Jump to content

Recommended Posts

Posted

Panowie, chcę kupić swoje pierwsze pługi, gdzie nie zadzwonię to albo spawane, albo coś urwane i wzmacnianie. Mieszkam na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej, jest trochę kamieni. Jak mam dać 1000 zł za używany i stary to znalazłem za trochę więcej nowy.

http://allegro.pl/plug-3-skibowy-zagonowy-35-nowy-producent-demarol-i5401350838.html

Miał ktoś styczność z tym producentem? warto kupić? czy szukać czegoś innego? do zaorania 5 ha, czy nie będzie problemem z częściami do niego w razie awarii? jak wam się widzi?

Pozdrawiam

Posted
Wiadomo trzeba poszukać, ja odniosę się do mojego sąsiada kupił 3jki bomet i nadal orze 2jkami, nie mógł ich ustawić orka wyglądała tragicznie, lepiej kupić coś do remontu ale starego(lepsza jakość i wykonanie ).
Posted

nie szerokośc pracy a szerokość pierwszej skiby

jeśli upierasz się na UG to jak najbardziej się nadają

do tego takie "śruby" i powinien jakoś przystępnie przewracać

http://www.agroczesci.pl/foto/max03488.jpg

Posted

Izydor też miałem kiedyś taki przypadek.

Co do pługu z pierwszego linku kupiłem od nich mniejszy ale żeby orał musiał wysilić muskuły i czaszkę. Pług wymagał przeróbek. Tak nie szło go ustawić jak pierwsza skiba była dobrze to dwie następne robiły na polu co chciały:) Jak popuściłem ostatnią to pierwsza mi się do gliny doorywała. Ogólnie mnie na moje ha wystarcza(po przeróbkach) ale na większy areał nie polecam tej firmy mimo że ceny mają atrakcyjne.

Posted

Czwórka do 65 koni? Potarga ten ciągnik. Jeśli ma faktycznie ciężko to trzy skiby max. Jeśli chcesz mieć spokój z połamanymi lemieszami to powinieneś szukać pługa z zabezpieczeniem jakimkolwiek. 

Unia to spychacz nie pług jeśli masz możliwość powstrzymaj się od kupna tego antyka, dozbieraj trochę pieniędzy i kup coś lepszego. Gwarantuje ci że dodatkowa inwestycja wróci ci się w paliwie i uszkodzonych lemieszach.

Posted

Witam

Panowie kolega szuka pługa do zaorania ok. 5ha ziemi.

Ja na podobny areał ,dwa lata temu zakupiłem pługi 3ki z UG do ciągnika o mocy 50KM i w zupełności wystarczą.

Przed zakupem  oglądałem także pługi sprowadzone z zachodu (w ładnym stanie) ale one były prawie czterokrotnie droższe i do tego ceny części zamiennych są o niebo wyższe.

Rozpatrywałem także zakup nowych pługów rodzimego producenta , ale jak popatrzyłem na materiał z czego są wykonane to stwierdziłem że stare, używane będą  zdecydowanie lepsze.

Moim skromnym zdaniem na taki areał do ciągnika o mocy 65KM plugi 3-ki z UG (oczywiście w dobrym stanie) to najbardziej optymalne rozwiązanie.

Posted

Dzięki Panowie, chcę coś dobrego:) 2 tyg mi zostały żeby zaorać. A tak orientacyjnie jak wyglądają koszty części do tego pługa? W/w ogłoszenie wygasło;/ nie ma nr tel