i obdzwaniam markety budowlane w stolicy. Co się okazało w Castoramie powiedziano mi, że większość jeśli nie wszystkie kosy spalinowe te noszone są na 2, góra 3 KM i jeśli gdzieś, a w szczególności na allegro znajdę większe parametry to znaczy, że te kosiarki są tak dokręcone, że po roku padną. Może zależało temu komuś na sprzedaży, stąd taka opinia o innych ofertach sprzedaży, a może faktycznie coś w tym jest.

Posted

Jest dokładnie tak jak piszesz:) Z tą mocą kosiarki nie przejmuj się za bardzo. Najlepiej domyślisz czy kosiarka jest słaba czy mocna po max średnicy żyłki jaką zalecają:) 

Co do wytrzymałości to z tym bywa różnie. Bo teraz dwie kosy tego samego modelu bedą się różnie zachowywały. I nie ma znaczenia czy ta kosa jest markowa czy też to jakiś chinczyk z marketu. Jedna posłuży lata a druga padnie zaraz po gwarancji. 

Najlepiej udaj się do ogrodniczego sklepu, ale takiego gdzie Ci kosę odpalą, możesz posłuchać jak pracuje, jak zapala. Wiadomo trzeba dać trochę więcej niż w markecie ale masz możliwość sprawdzenia.  Tak kupowałem i kosę i pilarkę i obie mi służą już bardzo długo. Kosa już 10 rok a pilarka jeszcze więcej. Już nie pamiętam nawet jak długo ją mam.