jarwap Posted May 30, 2015 Report Posted May 30, 2015 Witam wszystkich na forum.Bardzo liczę na Waszą pomoc.Za 2 miesiące mam mozliwość przejęcia gospodarsta rolnego o pow.17ha (wielkopolska klas ziemi chyba 3)od mojego wuja.Na 7 ha sieje rzepak reszta idzie na zboże (śrut do świń).Posiada 6 macior i sprzedaje tuczniki.Sprzęt jest nie nowy, ale jest (nie ma kombajnu i presy).Moje pytanie jest takie:ile jestem w stanie zarobić na rok lub na miesiąć z tego gospodarstwa na czysto? Quote
adam1208 Posted May 30, 2015 Report Posted May 30, 2015 Zależy co będziesz chciał uprawiać na tej ziemi. Quote
jarwap Posted May 30, 2015 Author Report Posted May 30, 2015 Na marne życie.....Co masz na mysli (liczby mniej więcej). Quote
Vademecum Posted May 30, 2015 Report Posted May 30, 2015 W rolnictwie nieda się operować liczbami, nikt nie przewidzi awarii, remontów czy strat spowodowanych przebiegiem pogody lub dziką zwierzyną, a na dodatek koniunktórą na płody rolne. Można liczyć teoretyczny zysk z hektara który będzie różny w zależności od ceny i przebiegu pogody, ale odejmując amortyzację sprzętu, koszty egzystencji okaże się, że cza dorobić na rzycie na 17-stu hektarach. Powiem Ci, że tak samo jest na 50 ha. Dziś żeby utrzymać rodzinę trzeba uprawiać ponad 100 ha przynajmniej średniej ziemi, ale jeśli powiedzmy 3 lata pod rząd będą marne przychody z powodu ceny płodów rolnych albo strat związanych z przebiegiem pogody to i tak marnie to będzie wyglądać. Quote
jarwap Posted May 30, 2015 Author Report Posted May 30, 2015 dziekuję za odpowiedz, tak jak myślałem nie warto. Quote
henryk Posted August 16, 2015 Report Posted August 16, 2015 zawsze coś warto robić nie ma gorszej rzeczy jeśli przyjmiesz postawę że nic nie warto-pozdrawiam Quote
henryk Posted August 16, 2015 Report Posted August 16, 2015 jeśli nie warto to daj komuś w dzierżawę,też jestem z Wielkopolski,w mojej okolicy 5-a klasa a mimo to rolnik płaci za dzierżawę 200zł/ha plus TY bierzesz dopłaty unijne,tak więc to chyba warto bo nic nie robisz a unijne plus 200zł to już coś-pozdrawiam Quote
Michałek Posted August 16, 2015 Report Posted August 16, 2015 Gospodarstwo to ziemia, budynki, maszyny, zasoby pracy, zasoby pieniędzy i zasoby wiedzy. To wszystko musi współgrać. Jeżeli czegoś zabraknie lub coś nie zostanie wykorzystane to klapa przedsięwzięcia. Dochód rolniczy bierze swoje źródło przede wszystkim z pracy. Im jest ona bardziej wykwalifikowana tym dochód jest wyższy. Jeżeli będziesz uprawiał zboża to będziesz pracował na każdym ha ok. 42 godziny rocznie. Jeżeli będziesz w tym gospodarstwie produkował paszę dla świń które będziesz chował to wtedy na każdy ha musisz przeznaczyć ok. 95 godzin, a w przypadku bydła mlecznego będzie to ok. 133 godzin i ok. 85 w przypadku opasowego. Nawet w wypadku bydła opasowego będziesz rocznie pracował 2261 godzin więc to jest połowa tego co byś mógł pracować i tą ilością pracy nie utrzymasz rodziny. Trzeba pomyśleć o produkcji która da Ci pełne zatrudnienie. Nie wiem co zamierzasz, ale podam Ci przykład truskawek.Jeżeli będziesz uprawiał je na powierzchni 0,25 ha to dodatkowo dadzą ci one zatrudnienie w ilości ok. 55 godzin rocznie, ale będziesz musiał do zbioru wynająć ludzi na około 27 godzin. Jeżeli tych truskawek miałbyś 0,60 ha to mógłbyś przy nich pracować ok. 130 godzin i brakujące ok. 400 donająć. Jeżeli założyłbyś dużą plantację 1 ha to sam pracowałbyś przy niej ok. 145 im brakujące prawie 1000 godzin donająć. Chciałem Ci tu zobrazować jak ważny jest preliminarz pracy aby nie została ona skumulowana w jednym okresie.I najważniejsza rzecz to Ty. Czy umiesz obsługiwać maszyny, czy tylko Ci się tak wydaje (bez urazy), czy wiesz jak są zbudowane i dlaczego właśnie tak? Jeżeli nie masz tej wiedzy będą Ci się psuć a Ty będziesz ponosił koszty ich naprawy. Czy znasz tę ziemię, znasz jej zalety i choroby? Czy umiesz w porę rozpoznać choroby roślin czy zwierząt? To wszystko decyduje o powodzeniu takiego przedsięwzięcia jak gospodarstwo rolne.Ja od kilkudziesięciu lat prowadzę takie gospodarstwo 17 ha. Czasami opłaciło mi się iść do pracy, czasami bardziej opłaciło się z tej pracy zwolnić i zająć gospodarstwem. Nie można jednoznacznie powiedzieć że z gospodarstwa 17 ha nie da się wyżyć gdyż znam gospodarstwa o połowę mniejsze od mojego których właściciele żyją nie gorzej niż ja i znam, nawet dobre gospodarstwa 100 ha z którymi na dochody bym się nie zamienił.Twoja decyzja czy będziesz żył z tenuty (tenuta to dochód z prawa własności) czy do niej dołożysz pracę własną.Pozdrawiam wszystkich na Forum! Sołtys Michał and henryk 2 Quote
Recommended Posts